Σχολη Θετικων Επιστημων
Τμημα Φυσικησ
Οδηγοσ Σπουδων
Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017
Επιμέλεια: Δ. Μπακάλης, Επίκουρος Καθηγητής
Ημερομηνία πρώτης έκδοσης: 30.08.2016
Ημερομηνία τρέχουσας έκδοσης: 19.09.2016
Τομέας Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής.
Τομέας Φυσικής της Συμπυκνωμένης Ύλης
Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών
Ομότιμοι Καθηγητές και Πρώην Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος
Πρόγραμμα σπουδών για εισαχθέντες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017
Πρόγραμμα σπουδών για εισαχθέντες κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2015 και 2015-2016
Πρόγραμμα σπουδών για εισαχθέντες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και προγενέστερα
Μεταβατικές διατάξεις προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών
Περιεχόμενα μαθημάτων που θα διδαχθούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017
Φοιτητική Μέριμνα και Παροχές (Σίτιση – Στέγαση – Περίθαλψη)
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φυσικής
Ειδίκευση: Ενέργεια και Περιβάλλον
Ειδίκευση: Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία και Φυσική Περιβάλλοντος
Ειδίκευση: Θεωρητική, Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική
Ειδίκευση: Ηλεκτρονική και Επικοινωνίες (Ραδιοηλεκτρολογία)
Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φυσικής
Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα οποία συμμετέχει το Τμήμα Φυσικής
ΔΠΜΣ «Ηλεκτρονική και Επεξεργασία της Πληροφορίας»
ΔΠΜΣ «Επιστήμη και Τεχνολογία Πολυμερών»
ΔΠΜΣ «Περιβαλλοντικές Επιστήμες»
ΔΠΜΣ «Πληροφορική Επιστημών Ζωής»
ΔΠΜΣ «Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνων: Θεωρία, Υλοποίηση, Εφαρμογές (ΣΕΣΕ)»
Αγαπητοί Πρωτοετείς φοιτητές/φοιτήτριες,
Σας καλωσορίζουμε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και σας συγχαίρουμε για την επιτυχία σας, αναγνωρίζοντας πως πίσω από αυτή την επιτυχία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια δική σας και των οικογενειών σας. Αντιλαμβανόμαστε πως πίσω από αυτή την επιλογή σας κρύβονται πολλά όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον. Να είστε σίγουροι ότι κάνατε μια καλή επιλογή. Το Τμήμα μας είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα Τμήματα της χώρας μας και προσφέρει στους αποφοίτους του υψηλή επιστημονική κατάρτιση σε προπτυχιακό επίπεδο. Ακόμα, προσφέρονται οργανωμένες μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στο Τμήμα Φυσικής όσο και σε διατμηματικές συνεργασίες, σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και μετά το βασικό πτυχίο.
Η Φυσική επιστήμη είναι γοητευτική και αποτελεί σημαντικό εφόδιο για να γνωρίσετε τον κόσμο γύρω σας. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι διαχρονικά έχει φανεί ότι είναι μια σοβαρή επαγγελματική διέξοδος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή επιλογή μεταξύ των πολλών μαθημάτων που προσφέρονται στο Τμήμα μας ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Επιπλέον, το πτυχίο της Φυσικής μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα μεγάλο πλήθος νέων επιστημονικών κατευθύνσεων όπως είναι, η αστροφυσική, η φυσική της ατμόσφαιρας, η φυσική της γης και του διαστήματος, οι ήπιες μορφές ενέργειας, τα νέα υλικά, η ιατρική φυσική, η βίο-τεχνολογία, η μικροηλεκτρονική, η τεχνολογία των υπολογιστών, η νανοτεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, τα Laser, η (κλασική και κβαντική) πληροφορική. Βασικός στόχος του Τμήματός μας είναι καταρχήν ο φοιτητής να κατανοήσει τις βασικές έννοιες της Φυσικής και ακολούθως να μελετήσει διεξοδικά τα ειδικότερα Θέματα Φυσικής. Για το σκοπό το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος είναι δομημένο έτσι ώστε κατά τα έξι πρώτα εξάμηνα σπουδών να παρέχει ισχυρές βασικές γνώσεις μαθηματικών και φυσικής, ενώ κατά το 7ο και 8ο εξάμηνο, σας παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξετε μία ή και δύο εξειδικευμένες κατευθύνσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Τμήματος www.physics.upatras.gr.
Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών σας, τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματός μας, θα είμαστε στο πλευρό σας για να αντιμετωπίσουμε κάθε σας πρόβλημα. Για κάθε έναν/μια από εσάς θα ορισθεί Σύμβουλος Καθηγητής με τον οποίο μπορείτε να έρχεστε σε επαφή για κάθε πρόβλημα που σας απασχολεί. Εμείς ζητάμε από εσάς την ουσιαστική συμμετοχή σας στις λειτουργίες του Τμήματος, καθώς επίσης και την εποικοδομητική κριτική σας ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο των προσφερόμενων σπουδών στο Τμήμα μας. Επιθυμία μας αλλά και στόχος σας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών σχέσεων μαζί μας αλλά και μεταξύ σας. Οι αρμονικές ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα που προβάλουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα ως συνέπεια της κρίσης που μας επηρεάζει όλους. Κυρίως όμως θα αποτελέσουν μοχλό για να κτίσετε φιλίες και ανθρώπινες σχέσεις ζωής.
Ολόψυχα σας ευχόμαστε, Καλή Επιτυχία στις Σπουδές σας!
Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος Φυσικής
Tο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα πανελληνίως και διεθνώς διακεκριμένο και καταξιωμένο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, χάρη στην πολυσχιδή και καινοτόμα δράση του σε τομείς τόσο των θετικών επιστημών και των επιστημών υγείας όσο και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Η γεωγραφική του θέση στα όρια της πόλης της Πάτρας επιτρέπει την επαφή του με έναν πλούσιο φυσικό περίγυρο και την πολύπλευρη συμβολή του στην άνθηση της ευρύτερης περιοχής.
Tο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1964 με όραμα να αποτελέσει ένα πρότυπο πανεπιστήμιο που να καλλιεργεί το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας και της επιστημονικής προόδου. Ο στόχος σταδιακά επιτυγχάνεται χάρη στην αξιοσημείωτη ερευνητική του δραστηριότητα. Τον Ιούνιο του 2013 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε μία συγκοινωνιακά και τουριστικά αξιόλογη περιοχή, το Ρίο. Μικρή απόσταση τη χωρίζει από την ιστορική Πάτρα, την τρίτη πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η οποία συνιστά και ένα από τα κυριότερα ελληνικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Μικρός αριθμός τμημάτων του Πανεπιστημίου βρίσκεται στο Αγρίνιο, μία οικονομικά και εμπορικά εξελισσόμενη πόλη. Για τη διαχείριση των εγκαταστάσεών του, το Πανεπιστήμιο έχει ενστερνιστεί τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Το πανεπιστήμιο με μιά ματιά (στοιχεία 8.2015):
· 30254 προπτυχιακοί φοιτητές
· 3825 μεταπτυχιακοί φοιτητές
· 2 πόλεις (Πάτρα και Αγρίνιο)
· 5 σχολές
· 24 τμήματα
· 24 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών
· 44 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
· 161 εργαστήρια
· 738 καθηγητές
· 164 μέλη επιστημονικού προσωπικού
· 372 μέλη διοικητικού προσωπικού
· 4,5 km2 εμβαδόν
Το Πανεπιστήμιο συνιστά ένα δραστήριο κέντρο διδασκαλίας και έρευνας όπου υπάγονται πέντε (5) σχολές συγκροτούμενες από είκοσι τέσσερα (24) τμήματα με αντίστοιχα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Στην εκπαιδευτική διαδικασία καταλυτική είναι η συμβολή παροχών όπως η Βιβλιοθήκη, το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών και οι ψηφιακές εκπαιδευτικές τεχνολογίες. Εκτός από την κτήση πτυχίου ή διπλώματος, το Πανεπιστήμιο προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
Σχολή |
Τμήματα |
Πολυτεχνική |
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πολιτικών Μηχανικών Χημικών Μηχανικών |
Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών |
Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Θεατρικών Σπουδών Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Φιλολογίας Φιλοσοφίας |
Επιστημών Υγείας |
Ιατρικής Φαρμακευτικής |
Θετικών Επιστημών |
Βιολογίας Γεωλογίας Επιστήμης των Υλικών Μαθηματικών Φυσικής Χημείας |
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων |
Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Διοίκησης Επιχειρήσεων Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Οικονομικών Επιστημών |
Πρύτανις και Αναπληρωτές Πρυτάνεως |
|
Πρύτανις |
Καθ. Β. Κυριαζοπούλου |
Αναπληρωτές Πρυτάνεως |
Καθ. Ν. Καραμάνος Καθ. Χρ. Μπούρας Καθ. Δ. Πολύζος Καθ. Γ. Αγγελόπουλος Αν. Καθ. Χρ. Παναγιωτακόπουλος |
|
|
Συμβούλιο Διοίκησης |
|
Πρόεδος Συμβουλίου |
Καθ. Χ. Γαβράς |
Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμβουλίου |
Καθ. Χ. Γώγος |
Η ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών αρχίζει με το Νομοθετικό Διάταγμα 4425 της 10ης Νοεμβρίου 1964, το οποίο δημοσιεύθηκε στο με αριθ. 216 ΦΕΚ της 11ης Νοεμβρίου 1964. Το 1966 με το Β. Διάταγμα με αριθμό 828 που δημοσιεύθηκε στο με αριθ. 215 ΦΕΚ της 19 Οκτωβρίου 1966 ιδρύεται η Φυσικομαθηματική Σχολή, η οποία περιλαμβάνει τις παρακάτω τακτικές έδρες:
· Δύο έδρες Μαθηματικών (Α' και Β΄)
· Μία έδρα Μηχανικής
· Δύο έδρες Φυσικής (Α' και Β΄)
· Μία έδρα Ηλεκτρονικής
· Μία έδρα Ανόργανης Χημείας
· Μία έδρα Οργανικής Χημείας
· Μία έδρα Φυσικοχημείας
· Μία έδρα Βιολογίας
· Μία έδρα Ζωολογίας
· Μία έδρα Βοτανικής
· Μία έδρα Γεωλογίας και
· Μία έδρα Φιλοσοφίας
Στην Α΄ έδρα Φυσικής εξελέγη καθηγητής ο αείμνηστος Αλέξανδρος Θεοδοσίου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 1986. Στην Β΄ έδρα Φυσικής εξελέγη καθηγητής ο αείμνηστος Ρήγας Ρηγόπουλος, ο οποίος αποχώρησε οικιοθελώς το 1982. Στην έδρα της Ηλεκτρονικής εξελέγη καθηγητής ο κ. Θεόδωρος Δεληγιάννης, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το έτος 2005.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών αρχικά στεγάστηκε σε σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κορίνθου, το γνωστό ως σήμερα Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών. Με την πάροδο του χρόνου και με την αύξηση των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου, δημιουργήθηκαν, στον σημερινό χώρο που καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο στον Δήμο Ρίου, προκατασκευασμένα συγκροτήματα για την κάλυψη των αναγκών στέγασης γραφείων και εργαστηρίων ή σπουδαστηρίων. Στον χώρο αυτό στεγάστηκαν η Β΄ έδρα Φυσικής και η έδρα της Ηλεκτρονικής. Σε προκατασκευασμένα κτίρια στεγάστηκαν αργότερα επίσης η έδρα της Μετεωρολογίας και η Γ΄ έδρα Φυσικής στις οποίες εξελέγησαν ο αείμνηστος Δημήτριος Ηλίας και ο κ. Μηνάς Ροϊλός.
Ο αείμνηστος Θεοδοσίου διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών το ακαδημαϊκό έτος1979-1980. Κοσμήτορες της Φυσικομαθηματικής Σχολής διετέλεσαν ο καθηγητής Ρ. Ρηγόπουλος το έτος ακαδημαϊκό έτος 1979-1980 και ο καθηγητής κ. Θ. Δεληγιάννης τα ακαδημαϊκά έτη 1980-1981 και 1981-1982.
Από το 1982, με την εφαρμογή του Ν 1268/1982 καταργήθηκε ο θεσμός της έδρας και δημιουργηθήκαν τομείς, σύμφωνα με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Φυσικής. Το Τμήμα Φυσικής στεγάζεται έκτοτε σε ίδιο κτίριο, γνωστό ως Κτήριο Φυσικής, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δραστηριότητες του Τμήματος Φυσικής, διοικητικές, διδακτικές, ερευνητικές και γραφεία του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού εκτός από τις δραστηριότητες της Αστρονομίας και Αστροφυσικής, οι οποίες στεγάζονται στο Β Κτήριο της Πανεπιστημιουπόλεως.
Το Τμήμα Φυσικής περιλαμβάνει τους παρακάτω τέσσερις τομείς:
Ο Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής θεραπεύει τα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα:
· Φυσική της Ατμόσφαιρας & Μετεωρολογία-Κλιματολογία
· Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας
· Φυσική της αλληλεπίδρασης ακτινοβολιών λέιζερ με ύλη, Μη–Γραμμική και Κβαντική Οπτική
Τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα διδάσκουν μαθήματα κορμού του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος, καθώς και υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα των κατευθύνσεων «Ενέργεια & Περιβάλλον» και «Φωτονική & Λέιζερ», του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Συμμετέχουν επίσης στα διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών «Ηλεκτρονική & Επεξεργασία της Πληροφορίας», «Ιατρική Φυσική» και «Περιβαλλοντικές Επιστήμες».
Ειδικώτερα, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας δραστηριοποιείται ερευνητικά στους τομείς της ηλιακής ακτινοβολίας, ενεργειακής μετεωρολογίας, ομογενοποίησης και επεξεργασίας μετεωρολογικών και περιβαλλοντικών χρονοσειρών, σταθερών ισοτόπων στην ατμόσφαιρα και αριθμητικών ατμοσφαιρικών μοντέλων (πρόγνωση καιρού, ποιότητα της ατμόσφαιρας και κλίματος).
Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δραστηριοποιείται σε θέματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα η ερευνητική δραστηριότητα περιλαμβάνει την ανάπτυξη θερμικών ηλιακών συλλεκτών, φωτοβολταϊκών, υβριδικών φωτοβολταϊκών/θερμικών συστημάτων, συγκεντρωτικών διατάξεων ηλιακής ενέργειας, μικρών ανεμογεννητριών, και παθητικών ηλιακών συστημάτων. Επίσης δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη υλικών και διατάξεων για ενεργειακές εφαρμογές και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, όπως φωτοβολταϊκές κυψελίδες 3ης γενιάς, ηλεκτροχρωμικά και φωτο-ηλεκτροχρωμικά «έξυπνα» παράθυρα και υλικά για θερμομονωτικές υαλώσεις.
Το Εργαστήριο Λέιζερ, Μη–Γραμμικής και Κβαντικής Οπτικής δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν τη μη–γραμμική οπτική, το χαρακτηρισμό της απόκρισης και των ιδιοτήτων μη–γραμμικών οπτικών/φωτονικών υλικών, τις εφαρμογές των λέιζερ για θέματα περιβαλλοντικών, βιομηχανικών εφαρμογών και τη διαγνωστική διαδικασιών καύσης. Παράλληλα υπάρχει και θεωρητική ερευνητική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια επικεντώνεται στην περιοχή της μη–γραμμικής πλασμονικής (non-linear plasmonics).
Ο Τομέας έχει υπό την ευθύνη του τη διδασκαλία των 11 από τα 30 μαθήματα κορμού του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών, ενώ συμμετέχει και στη διδασκαλία τεσσάρων ακόμη μαθημάτων κορμού μαζί με μέλη άλλων Τομέων. Στο τέταρτο έτος σπουδών, και συγκεκριμένα στην Κατεύθυνση "Θεωρητική, Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική", ο Τομέας έχει την ευθύνη της διδασκαλίας 5 υποχρεωτικών μαθημάτων και 8 μαθημάτων επιλογής. Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο Τομέας έχει την ευθύνη της διδασκαλίας 5 υποχρεωτικών μαθημάτων και 20 μαθημάτων επιλογής στην Κατεύθυνση "Θεωρητική, Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική". Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα των διαφόρων ομάδων του Τομέα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα.
· Αστρονομία και Αστροφυσική: Υπολογιστική και Παρατηρησιακή Αστροφυσική.
· Μηχανική και Μηχανική των Ρευστών.
· Κβαντικά και Κλασικά Δυναμικά Συστήματα, Κβαντική Πληροφορική.
· Μοριακή Μηχανική και Συναφή Θέματα.
· Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων και Κοσμολογία.
· Στοιχειώδη Σωματίδια και Αστροσωματιδιακή Φυσική.
· Ισοτοπική Θεωρία, Ενοποίηση και Ταξινόμηση των Αλγεβρών Lie-Santilli, Δυναμικά Συστήματα-Οριακοί Κύκλοι-Απεικονίσεις Poincare.
· Θεωρία και Εφαρμογές Κατανομών Πιθανότητας Ροών.
Μέλη του Τομέα έχουν αναπτύξει συνεργασίες με Πανεπιστήμια και με Ερευνητικά Κέντρα στο εσωτερικό καθώς και στο εξωτερικό.
Ο Tομέας Φυσικής της Συμπυκνωμένης Ύλης έχει την ευθύνη της διδασκαλίας μαθημάτων κορμού καθώς και μαθημάτων και εργαστηρίων επιλογής του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των ομάδων του Τομέα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τόσο σε βασική έρευνα, όσο και σε εφαρμογές σε τεχνολογίες αιχμής. Στα ενδιαφέροντα των ερευνητικών ομάδων περιλαμβάνονται:
· Μελέτη της ηλεκτρονικής δομής στερεών με φασματοσκοπία Compton, ακτίνων Χ, ακτίνων γ και στοιχειωδών διεγέρσεων (πλασμονίων).
· Μικροηλεκτρονική και συγκεκριμένα τεχνολογία Μικρο- και Νανο-ηλεκτρονικών διατάξεων ημιαγωγών της ομάδας IV με ανάπτυξη νέων τεχνολογικών διεργασιών μικροηλεκτρονικής (Διηλεκτρικά Πύλης) και νέων ημιαγωγικών διατάξεων (μνήμες νανοκρυσταλλιτών) πυριτίου.
· Μελέτη αγώγιμων πολυμερών και οργανικών υλικών με εφαρμογές στην μικροηλεκτρονική.
· Φυσική των πολυμερών. Μελέτη της δομής και των δυνάμεων αλληλεπίδρασης προσροφημένων πολυμερικών στρωμάτων με σκέδαση ακτίνων Χ και νετρονίων καθώς και με τεχνικές μέτρησης δυνάμεων (SFA, AFM).
· Χαρακτηρισμός σύνθετων υλικών πολυμερικής μήτρας με εγκλείσματα μικρο- ή νανο- διαστάσεων.
· Μελέτη μαγνητικών υλικών και εφαρμογές.
· Ηλεκτρικές - Μαγνητικές - Μηχανικές ιδιότητες υγρών κρυστάλλων (Θεωρητική και πειραματική μελέτη).
· Οπτική ανομοιογενών ανισότροπων μέσων (Θεωρητική και πειραματική μελέτη).
· Θεωρητική και πειραματική μελέτη αμόρφων, νανοκρυσταλλικών και κρυσταλλικών ημιαγωγών και λεπτών υμενίων με έμφαση σε υλικά τεχνολογικού ενδιαφέροντος, όπως το πορώδες πυρίτιο και το διοξείδιο του τιτανίου.
· Κατασκευή, χαρακτηρισμός και μοντελοποίηση διατάξεων ημιαγωγών και υπεραγωγών.
· Μικροκυματικές εφαρμογές διατάξεων ημιαγωγών. Δημιουργία πλάσματος σε ημιαγωγούς και εφαρμογές.
· Στις θεωρητικές μελέτες περιλαμβάνονται επίσης η έρευνα σε ημιαγώγιμες κβαντικές δομές (κβαντικά πηγάδια και κβαντικές τελείες), και σε πολυμερικά συστήματα (πολυμερικές ψήκτρες, διακλαδισμένα πολυμερή και δενδριμερή).
Τα μέλη του Τομέα έχουν συνεργασίες με ελληνικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και με ερευνητικά κέντρα μεταξύ των οποίων είναι τα: ΙΤΕ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Laboratoire Leon Brillouin, CEA Saclay, Leibniz Institut fuer Polymerforschung (Dresden) κ.α.
Στα ενδιαφέροντα μελών του Τομέα περιλαμβάνονται και η παραγωγή εκπαιδευτικού λογισμικού, η διδασκαλία της Φυσικής, η Φιλοσοφία της επιστήμης όπως και η Φυσική της μουσικής.
Λεπτομερέστερα, οι δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα των μελών του Τομέα περιγράφονται στα βιογραφικά σημειώματα των μελών.
Ο τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών αποτελείται από το Εργαστήριο ηλεκτρονικής και το Εργαστήριο Laser. Συμβάλει στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Φυσικής με προπτυχιακά μαθήματα, τόσο βασικά όσο και επιλογής, αλλά και με τρία μεταπτυχιακά προγράμματα: Ηλεκτρονική και Υπολογιστές, Ηλεκτρονική και Επεξεργασία της Πληροφορίας και Φωτονική.
Το εργαστήριο Ηλεκτρονικής ιδρύθηκε το 1968 και είναι χωρισμένο σε τρεις ομάδες οι οποίες και καλύπτουν τους τομείς έρευνας του τομέα Ηλεκτρονικής. Βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής είναι η σχεδίαση αναλογικών και ψηφιακών VLSI κυκλωμάτων, η επεξεργασία σήματος και εικόνας και η σχεδίαση συστημάτων. Περισσότερες πληροφορίες για το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής μπορείτε να δείτε τον δικτυακό του τόπο.
Το Εργαστήριο Laser διεξάγει έρευνα στους τομείς: Φασματοσκοπία χρονικής ανάλυσης στην περιοχή των femtosecond, μελέτη πολυφωτονικών διεργασιών, ανάπτυξη τρισδιάτατων οπτικών μνημών και άλλων νανο-κατασκευών, διφωτονική μικροσκοπία, μέτρηση μη γραμμικών οπτικών ιδιοτήτων φωτονικών υλικών μέσω της τεχνικής Z-scan, ανάπτυξη αισθητήρων και laser οπτικών ινών, μελέτη της διάδοσης σολιτονίων σε οπτικές ίνες. Περισσότερα στοιχεία για το Εργαστήριο Laser υπάρχουν στο δικτυακό του τόπο.
O τομέας συμμετείχε και συμμετέχει σε διάφορα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ενώ διατηρεί συνεργασίες με Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Στο Tμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργούν τα παρακάτω εργαστήρια τα οποία ομαδοποιούνται ανά τομέα ως εξής:
· Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής
o Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας
http://www.atmosphere-upatras.gr
o Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
http://www.physics.upatras.gr/~rel/
o Εργαστήριο Λέιζερ, Μη-Γραμμικής & Κβαντικής Οπτικής
· Τομέας Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής
o Εργαστήριο Αστρονομίας
o Ομάδα Μοριακού Σχεδιασμού Υλικών
http://moleng.physics.upatras.gr
· Τομέας Φυσικής της Συμπυκνωμένης Ύλης
o Εργαστήριο Φυσικής Στερέας Καταστάσεως
· Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών
o Εργαστήριο Ηλεκτρονικής
http://www.ellab.physics.upatras.gr
o Εργαστήριο Laser
http://www.laserlab.physics.upatras.gr
o Ομάδα Ψηφιακής Επεξεργασίας-Υπολογιστική Όραση
Ονοματεπώνυμο/Ιδιότητα |
Τηλέφωνο |
|
|
|
|
Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής |
||
Αργυρίου Αθανάσιος Καθηγητής |
2610996078 |
athanarg@upatras.gr |
Καζαντζίδης Ανδρέας Αναπληρωτής Καθηγητής |
2610997549 |
akaza@upatras.gr |
Κιουτσιούκης Ιωάννης Επίκουρος Καθηγητής |
2610997426 |
kioutio@upatras.gr |
Κουρής Στυλιανός Καθηγητής |
2610996086 |
couris@upatras.gr |
Λευθεριώτης Γεώργιος Αναπληρωτής Καθηγητής |
2610996793 2610997446 |
glefther@physics.upatras.gr |
Τρυπαναγνωστόπουλος Ιωάννης Καθηγητής |
2610997472 |
yiantrip@physics.upatras.gr |
|
|
|
Τομέας Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής |
||
Αναστόπουλος Χάρης Επίκουρος Καθηγητής |
2610997478 |
anastop@physics.upatras.gr |
Γερογιάννης Βασίλειος Καθηγητής |
2610996080 2610996901 |
vgeroyan@physics.upatras.gr vgeroyan@upatras.gr |
Λουκόπουλος Βασίλειος Επίκουρος Καθηγητής |
2610997447 |
vxloukop@physics.upatras.gr |
Λώλα Σμαράγδα Καθηγήτρια |
2610996081 |
magda@physics.upatras.gr |
Μετάφας Πέτρος ΕΔΙΠ |
2610996056 |
pmetafas@upatras.gr |
Σουρλάς Δημήτριος Καθηγητής |
2610997473 |
dsourlas@physics.upatras.gr |
Χριστοπούλου Ελευθερία-Παναγιώτα Επίκουρος Καθηγητής |
2610996907 |
pechris@physics.upatras.gr |
Ψυλλάκης Ζαχαρίας Επίκουρος Καθηγητής |
2610997474 |
psillaki@physics.upatras.gr |
|
|
|
Τομέας Φυσικής της Συμπυκνωμένης Ύλης |
||
Αναστασόπουλος Δημήτριος Αναπληρωτής Καθηγητής |
2610997481 |
anastdim@physics.upatras.gr |
Βιτωράτος Ευάγγελος Καθηγητής |
2610997487 |
vitorato@physics.upatras.gr |
Βραδής Αλέξανδρος Καθηγητής |
2610997481 |
vradis@physics.upatras.gr |
Γεωργά Σταυρούλα Καθηγήτρια |
2610996066 |
sgeorga@physics.upatras.gr |
Καραχάλιου Παναγιώτα Λέκτορας |
2610997453 |
pkara@upatras.gr |
Κροντηράς Χριστόφορος Καθηγητής |
2610996067 |
krontira@physics.upatras.gr |
Παλίλης Λεωνίδας Επίκουρος Καθηγητής |
2610996064 |
lpalilis@physics.upatras.gr |
Πομόνη Αικατερίνη Καθηγήτρια |
2610997482 |
pomoni@physics.upatras.gr |
Σκαρλάτος Δημήτριος Αναπληρωτής Καθηγητής |
2610997475 |
dskar@physics.upatras.gr |
Σπηλιόπουλος Νικόλαος Λέκτορας |
2610997451 2610997356 |
nspiliop@physics.upatras.gr |
Τερζής Ανδρέας Καθηγητής |
2610996099 |
terzis@physics.upatras.gr |
Τοπρακσίογλου Χρήστος Καθηγητής |
2610997896 |
ctop@physics.upatras.gr |
Χαρμπίλα Βασίλικη ΕΔΙΠ |
2610996074 |
lila@upatras.gr |
|
|
|
Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών |
||
Αναστασόπουλος Βασίλειος Καθηγητής |
2610996147 |
vassilis@physics.upatras.gr |
Βλάσσης Σπυρίδων Αναπληρωτής Καθηγητής |
2610996071 |
svlassis@physics.upatras.gr |
Μπακάλης Δημήτριος Επίκουρος Καθηγητής |
2610996796 |
bakalis@physics.upatras.gr |
Οικονόμου Γεώργιος Καθηγητής |
2610997463 |
economou@physics.upatras.gr |
Φακής Μιχαήλ Επίκουρος Καθηγητής |
2610996794 2610997488 |
fakis@upatras.gr |
Φωτόπουλος Σπυρίδων Καθηγητής |
2610996058 |
spiros@physics.upatras.gr |
Ψυχαλίνος Κωνσταντίνος Καθηγητής |
2610996059 |
cpsychal@physics.upatras.gr |
|
|
|
Γραμματεία |
|
|
Αμπαρτζάκη Μαρία Υπάλληλος |
2610996061 |
ambartz@upatras.gr |
Κρόκου Μαργαρίτα Υπάλληλος |
2610996077 |
mkrokou@upatras.gr |
Λύρας Παναγιώτης Γραμματέας |
2610996098 |
plyras@upatras.gr |
Τσατσούλη Άννα Υπάλληλος |
2610996072 |
tsatsuli@upatras.gr |
Χαρακίδας Γεώργιος Υπάλληλος |
2610996073 |
gharak@upatras.gr |
|
|
|
Εργαστήρια Τμήματος |
|
|
Κατσιδήμας Κωνσταντίνος |
2610996057 |
katsidim@physics.upatras.gr |
|
|
|
Υπολογιστικό Κέντρο |
|
|
Αργυρέας Θωμάς |
2610997466 |
argyreas@physics.upatras.gr |
Ονοματεπώνυμο/Ιδιότητα |
Τηλέφωνο |
|
|
|
|
Ομότιμοι Καθηγητές |
|
|
Αντωνακόπουλος Γρηγόριος |
|
|
Γεωργαλάς Χρήστος |
|
|
Γιαννούλης Παναγιώτης |
2610997449 |
yianpan@physics.upatras.gr |
Γιαννούσης Αστέριος † |
|
|
Γκίκας Δημήτριος |
2610997460 |
ghikas@physics.upatras.gr |
Δεληγιάννης Θεόδωρος † |
|
|
Ευθυμιόπουλος Θωμάς |
|
|
Ζδέτσης Αριστείδης |
2610997458 |
zdetsis@physics.upatras.gr |
Ζιούτας Κωνσταντίνος |
2610996062 |
zioutas@physics.upatras.gr |
Θεοδοσίου Αλέξανδρος † |
|
|
Κατσιάρης Γεώργιος |
|
|
Περσεφόνης Πέτρος |
2610997470 |
pet-per@physics.upatras.gr |
Πιζάνιας Μιχαήλ |
|
|
Πρίφτης Γεώργιος |
|
|
Ρηγόπουλος Ρήγας † Ροιλός Μηνάς † |
|
|
Σακκόπουλος Σωτήριος |
2610997487 |
sakkop@physics.upatras.gr |
Χαριτάντης Ιωάννης |
|
|
Πρώην μέλη ΔΕΠ του Τμήματος |
|
Αθανασούλη Μασούρου Γεωργία |
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια |
Βλάχος Κωνσταντίνος † |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Βόμβας Αθανάσιος |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Γεώργας Α. Θ. |
Καθηγητής |
Γιαννέτας Βασίλειος |
Καθηγητής |
Γούδης Χρήστος |
Καθηγητής |
Ζαμπάρα Κωνσταντίνα |
Λέκτορας |
Ζαφειρόπουλος Βασίλειος |
Επίκουρος Καθηγητής |
Ζεγκίνογλού Χαράλαμπος |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Ζευγώλης Δημήτριος |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Ζυγούρης Ευάγγελος |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Ηλίας Δημήτριος † |
Καθηγητής |
Θωμά Καλλιρρόη- Ανδριανή |
Καθηγήτρια |
Καραχάλιος Γεώργιος |
Καθηγητής |
Κοσμόπουλος Ιωάννης |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Μαντάς Γεώργιος † |
Καθηγητής |
Μπακάς Ιωάννης † |
Καθηγητής |
Μπροδήμας Γεώργιος |
Επίκουρος Καθηγητής |
Μυτιληναίου Ευγενία |
Καθηγήτρια |
Παπαδόπουλος Παναγιώτης † |
Επίκουρος Καθηγητής |
Παπαθέου Βασίλειος |
Επίκουρος Καθηγητής |
Παπαθανασόπουλος Κωνσταντίνος |
Καθηγητής |
Ράπτη Αναστασία |
Λέκτορας |
Σκόδρας Αθανάσιος |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Σωτηρόπουλος Ιωάννης |
Καθηγητής |
Τσάτης Δημήτριος |
Αναπληρωτής Καθηγητής |
Τσιμπέρης Νικόλαος |
Λέκτορας |
Φλογαίτη Αικατερίνη |
Λέκτορας |
Διοικητική Δομή Τμήματος Φυσικής |
|
Πρόεδρος |
Kαθ. Ανδρέας Τερζής |
Αναπληρωτής Πρόεδρος |
Αν. Καθ. Δ. Αναστασόπουλος |
|
|
Τομείς |
|
Διευθυντής Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής |
Αν. Kαθ. Ανδρέας Καζαντζίδης |
Διευθυντής Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής |
Kαθ. Βασίλειος Γερογιάννης |
Διευθυντής Τομέα Φυσικής της Συμπυκνωμένης Ύλης |
Kαθ. Σταυρούλα Γεωργά |
Διευθυντής Τομέα Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών |
Kαθ. Κων/νος Ψυχαλίνος |
|
|
Γραμματεία |
|
Γραμματέας |
Παναγιώτης Λύρας |
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Φυσικής δίνει έμφαση, κατά τα τέσσερα πρώτα εξάμηνα φοίτησης, στη διδασκαλία της Φυσικής σε εισαγωγικό επίπεδο. Αυτό είναι αναγκαίο, ώστε να μπορεί ο φοιτητής να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις απαιτήσεις των ειδικότερων μαθημάτων Φυσικής που ακολουθούν. Επιπλέον στο 4ο έτος σπουδών, υπάρχει υποχρεωτική επιλογή κατευθύνσεων για την περαιτέρω εμβάθυνση σε επιμέρους κλάδους της Φυσικής.
Στα έξι πρώτα εξάμηνα των σπουδών του ο φοιτητής διδάσκεται τις βασικές γνώσεις Φυσικής και Μαθηματικών. Όλα τα μαθήματα είναι διάρκειας ενός εξαμήνου και σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί ένα πλήθος Διδακτικών Μονάδων (ΔΜ) το οποίο σχετίζεται με τις ώρες διδασκαλίας/εβδομάδα του μαθήματος. Τα μαθήματα διαιρούνται σε Υποχρεωτικά και Επιλογής. Τα υποχρεωτικά μαθήματα περιλαμβάνουν τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε Φυσικός. Τα μαθήματα επιλογής παρέχουν στον φοιτητή τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις στους κλάδους που τον ενδιαφέρουν
Μετά το πέρας των έξι πρώτων εξαμήνων των σπουδών του, ο φοιτητής επιλέγει μια από τις παρακάτω κατευθύνσεις:
· Φυσική Υλικών Τεχνολογίας
· Ενέργεια και Περιβάλλον
· Φωτονική
· Θεωρητική, Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική
· Ηλεκτρονική, Υπολογιστές και Επεξεργασία Σήματος
· Γενική
Ο φοιτητής θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
· Στην αρχή κάθε εξαμήνου, στις δεσμευτικές ημερομηνίες που ανακοινώνονται από την Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, ο φοιτητής υποχρεούται να ανανεώσει την εγγραφή του και να δηλώσει τα μαθήματα που επιθυμεί.
· Στην αρχή κάθε εξαμήνου πρέπει να παραλαμβάνει τα διδακτικά συγγράμματα, σημειώσεις, κ.λπ. που διανέμονται δωρεάν στους φοιτητές, μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες, μέσω του συστήματος Εύδοξος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.eudoxus.gr
· Για να είναι δυνατή η εγγραφή του φοιτητή στο 7ο εξάμηνο (έναρξη υποχρεωτικών κατευθύνσεων) θα πρέπει οπωσδήποτε μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου του 6ου εξαμήνου των σπουδών του:
(Ι) Nα έχει εξετασθεί επιτυχώς σε μαθήματα που αντιστοιχούν συνολικά μέχρι τότε, σε τουλάχιστον 50 Δ.Μ
(IΙ) Υπόδειξη: Για την όσο το δυνατόν καλύτερη ένταξη στις κατευθύνσεις καλό θα είναι ο φοιτητής να έχει εξετασθεί επιτυχώς στα εξής μαθήματα:
1. Μηχανική-Ρευστομηχανική
2. Θερμότητα-Κυματική-Οπτική
3. Ηλεκτρομαγνητισμός Ι
4. Σύγχρονη Φυσική
5. Σχετικότητα - Πυρήνες - Σωμάτια
6. Αναλυτική Γεωμετρία και Διανυσματική Ανάλυση
7. Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δήλωση της κατεύθυνσης γίνεται κατά την έναρξη κάθε Ακαδ. Έτους και συγκεκριμένα 1-11 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας.
· Από την κατεύθυνση θα πρέπει ο φοιτητής να παρακολουθήσει υποχρεωτικά τουλάχιστον 15 ΔΜ μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα της Κατεύθυνσης. Οι υπόλοιπες διδακτικές μονάδες μέχρι την συμπληρωση των 36 διδακτικών μονάδων που απαιτεί η φοίτηση στο 4° έτος σπουδών, μπορούν να επιλεγούν από όλα τα υπόλοιπα μαθήματα (Κατευθύνσεων ή Εκτός Κατεύθυνσης) του 7ου και 8ου Εξαμήνου, με την βασική προϋπόθεση οι διδακτικές μονάδες να ισοκατανέμονται στα δύο εξάμηνα.
· Υπάρχει η δυνατότητα ο φοιτητής να κατοχυρώνει δύο κατευθύνσεις.
· Η “Γενική Κατεύθυνση” περιλαμβάνει πέντε τουλάχιστον υποχρεωτικά μαθήματα από το σύνολο των υποχρεωτικών μαθημάτων των υπολοίπων κατευθύνσεων.
· Ο φοιτητής εξετάζεται στο τέλος κάθε εξαμήνου στην διδακτέα ύλη των μαθημάτων (τα οποία επέλεξε και παρακολούθησε) όπως ακριβώς διαμορφώθηκε στο εξάμηνο αυτό (και όχι όπως πιθανώς να ήταν σε προηγούμενα εξάμηνα).
· Επαναληπτικές εξετάσεις γίνονται τον Σεπτέμβριο για το σύνολο των μαθημάτων χειμερινού/εαρινού εξαμήνου.
· Η διπλωματική εργασία δεν είναι υποχρεωτική και είναι ατομική. Γίνεται σε θέματα Φυσικής και υποστηρίζεται δημόσια. (Γ.Σ. 12/26.5.97). Καλύπτει δύο εξάμηνα, στο 7ο εξάμηνο και στο 8ο εξάμηνο με 5 ΔΜ και 4 ΔΜ αντίστοιχα. Η ανακοίνωση των θεμάτων θα γίνεται τον Ιούνιο κάθε χρονιάς.
· Ο φοιτητής θα μπορεί να παρακολουθήσει δύο μαθήματα επιλογής από άλλα Τμήματα.
· Η συμμετοχή στα Εργαστήρια Φυσικής ΙΙ, III, ΙV και V είναι δυνατή μόνο μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του Εργαστηρίου Ι. (Επιτυχής παρακολούθηση του Εργαστηρίου Ι νοείται η περάτωση της πλήρους σειράς των ασκήσεων χωρίς απουσίες). Για τους εκ μετεγγραφής φοιτητές εισάγεται ευέλικτο επιβοηθητικό εργαστηριακό μάθημα στο β΄ εξάμηνο πριν από την έναρξη των λοιπών εργαστηρίων Φυσικής.
· Το βαθμολόγιο για κάθε μάθημα είναι ενιαίο και η βαθμολογία των φοιτητών θα καταγράφεται με αύξοντα Α.Μ. (Γ.Σ. 10/1.4.96).
· Για να πάρει το πτυχίο ο φοιτητής πρέπει:
1. Να περάσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα των έξι πρώτων εξαμήνων του προγράμματος σπουδών.
2. Να περάσει τα επί πλέον μαθήματα επιλογής.
3. Να περάσει όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα και όσα μαθήματα επιλογής της Κατεύθυνσης που επέλεξε απαιτούνται, για να συμπληρώσει τουλάχιστον 15ΔΜ ώστε να τεκμηριώσει την κατεύθυνση .
4. Να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ΔΜ, και
5. Να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο επί 8 εξάμηνα τουλάχιστον.
· Ο τελικός βαθμός του πτυχίου (B) προκύπτει από τη σχέση:
όπου βi είναι οι βαθμοί των μαθημάτων και σi ο συντελεστής βαρύτητας του κάθε μαθήματος, ο οποίος, σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση Φ141/Β3/2166/87 είναι ίσος με:
σi =1,0 για τα μαθήματα με 1 και 2 Δ.Μ.
σi =1,5 για τα μαθήματα με 3 και 4 Δ.Μ.
σi =2,0 για τα μαθήματα με 5 και 6 Δ.Μ.
· Εάν ένας φοιτητής έχει βαθμολογηθεί σε μαθήματα με άθροισμα Δ.Μ. μεγαλύτερο του απαιτουμένου για τη λήψη πτυχίου, τότε οι βαθμοί των επί πλέον αυτών μαθημάτων (επιλογής) δεν συνυπολογίζονται στην εξαγωγή του βαθμού του πτυχίου του
· Το έντυπο του Πτυχίου θα είναι κοινό για όλους τους φοιτητές. Θα συνοδεύεται από μια βεβαίωση στην οποία θα φαίνεται η κατεύθυνση που επέλεξε ο κάθε φοιτητής. Η βεβαίωση αυτή εκδίδεται από τη Γραμματεία του Τμήματος και συνυπογράφεται από τον Διευθυντή του αντίστοιχου Τομέα και τον Πρόεδρο του Τμήματος. Επίσης, χορηγείται βεβαίωση καλής χρήσης υπολογιστών (ECDL).
Σημείωση 1: Σύμφωνα με την §11α του άρθρου 33 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/6-9-2011), για τους φοιτητές, οι οποίοι εισάγονται από το Ακαδ. Έτος 2011-12 και εξής, η μέγιστη διάρκεια φοίτησης ορίζεται στα 12 εξάμηνα
Σημείωση 2: Σε κάθε μάθημα δίδεται η δυνατότητα οι φοιτητές να αξιολογήσουν το μάθημα και τον διδάσκοντα μέσω ερωτηματολογίων που διανέμονται κατά την διάρκεια του εξαμήνου.
Σημείωση 3: "Επί Πτυχίω" θεωρούνται οι φοιτητές, μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Εαρινού Εξαμήνου, κατά το οποίο ολοκλήρωσαν τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων και στη διάρκεια των οποίων έχουν δηλώσει τα μαθήματα με τα οποία συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό Διδακτικών Μονάδων ή Μαθημάτων που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου.
Η Συνέλευση του Τμήματος Φυσικής στην αριθ. 10/16.6.2016 συνεδρίασή της αποφάσισε την αναμόρφωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Η διάρθρωση του αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών, το οποίο αφορά τους φοιτητές και φοιτήτριες που εισήχθησαν στο Τμήμα Φυσικής το ακ. έτος 2016-2017, δίνεται στη συνέχεια.
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΜΑΘΗΜΑ |
ΔΜ |
ECTS |
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ |
|
|||
1ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|||
PCC101 |
Μηχανική-Ρευστομηχανική |
5 |
8 |
Αικ. Πομόνη |
|
|||
MCC103 |
Μαθηματική Ανάλυση |
4 |
6 |
Αθ. Αργυρίου |
|
|||
MCC105 |
Γραμμική Άλγεβρα – Αναλυτική Γεωμετρία |
3 |
3 |
Δ. Σουρλάς |
|
|||
GCC307 |
Χημεία |
3 |
4 |
Χ. Καραπαναγιώτη, Χ. Ντεϊμεντέ (Τμήμα Χημείας) |
|
|||
CLC109 |
Προγραμματισμός Η/Υ Ι (3 Θεωρ.+1 Εργ.) |
4 |
5 |
Β. Αναστασόπουλος Δ. Μπακάλης Ζ. Ψυλλάκης Ι. Κιουτσιούκης Θ. Αργυρέας |
|
|||
PLC111 |
Εργαστήριο Φυσικής Ι |
3 |
4 |
Σ. Γεωργά (Συντονίστρια) Ευ. Βιτωράτος Χρ. Κροντηράς Γ. Λευθεριώτης Π. Μετάφας |
|
|||
|
Σύνολο |
22 |
30 |
|
|
|||
2ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|||
PCC102 |
Θερμότητα – Κυματική – Οπτική |
5 |
8 |
Μ. Φακής |
|
|||
MCC104 |
Διανυσματική Ανάλυση |
4 |
8 |
Δ. Σουρλάς |
|
|||
MCC106 |
Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις |
4 |
6 |
Αθ. Αργυρίου |
|
|||
PLC108 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ |
3 |
4 |
Ι. Κιουτσιούκης (Συντονιστής) Χρ. Κροντηράς Γ. Λευθεριώτης Π. Τοπρακτσίογλου Μ. Φακής Ζ. Ψυλλάκης Π. Μετάφας Β. Χαρμπίλα |
|
|||
CLC110 |
Προγραμματισμός Η/Υ ΙΙ - Εργαστήριο (1 Θεωρ. + 1 Εργ.) |
2 |
4 |
Β. Αναστασόπουλος Δ. Μπακάλης Ζ. Ψυλλάκης Δ. Σκαρλάτος Θ. Αργυρέας |
|
|||
|
Σύνολο |
18 |
30 |
|
|
|||
3ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|||
PCC201 |
Ηλεκτρομαγνητισμός I |
5 |
8 |
Ν. Σπηλιόπουλος |
|
|||
MCC203 |
Ειδικά Μαθηματικά |
4 |
7 |
Β. Λουκόπουλος, Δ. Σουρλάς |
|
|||
ECC205 |
Ηλεκτρονική |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος, Σ. Βλάσσης |
|
|||
CCC207 |
Εισαγωγή στη Θεωρία Πιθανοτήτων και τη Στατιστική |
4 |
6 |
Ζ. Ψυλλάκης |
|
|||
PLC211 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙΙ |
3 |
4 |
Ν. Σπηλιόπουλος (Συντονιστής) Χ. Αναστόπουλος Σπ. Βλάσσης Αλ. Βραδής Στ. Κουρής Σμ. Λώλα Γ. Οικονόμου Ι. Τρυπαναγνωστόπουλος Μ. Φακής Ε. Χριστοπούλου Κ. Κατσιδήμας |
|
|||
|
Σύνολο |
19 |
30 |
|
|
|||
4ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|||
PCC202 |
Σύγχρονη Φυσική |
3 |
5 |
Χρ. Κροντηράς |
|
|||
PCC204 |
Εισαγωγή στην Πυρηνική – Σωματιδιακή Φυσική & Σχετικότητα |
2 |
3 |
Σ. Λώλα |
|
|||
PCC206 |
Κυματική |
3 |
5 |
Γ. Λευθεριώτης |
|
|||
PCC208 |
Κλασική Μηχανική |
5 |
8 |
Β. Λουκόπουλος |
|
|||
ELC210 |
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος (Συντονιστής) Β. Αναστασόπουλος Σπ. Βλάσσης Γ. Οικονόμου Σπ. Φωτόπουλος |
|
|||
PLC212 |
Εργαστήριο Φυσικής IV |
3 |
4 |
Αικ. Πομόνη (Συντονίστρια) Δ. Αναστασόπουλος Αν. Καζαντζίδης Γ. Οικονόμου Λ. Παλίλης Δ. Σκαρλάτος Ν. Σπηλιόπουλος Κ. Κατσιδήμας |
|
|||
|
Σύνολο |
19 |
30 |
|
|
|||
5ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|||
PLC301 |
Εργαστήριο Φυσικής V |
3 |
5 |
Αλ. Βραδής (Συντονιστής) Δ. Αναστασόπουλος Ν. Σπηλιόπουλος Β. Χαρμπίλα |
|
|||
PLC303 |
Κβαντική Φυσική Ι |
5 |
8 |
Αν. Τερζής |
|
|||
PLC305 |
Θερμική και Στατιστική Φυσική |
6 |
8 |
Λ. Παλίλης |
|
|||
ACC307 |
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Φυσική |
3 |
4 |
Αν. Καζαντζίδης |
|
|||
ACC309 |
Εισαγωγή στην Αστρονομία και την Αστροφυσική |
3 |
5 |
Β. Γερογιάννης, Ε. Χριστοπούλου |
|
|||
|
Σύνολο |
20 |
30 |
|
|
|||
6ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|||
PCC302 |
Κβαντική Φυσική ΙΙ |
5 |
9 |
Χ. Αναστόπουλος |
|
|||
PCC304 |
Φυσική Στερεάς Καταστάσεως |
4 |
7 |
Αλ. Βραδής, Δ. Αναστασόπουλος |
|
|||
PCC306 |
Ηλεκτρομαγνητισμός ΙΙ |
5 |
9 |
Στ. Κουρής |
|
|||
EEC422 |
Ατομική και Μοριακή Φυσική |
3 |
5 |
Ευ. Βιτωράτος, Λ. Παλίλης |
|
|||
|
Σύνολο |
17 |
30 |
|
|
|||
|
|
|||||||
|
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ |
|||||||
|
7ο Εξάμηνο |
|
|
|
||||
|
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
|
|
|||
|
MSC401 |
Ειδικά Θέματα Φυσικής Στερεάς Καταστάσεως |
3 |
5 |
Αλ. Βραδής, Δ. Αναστασόπουλος |
|||
|
MSC407 |
Επιστήμη των Υλικών |
3 |
5 |
Αικ. Πομόνη, Χρ. Κροντηράς |
|||
|
MSC409 |
Εργαστήριο Τεχνικών χαρακτηρισμού υλικών |
3 |
5 |
Στ. Γεωργά (Συντονίστρια), Δ. Αναστασόπουλος, Ευ. Βιτωράτος, Αλ. Βραδής, Δ. Κουζούδης, Χρ. Κροντηράς, Αικ. Πομόνη, Ν. Σπηλιόπουλος, Χρ. Τοπρακτσίογλου |
|||
|
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|||||
|
MSE417 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ουεξαμήνου) |
5 |
5 |
|
|||
|
8ο Εξάμηνο |
|
|
|
||||
|
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
|||
|
MSE402 |
Ειδικά Θέματα Στατιστικής Φυσικής |
3 |
5 |
Λ. Παλίλης |
|||
|
MSE404 |
Φυσική των Πολυμερών, Σύνθετων και Υγροκρυσταλλικών Υλικών |
3 |
5 |
Χρ. Τοπρακτσίογλου Α. Βανακάρας (Τμήμα Επιστήμης των Υλικών) |
|||
|
MSE406 |
Υλικά και Διατάξεις Μικροηλεκτρονικής |
3 |
5 |
Λ. Παλίλης, Δ. Σκαρλάτος |
|||
|
MSE417 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
4 |
5 |
|
|||
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ |
||||
7ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
|
|
EEC419 |
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας |
3 |
5 |
Γ. Λευθεριώτης |
EEC427 |
Μηχανική των Ρευστών |
3 |
5 |
Β. Λουκόπουλος |
EEC421 |
Φυσική Ατμόσφαιρας Ι-Μετεωρολογία (+Εργαστήριο) |
3 |
5 |
Ι. Κιουτσιούκης (θεωρ.), Αθ. Αργυρίου, Αν. Καζαντζίδης, Ι. Κιουτσιούκης (εργ.) |
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
EEE423 |
Ατμοσφαιρική Ρύπανση |
3 |
5 |
Δεν θα διδαχθεί το ακ. έτος 2016-2017 |
EEE425 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
5 |
10 |
|
8ο Εξάμηνο |
|
|||
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
|
|
EEC424 |
Εργαστήρια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας |
3 |
5 |
Ι. Τρυπαναγνωστόπουλος, Γ. Λευθεριώτης |
EEE428 |
Φυσική Ατμόσφαιρας ΙΙ (+Εργαστήριο) |
3 |
5 |
Αν. Καζαντζίδης (θεωρ.), Αθ. Αργυρίου, Αν. Καζαντζίδης, Ι. Κιουτσιούκης (εργ.) |
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
EEE430 |
Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας |
3 |
5 |
Ι. Τρυπαναγνωστόπουλος |
EEE425 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
4 |
5 |
|
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΩΤΟΝΙΚΗ |
||||
7ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
||
PHC431 |
Οπτικοηλεκτρονική |
3 |
5 |
Εμ. Πασπαλάκης (Τμήμα Επιστήμης των Υλικών) |
PHC433 |
Εφαρμοσμένη Οπτική |
3 |
5 |
Μ. Φακής |
PHC435 |
Αρχές λειτουργίας των Laser (Εργαστηριακές Ασκήσεις Laser) |
3 |
5 |
Στ. Κουρής (Μ. Φακής) |
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
PHE439 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
5 |
10 |
|
8ο Εξάμηνο |
|
|||
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
PHE436 |
Εισαγωγή στην Κβαντική Οπτική |
3 |
5 |
Εμ. Πασπαλάκης (Τμήμα Επιστήμης των Υλικών) |
PHE438 |
Εφαρμογές των Lasers |
3 |
5 |
Στ. Κουρής, Μ. Φακής |
PHE440 |
Οπτικές ίνες-οπτικές τηλεπικοινωνίες |
3 |
5 |
Δεν θα διδαχθεί το ακ. έτος 2016-2017 |
PHE439 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ουεξαμήνου) |
4 |
5 |
|
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ |
||||
7ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
||
TAC445 |
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων |
3 |
5 |
Σμ. Λώλα |
TAC447 |
Αστροφυσική Ι |
3 |
5 |
Ε. Χριστοπούλου |
TAC449 |
Υπολογιστική Φυσική |
3 |
5 |
Β. Γερογιάννης |
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
TAE 451 |
Εργαστηριακή Αστρονομία |
3 |
5 |
Ε. Χριστοπούλου |
TAE469 |
Ειδικά Θέματα Κβαντομηχανικής και Εφαρμογών Κβαντικής Φυσικής |
3 |
5 |
Χ. Αναστόπουλος |
TAE503 |
Ειδικά Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής |
3 |
5 |
Ζ. Ψυλλάκης |
TAE463 |
Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων |
3 |
5 |
Δ. Σουρλάς |
TAE467 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
5 |
10 |
|
8ο Εξάμηνο |
|
|||
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
|
|
TAC446 |
Κοσμολογία |
3 |
5 |
Β. Γερογιάννης |
TAC448 |
Μοντέρνα Φυσική |
3 |
5 |
Χ. Αναστόπουλος |
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
TAE454 |
Αστροφυσική ΙΙ |
3 |
5 |
Ε. Χριστοπούλου |
TAE458 |
Ειδικά Θέματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Πεδίων |
3 |
5 |
Σμ. Λώλα |
TAE450 |
Εργαστηριακή Αστροφυσική |
3 |
5 |
Ε. Χριστοπούλου |
TAE506 |
Ειδικά Θέματα Μηχανικής |
3 |
5 |
Β. Γερογιάννης, Β. Λουκόπουλος, Αν. Τερζής |
TAE467 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
4 |
5 |
|
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ |
||||
7ο Εξάμηνο |
|
|
||
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
|
|
ELC471 |
Θεωρία Σημάτων και Κυκλωμάτων |
3 |
5 |
Σπ. Φωτόπουλος |
ELC475 |
Αναλογικά Ηλεκτρονικά |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος |
ELC470 |
Ψηφιακά Ηλεκτρονικά |
3 |
5 |
Δ. Μπακάλης |
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
ELE483 |
Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες |
3 |
5 |
Γ. Οικονόμου |
ELE485 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
5 |
10 |
|
8ο Εξάμηνο |
|
|||
|
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ |
|
|
|
ELC472 |
Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος |
3 |
5 |
Σπ. Φωτόπουλος |
ELC473 |
Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική των Μικροϋπολογιστών |
3 |
5 |
Δ. Μπακάλης |
|
ΕΠΙΛΟΓΗΣ |
|
|
|
ELE474 |
Εργαστήριο Αναλογικών Ηλεκτρονικών |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος, Σπ. Βλάσσης |
ELE481 |
Εργαστήριο Ψηφιακών Ηλεκτρονικών |
3 |
5 |
Β. Αναστασόπουλος, Δ. Μπακάλης |
ELE478 |
Μικροηλεκτρονική |
3 |
5 |
Σπ. Βλάσσης |
ELE485 |
Διπλωματική εργασία (αν επιλεγεί, εκπονείται υποχρεωτικά ως ενιαία εργασία 7ου και 8ου εξαμήνου) |
4 |
5 |
|
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΓΕΝΙΚΗ 7ο + 8ο Εξάμηνο: Επιλέγονται τουλάχιστον πέντε από τα υποχρεωτικά μαθήματα των άλλων κατευθύνσεων, καθώς και μαθήματα επιλογής των άλλων κατευθύνσεων ή εκτός κατεύθυνσης |
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ |
||||
7ο Εξάμηνο |
|
|||
NME491 |
Πειράματα Επίδειξης Φυσικής Ι |
3 |
5 |
Ευ. Βιτωράτος, Στ. Γεωργά |
NME503 |
Σχολική Συμβουλευτική |
3 |
5 |
Στ. Βασιλόπουλος (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) |
NME497 |
Εισαγωγή στη Γεωφυσική |
3 |
5 |
Γ. Τσελέντης, Ευ. Σώκος (Τμήμα Γεωλογίας) |
NME498 |
Εφαρμοσμένη Ακουστική |
3 |
5 |
Δεν θα διδαχθεί το ακ. έτος 2016-2017 |
NME499 |
Φυσικοχημεία |
3 |
5 |
A. Κολιαδήμα (Τμήμα Χημείας) |
NME501 |
Οικονομικά Θέματα της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας |
3 |
5 |
Δεν θα διδαχθεί το ακ. έτος 2016-2017 |
8ο Εξάμηνο |
|
|||
NME492 |
Πειράματα Επίδειξης Φυσικής ΙI |
3 |
5 |
Ευ. Βιτωράτος, Στ. Γεωργά |
NME494 |
Διδακτική της Φυσικής |
3 |
5 |
Ευ. Βιτωράτος |
NME495 |
Γενική Βιολογία |
3 |
5 |
Π. Κατσώρης (Τμήμα Βιολογίας) |
NME500 |
Ιατρική Φυσική |
3 |
5 |
Γ. Παναγιωτάκης, Ε. Κωσταρίδου, Γ. Σακελλαρόπουλος, Γ. Καγκάδης (Τμήμα Ιατρικής) |
ΝΜΕ504 |
Ιστορία και Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών |
3 |
5 |
Αν. Τερζής, Χ. Αναστόπουλος (Συνδιδάσκων: Π. Μετάφας) |
ΝΜΕ502 |
Πρακτική Άσκηση (Για τους φοιτητές οι οποίοι θα επιλεγούν μετά από προκήρυξη – Δεν συνυπολογίζεται στη λήψη πτυχίου – αναγράφεται μόνο στο παράρτημα διπλώματος) |
|
5 |
|
Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών, το οποίο αφορά τους φοιτητές και φοιτήτριες που εισήχθησαν στο Τμήμα Φυσικής τα ακ. έτη 2014-2015 και 2015-2016, δίνεται στη συνέχεια.
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΜΑΘΗΜΑ |
ΔΜ |
ECTS |
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ |
|
|
1ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|
PCC101 |
Μηχανική-Ρευστομηχανική |
5 |
8 |
Αικ. Πομόνη |
|
|
MCC103 |
Μαθηματική Ανάλυση |
4 |
6 |
Αθ. Αργυρίου |
|
|
MCC105 |
Γραμμική Άλγεβρα – Αναλυτική Γεωμετρία |
3 |
3 |
Δ. Σουρλάς |
|
|
CCC107 |
Εισαγωγή στη Θεωρία Πιθανοτήτων και τη Στατιστική |
3 |
4 |
Ζ. Ψυλλάκης |
|
|
CLC109 |
Προγραμματισμός Η/Υ Ι (3 Θεωρ.+1 Εργ.) |
4 |
5 |
Β. Αναστασόπουλος Δ. Μπακάλης Ζ. Ψυλλάκης Ι. Κιουτσιούκης Θ. Αργυρέας |
|
|
PLC111 |
Εργαστήριο Φυσικής Ι |
3 |
4 |
Σ. Γεωργά (Συντονίστρια) Ευ. Βιτωράτος Χρ. Κροντηράς Γ. Λευθεριώτης Π. Μετάφας |
|
|
|
Σύνολο |
22 |
30 |
|
|
|
2ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|
PCC102 |
Θερμότητα – Κυματική – Οπτική |
5 |
8 |
Μ. Φακής |
|
|
MCC104 |
Διανυσματική Ανάλυση |
4 |
8 |
Δ. Σουρλάς |
|
|
MCC106 |
Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις |
4 |
6 |
Αθ. Αργυρίου |
|
|
PLC108 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ |
3 |
4 |
Ι. Κιουτσιούκης (Συντονιστής) Χρ. Κροντηράς Γ. Λευθεριώτης Π. Τοπρακτσίογλου Μ. Φακής Ζ. Ψυλλάκης Π. Μετάφας Β. Χαρμπίλα |
|
|
CLC110 |
Προγραμματισμός Η/Υ ΙΙ - Εργαστήριο (1 Θεωρ. + 1 Εργ.) |
2 |
4 |
Β. Αναστασόπουλος Δ. Μπακάλης Ζ. Ψυλλάκης Δ. Σκαρλάτος Θ. Αργυρέας |
|
|
|
Σύνολο |
18 |
30 |
|
|
|
3ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|
PCC201 |
Ηλεκτρομαγνητισμός I |
5 |
8 |
Ν. Σπηλιόπουλος |
|
|
MCC203 |
Ειδικά Μαθηματικά |
4 |
7 |
Β. Λουκόπουλος, Δ. Σουρλάς |
|
|
ECC205 |
Ηλεκτρονική |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος, Σ. Βλάσσης |
|
|
ECC207 |
Χημεία |
4 |
6 |
Χ. Καραπαναγιώτη, Χ. Ντεϊμεντέ (Τμήμα Χημείας) |
|
|
PLC211 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙΙ |
3 |
4 |
Ν. Σπηλιόπουλος (Συντονιστής) Χ. Αναστόπουλος Σπ. Βλάσσης Αλ. Βραδής Στ. Κουρής Σμ. Λώλα Γ. Οικονόμου Ι. Τρυπαναγνωστόπουλος Μ. Φακής Ε. Χριστοπούλου Κ. Κατσιδήμας |
|
|
|
Σύνολο |
19 |
30 |
|
|
|
4ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|
PCC202 |
Σύγχρονη Φυσική |
3 |
5 |
Χρ. Κροντηράς |
|
|
PCC204 |
Εισαγωγή στην Πυρηνική – Σωματιδιακή Φυσική & Σχετικότητα |
2 |
3 |
Σ. Λώλα |
|
|
PCC206 |
Κυματική |
3 |
5 |
Γ. Λευθεριώτης |
|
|
PCC208 |
Κλασική Μηχανική |
5 |
8 |
Β. Λουκόπουλος |
|
|
ELC210 |
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος (Συντονιστής) Β. Αναστασόπουλος Σπ. Βλάσσης Γ. Οικονόμου Σπ. Φωτόπουλος |
|
|
PLC212 |
Εργαστήριο Φυσικής IV |
3 |
4 |
Αικ. Πομόνη (Συντονίστρια) Δ. Αναστασόπουλος Αν. Καζαντζίδης Γ. Οικονόμου Λ. Παλίλης Δ. Σκαρλάτος Ν. Σπηλιόπουλος Κ. Κατσιδήμας |
|
|
|
Σύνολο |
19 |
30 |
|
|
|
5ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|
PLC301 |
Εργαστήριο Φυσικής V |
3 |
5 |
Αλ. Βραδής (Συντονιστής) Δ. Αναστασόπουλος Ν. Σπηλιόπουλος Β. Χαρμπίλα |
|
|
PLC303 |
Κβαντική Φυσική Ι |
5 |
8 |
Αν. Τερζής |
|
|
PLC305 |
Θερμική και Στατιστική Φυσική |
6 |
8 |
Λ. Παλίλης |
|
|
ACC307 |
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Φυσική |
3 |
4 |
Αν. Καζαντζίδης |
|
|
ACC309 |
Εισαγωγή στην Αστρονομία και την Αστροφυσική |
3 |
5 |
Β. Γερογιάννης, Ε. Χριστοπούλου |
|
|
|
Σύνολο |
20 |
30 |
|
|
|
6ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
|
|
PCC302 |
Κβαντική Φυσική ΙΙ |
5 |
9 |
Χ. Αναστόπουλος |
|
|
PCC304 |
Φυσική Στερεάς Καταστάσεως |
4 |
7 |
Αλ. Βραδής, Δ. Αναστασόπουλος |
|
|
PCC306 |
Ηλεκτρομαγνητισμός ΙΙ |
5 |
9 |
Στ. Κουρής |
|
|
EEC422 |
Ατομική και Μοριακή Φυσική |
3 |
5 |
Ευ. Βιτωράτος, Λ. Παλίλης |
|
|
|
Σύνολο |
17 |
30 |
|
|
|
|
|
|||||
7ο + 8ο Εξάμηνο (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ) Όλοι οι φοιτητές που εγγράφονται από το ακ. έτος 2016-2017 σε κατεύθυνση, ακολουθούν το πρόγραμμα (των κατευθύνσεων) του ακ. έτους 2016-2017. |
Η διάρθρωση του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, το οποίο αφορά τους φοιτητές και φοιτήτριες που εισήχθησαν στο Τμήμα Φυσικής κατά το ακ. έτος 2013-2014 και προγενέστερα, δίνεται στη συνέχεια.
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΜΑΘΗΜΑ |
ΔΜ |
ECTS |
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ |
1ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
PCC101 |
Μηχανική-Ρευστομηχανική |
5 |
8 |
Αικ. Πομόνη |
MCC103 |
Μαθηματική Ανάλυση |
4 |
6 |
Αθ. Αργυρίου |
MCC105 |
Γραμμική Άλγεβρα – Αναλυτική Γεωμετρία |
3 |
3 |
Δ. Σουρλάς |
CCC107 |
Εισαγωγή στη Θεωρία Πιθανοτήτων και τη Στατιστική |
3 |
4 |
Ζ. Ψυλλάκης |
CLC109 |
Προγραμματισμός Η/Υ Ι (3 Θεωρ.+1 Εργ.) |
4 |
5 |
Β. Αναστασόπουλος Δ. Μπακάλης Ζ. Ψυλλάκης Ι. Κιουτσιούκης Θ. Αργυρέας |
PLC111 |
Εργαστήριο Φυσικής Ι |
3 |
4 |
Σ. Γεωργά (Συντονίστρια) Ευ. Βιτωράτος Χρ. Κροντηράς Γ. Λευθεριώτης Π. Μετάφας |
|
Σύνολο |
22 |
30 |
|
2ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
PCC102 |
Θερμότητα – Κυματική – Οπτική |
5 |
8 |
Μ. Φακής |
MCC104 |
Διανυσματική Ανάλυση |
4 |
8 |
Δ. Σουρλάς |
MCC106 |
Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις |
4 |
6 |
Αθ. Αργυρίου |
PLC108 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ |
3 |
4 |
Ι. Κιουτσιούκης (Συντονιστής) Χρ. Κροντηράς Γ. Λευθεριώτης Π. Τοπρακτσίογλου Μ. Φακής Ζ. Ψυλλάκης Π. Μετάφας Β. Χαρμπίλα |
CLC110 |
Προγραμματισμός Η/Υ ΙΙ - Εργαστήριο (1 Θεωρ. + 1 Εργ.) |
2 |
4 |
Β. Αναστασόπουλος Δ. Μπακάλης Ζ. Ψυλλάκης Δ. Σκαρλάτος Θ. Αργυρέας |
|
Σύνολο |
18 |
30 |
|
3ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
PCC201 |
Ηλεκτρομαγνητισμός I |
5 |
8 |
Ν. Σπηλιόπουλος |
MCC203 |
Ειδικά Μαθηματικά |
4 |
7 |
Β. Λουκόπουλος, Δ. Σουρλάς |
ECC205 |
Ηλεκτρονική |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος, Σ. Βλάσσης |
ACC207 |
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Φυσική |
2 |
3 |
Αν. Καζαντζίδης |
ACC209 |
Εισαγωγή στην Αστρονομία και την Αστροφυσική |
2 |
3 |
Β. Γερογιάννης, Ε. Χριστοπούλου |
PLC211 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙΙ |
3 |
4 |
Ν. Σπηλιόπουλος (Συντονιστής) Χ. Αναστόπουλος Σπ. Βλάσσης Αλ. Βραδής Στ. Κουρής Σμ. Λώλα Γ. Οικονόμου Ι. Τρυπαναγνωστόπουλος Μ. Φακής Ε. Χριστοπούλου Κ. Κατσιδήμας |
|
Σύνολο |
19 |
30 |
|
4ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
PCC202 |
Σύγχρονη Φυσική |
3 |
5 |
Χρ. Κροντηράς |
PCC204 |
Σχετικότητα – Πυρήνες – Σωμάτια |
2 |
3 |
Σ. Λώλα |
PCC206 |
Κυματική |
3 |
5 |
Γ. Λευθεριώτης |
PCC208 |
Κλασική Μηχανική |
5 |
8 |
Β. Λουκόπουλος |
ELC210 |
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών |
3 |
5 |
Κ. Ψυχαλίνος (Συντονιστής) Β. Αναστασόπουλος Σπ. Βλάσσης Γ. Οικονόμου Σπ. Φωτόπουλος |
PLC212 |
Εργαστήριο Φυσικής IV |
3 |
4 |
Αικ. Πομόνη (Συντονίστρια) Δ. Αναστασόπουλος Αν. Καζαντζίδης Γ. Οικονόμου Λ. Παλίλης Δ. Σκαρλάτος Ν. Σπηλιόπουλος Κ. Κατσιδήμας |
|
Σύνολο |
19 |
30 |
|
5ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
PLC301 |
Εργαστήριο Φυσικής V |
3 |
5 |
Αλ. Βραδής (Συντονιστής) Δ. Αναστασόπουλος Ν. Σπηλιόπουλος Β. Χαρμπίλα |
PLC303 |
Κβαντική Φυσική Ι |
5 |
8 |
Αν. Τερζής |
PLC305 |
Θερμική και Στατιστική Φυσική |
6 |
8 |
Λ. Παλίλης |
GCC307 |
Χημεία |
3 |
4 |
Χ. Καραπαναγιώτη, Χ. Ντεϊμεντέ (Τμήμα Χημείας) |
Επιλογή |
Επιλέγεται ένα από τα μαθήματα με αστερίσκο, του 7ου εξαμήνου με σκοπό την καλύτερη ένταξη στις κατευθύνσεις |
3 |
5 |
|
|
Σύνολο |
20 |
30 |
|
6ο Εξάμηνο |
|
|
|
|
PCC302 |
Κβαντική Φυσική ΙΙ |
5 |
9 |
Χ. Αναστόπουλος |
PCC304 |
Φυσική Στερεάς Καταστάσεως |
4 |
7 |
Αλ. Βραδής, Δ. Αναστασόπουλος |
PCC306 |
Ηλεκτρομαγνητισμός ΙΙ |
5 |
9 |
Στ. Κουρής |
Επιλογή |
Επιλέγεται ένα από τα μαθήματα με αστερίσκο, του 8ου εξαμήνου με σκοπό την καλύτερη ένταξη στις κατευθύνσεις |
3 |
5 |
|
|
Σύνολο |
17 |
30 |
|
7ο + 8ο Εξάμηνο (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ) Όλοι οι φοιτητές που εγγράφονται από το ακ. έτος 2016-2017 σε κατεύθυνση, ακολουθούν το πρόγραμμα (των κατευθύνσεων) του ακ. έτους 2016-2017. |
· Το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών εφαρμόζεται αρχής γενομένης από τους εισαχθέντες κατά το ακ. έτος 2016-2017 και μετά.
· Οι εισαχθέντες κατά το ακ. έτος 2014-2015 και 2015-2016 ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών του ακ. έτους 2015-2016 έως και το 6ο εξάμηνο σπουδών.
· Οι εισαχθέντες κατά το ακ. έτος 2013-2014 και προγενέστερα, ακολουθούν το παλαιό πρόγραμμα έως και το 6ο εξάμηνο σπουδών.
· Όλοι οι φοιτητές που εγγράφονται από το ακ. έτος 2016-2017 σε κατεύθυνση, ακολουθούν το πρόγραμμα (των κατευθύνσεων) του ακ. έτους 2016-2017.
· Κατά το ακ. έτος 2016-2017 το μάθημα «Χημεία» θα διδαχθεί σε «διπλό» ακροατήριο (σε όσους θα εγγραφούν στο 1ο εξάμηνο και σε όσους θα εγγραφούν στο 3ο εξάμηνο).
· Κατά το ακ. έτος 2016-2017 το μάθημα «Εισαγωγή στη θεωρία πιθανοτήτων και τη Στατιστική» θα διδαχθεί για όλους εκείνους που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.
· Οι εισαχθέντες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και προγενέστερα, όσοι επιλέξουν την κατεύθυνση Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Επεξεργασίας Σήματος, θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα του ακ. έτους 2016-2017. Επιπροσθέτως:
(α) Οι δηλώσεις μαθημάτων 7ου και 8ου εξαμήνου της κατεύθυνσης "Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Επεξεργασίας Σήματος" από το ακ. έτος 2016-2017 και έπειτα γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ακ. έτους 2016-2017.
(β) Όσοι φοιτητές δήλωσαν, έως και το ακ. έτος 2015-2016, και παρακολούθησαν το μάθημα "Ψηφιακά Ηλεκτρονικά" στο 6ο ή 8ο εξάμηνο σπουδών, μπορούν να εξεταστούν σε αυτό στην εξεταστική περίοδο Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018 με εξεταστέα ύλη αυτή του ακ. έτους 2015-2016.
(γ) Όσοι φοιτητές δήλωσαν, έως και το ακ. έτος 2015-2016, και παρακολούθησαν το μάθημα "Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική των Μικροϋπολογιστών" στο 7ο εξάμηνο σπουδών, μπορούν να εξεταστούν σε αυτό στην εξεταστική περίοδο Ιανουαρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 με εξεταστέα ύλη αυτή του ακ. έτους 2015-2016.
(δ) Όσοι φοιτητές δήλωσαν, έως και το ακ. έτος 2015-2016, και παρακολούθησαν το μάθημα "Εργαστήριο Ψηφιακών Ηλεκτρονικών" στο 7ο εξάμηνο σπουδών, μπορούν να εξεταστούν σε αυτό στην εξεταστική περίοδο Ιανουαρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 με εξεταστέα ύλη αυτή του ακ. έτους 2015-2016.
Στη συνέχεια δίνονται, ανα εξάμηνο, περισσότερες πληροφοριές για τα προπτυχιακά μαθήματα που θα διδαχθούν την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.
PCC101 |
Μηχανική – Ρευστομηχανική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1.Μονάδες, φυσικές ποσότητες και διανύσματα. 2. Ευθύγραμμη κίνηση. 3. Κίνηση σε δύο ή τρεις διαστάσεις. 4. Νόμοι του Νεύτωνα. 5. Εφαρμογές των νόμων του Νεύτωνα. 6. Έργο και κινητική ενέργεια. 7. Δυναμική ενέργεια και διατήρηση της ενέργειας. 8. Ορμή, ώθηση και κρούσεις. 9. Περιστροφική κίνηση στερεών σωμάτων. 10. Δυναμική της περιστροφικής κίνησης. 11. Ισορροπία και ελαστικότητα. 12. Βαρύτητα. 13. Περιοδική κίνηση. 14. Μηχανική των ρευστών. |
Βιβλιογραφία |
1. Serway/Jewett: "ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ" Μηχανική -Ταλαντώσεις και Μηχανικά Κύματα- Θερμοδυναμική- Σχετικότητα Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2. 2.Halliday, Resnick, Krane: "ΦΥΣΙΚΗ" Τόμος 1, Εκδόσεις Α.Γ. Πνευματικός |
MCC103 |
Μαθηματική Ανάλυση |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1) Αριθμοί. 2) Συναρτήσεις μιας Ανεξάρτητης Μεταβλητής. 3) Όριο και Συνέχεια Συνάρτησης. 4) Παραγώγιση Συναρτήσεων. 5) Εφαρμογές των Παραγώγων στη Μελέτη Συναρτήσεων. 6) Σειρές. 7) Αόριστα και Ορισμένα Ολοκληρώματα. 8) Εφαρμογές. |
Βιβλιογραφία |
1) Β. Ν. Ζαφειρόπουλου, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, εκδόσεις Πανεπ. Πατρών, 2010. 2) Β. Ν. Ζαφειρόπουλου, Γ. Ν. Μπροδήμας, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, εκδόσεις Πανεπ. Πατρών, 2010. 3) F. Ayres, ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, μετάφραση Σ. Κ. Περσίδης και Χ. Κ. Τερζίδης του Schaum's Outline Series of «Theory and Problems of Differential and Integral Calculus», McGraw-Hill, ΕΣΠΙ Εκδοτική, Αθήνα, 2009. 4) L. I. Holder, J. DeFranza, J. M. Pasachoff, CALCULUS, Sec. Ed., Brooks/Cole Publ, California, 1994. |
ΜCC105 |
Γραμμική Άλγεβρα – Αναλυτική Γεωμετρία |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Α. Γραμμική Άλγεβρα 1. Αλγεβρικές Δομές 2. Άλγεβρα Πινάκων - Ορίζουσες 3. Γραμμικά Συστήματα 4. Διανυσματικοί Χώροι 5. Διανυσματικοί Χώροι Εσωτερικού Γινομένου 6. Γραμμικοί Μετασχηματισμοί και Τελεστές 7. Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα
Β. Αναλυτική Γεωμετρία 1. Σημείο στο χώρο 2. Ευθεία γραμμή στο επίπεδο 3. Επίπεδο και ευθεία στο χώρο 4. Καμπύλες β' βαθμού στο επίπεδο - Κωνικές τομές 5. Μελέτη της εξίσωσης β' βαθμού 6. Πολικές συντεταγμένες 7. Επιφάνειες 8. Στοιχεία της κλασικής διαφορικής γεωμετρίας |
Βιβλιογραφία |
Α. Γραμμική Άλγεβρα 1. «Γραμμική Άλγεβρα και Αναλυτική Γεωμετρία», Δημητρίου Σουρλά, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών 2012, ISBN: 978-960-530-141-5. 2. «Γραμμική Άλγεβρα» S. Lipschutz and M. Lipton, Σειρά Schaum Εκδόσεις Τζιόλα 2005. 3. «Γραμμική Άλγεβρα και Εφαρμογές» Gilbert Strang, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1995
Β. Αναλυτική Γεωμετρία 1. «Αναλυτική Γεωμετρία», Σ. Α. Ανδρεαδάκης, (Συμμετρία, 1993) 2. «Γραμμική 'Αλγεβρα και Αναλυτική Γεωμετρία», Α. Φελλούρης, Αθήνα 1989 |
GCC207 |
Χημεία |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Υπολογισμοί με Χημικούς Τύπους και Εξισώσεις Μοριακό βάρος και τυπικό βάρος. Η έννοια του mole. Εκατοστιαία περιεκτικότητα από τον χημικό τύπο. Στοιχειακή ανάλυση: Εκατοστιαία περιεκτικότητα σε άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Προσδιορισμός χημικών τύπων. Γραμμομοριακή ερμηνεία μιας χημικής εξίσωσης. Ποσότητες ουσιών σε μια χημική αντίδραση. Περιοριστικό αντιδρών: Θεωρητικές και εκατοστιαίες αποδόσεις 2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή Η ιοντική θεωρία των διαλυμάτων. Μοριακές και ιοντικές εξισώσεις. Αντιδράσεις καταβύθισης. Αντιδράσεις οξέων-βάσεων. Αντιδράσεις οξείδωσης-αναγωγής. Ισοστάθμιση απλών εξισώσεων οξείδωσης-αναγωγής. Γραμμομοριακή συγκέντρωση. Αραίωση διαλυμάτων. Σταθμική ανάλυση. Ογκομετρική ανάλυση 3. Θερμοχημεία Ενέργεια και μονάδες ενέργειας. Θερμότητα αντίδρασης. Αντιδράσεις καταβύθισης. Ενθαλπία και μεταβολή ενθαλπίας. Θερμοχημικές εξισώσεις. Εφαρμογή στοιχειομετρίας σε θερμότητες αντιδράσεων. Μέτρηση θερμότητας μιας αντίδρασης. Νόμος του Hess . Πρότυπες ενθαλπίες σχηματισμού.Καύσιμα-τρόφιμα, καύσιμα του εμπορίου και καύσιμα των πυραύλων 4. Ιοντικός και Ομοιοπολικός Δεσμός Περιγραφή ιοντικών δεσμών. Ηλεκτρονικές δομές ιόντων. Ιοντικές ακτίνες. Περιγραφή ομοιοπολικών δεσμών. Πολωμένοι ομοιοπολικοί δεσμοί - Ηλεκτραρνητικότητα. Αναγραφή τύπων Lewis με ηλεκτρόνια - κουκίδες. Απεντοπισμένοι δεσμοί - Συντονισμός. Εξαιρέσεις του κανόνα της οκτάδας. Τυπικό φορτίο και τύποι Lewis. Μήκος δεσμού και τάξη δεσμού. Ενέργεια δεσμού. 5. Μοριακή Γεωμετρία και Θεωρία του Χημικού Δεσμού Το μοντέλο VSEPR (Άπωσης ηλεκτρονικών ζευγών του φλοιού σθένους). Διπολική ροπή και μοριακή γεωμετρία. Θεωρία του δεσμού σθένους. Περιγραφή πολλαπλών δεσμών. Αρχές της θεωρίας μοριακών τροχιακών. Ηλεκτρονικές δομές διατομικών μορίων των στοιχείων της δεύτερης περιόδου. Μοριακά τροχιακά και απεντοπισμένοι δεσμοί. 6. Διαλύματα Τύποι διαλυμάτων. Διαλυτότητα και η διαδικασία διάλυσης. Επιδράσεις θερμοκρασίας και πίεσης πάνω στη διαλυτότητα. Τρόποι έκφρασης της συγκέντρωσης. Τάση ατμών διαλύματος. Ανύψωση σημείου ζέσεως και ταπείνωση σημείου πήξεως. Ώσμωση. Αθροιστικές ιδιότητες διαλυμάτων. Κολλοειδή 7. Ταχύτητες Αντίδρασης Ορισμός της ταχύτητας αντίδρασης. Πειραματικός προσδιορισμός ταχύτητας. Εξάρτηση της ταχύτητας από τη συγκέντρωση. Μεταβολή της συγκέντρωσης με το χρόνο. Θερμοκρασία και ταχύτητα. Θεωρίες συγκρούσεων και μεταβατικής κατάστασης. Εξίσωση του Arrhenius. Στοιχειώδεις αντιδράσεις. Ο νόμος ταχύτητας και ο μηχανισμός. Κατάλυση 8. Χημική Ισορροπία Χημική ισορροπία - Μια δυναμική ισορροπία. Σταθερά ισορροπίας. Ετερογενής ισορροπία - Διαλύτες σε ομογενείς ισορροπίες. Ποιοτική ερμηνεία της σταθεράς ισορροπίας. Πρόβλεψη της κατεύθυνσης μιας αντίδρασης. Υπολογισμός συγκεντρώσεων ισορροπίας. Απομάκρυνση προϊόντων ή προσθήκη αντιδρώντων. Μεταβολή πίεσης και θερμοκρασίας. Επίδραση ενός καταλύτη 9. Οξέα και Βάσεις Οξέα και βάσεις κατά Arrhenius. Οξέα και βάσεις κατά Bronsted -Lowry. Οξέα και βάσεις κατά Lewis. Σχετική ισχύς οξέων και βάσεων. Μοριακή δομή και ισχύς οξέων. Αυτοϊοντισμός του νερού. Διαλύματα ισχυρών οξέων και βάσεων. Το pH ενός διαλύματος. 10. Ισορροπίες Οξέων-Βάσεων Ισορροπίες ιοντισμού οξέων. Πολυπρωτικά οξέα. Ισορροπίες ιοντισμού βάσεων. Οξεοβασικές ιδιότητες διαλυμάτων αλάτων. Επίδραση κοινού ιόντος. Ρυθμιστικά διαλύματα. Καμπύλες ογκομέτρησης οξέος-βάσης |
Βιβλιογραφία |
1. «Γενική Χημεία», Ν. Κλούρας: Μετάφραση από την αγγλική του συγγράμματος των D. D. Ebbing και S. D. Gammon "General Chemistry" 6th Edition 1999, Εκδόσεις Π. Τραυλός, Αθήνα 2007 (3η Έκδοση) 2. «Βασική Ανόργανη Χημεία», Ν. Κλούρας, Εκδόσεις Π. Τραυλός, Αθήνα 2003 (6η Έκδοση). 3. «Ανόργανη Χημεία - Βασικές Αρχές», Γ. Πνευματικάκης, Χ. Μητσοπούλου, Κ. Μεθενίτης, Εκδόσεις: Α. Σταμούλης, Αθήνα 2005 4. «General Chemistry», Darrell D. Ebbing & Steven D. Gammon Houghton Mifflin Company, New York , 2009 (9th Edition). 5. «General Chemistry: Principles and Modern Applications», Ralf H. Petrucci, William S. Hawood, Geoff E Herring, & Jeffry Madura, Prentice Hall, 2006 (9th Edition). 6. «General Chemistry: The Essential Concepts», Raymond Chang McGraw-Hill Science Engineering, 2007 7. «Chemistry: The Central Science»,Theodore E. Brown, Eugene H. LeMay, & Bruce E. Bursten, Prentice Hall, 2006 (10th Edition) 8. «Chemistry», John McMurry, Robert C. Fay, & Logan McCarty Prentice Hall, 2003 (4th Edition) 9. «Chemistry», Steven S. Zumdahl, Houghton Mifflin College Div 2007 (7th Edition). |
CLC109 |
Προγραμματισμός Η/Υ Ι |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Δομημένος Προγραμματισμός με τις γλώσσες Fortran και C++: Εισαγωγικές Έννοιες. Τύποι δεδομένων. Δομές Δεδομένων. Σταθερές και Μεταβλητές. Επεξεργασία Δεδομένων. Δομές Επιλογής. Δομές Επανάληψης. Πίνακες. Υποπρογράμματα (Συναρτήσεις, Υπορουτίνες). Είσοδος/Έξοδος σε Αρχεία Δεδομένων -Αποτελεσμάτων. Εργαστηριακή εξάσκηση στους Η/Υ στον δομημένο προγραμματισμό υπολογιστών (γλώσσες Fortran και C++). |
Βιβλιογραφία |
1. H. Schildt, "C++ Βήμα προς Βήμα", Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας, 2005. 2. H. Schildt, "Μάθετε την C++ από το μηδέν", Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2004. 3. Β. Γερογιάννης, "Η Γλώσσα Προγραμματισμού Fortran", Σημειώσεις Παν/μίου Πατρών, 2007 . 4. Αλ. Καράκος, "Fortran 77/90/95 & Fortran 2003 (2η έκδοση)", Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2007. 5. Ν. Καραμπετάκης, "Εισαγωγή στην Fortran 90/95", Εκδόσεις Ζήτη, 2002. 6. Δ. Μπακάλης, "Προγραμματισμός Η/Υ Ι – Εργαστηριακές Ασκήσεις", Παν/μιο Πατρών, 2016. |
PLC111 |
Εργαστήριο Φυσικής Ι |
Περιεχόμενα μαθήματος |
· Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ-ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ · ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ-ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΣΕΙΡΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΑΥΤΩΝ · ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΨΗΦΙΑ-ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ · ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ · Δεκαδικό Σύστημα Αξόνων. Ημιλογαριθμικά και Λογαριθμικά Διαγράμματα. · ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ · ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΔΙΑΣΤΗΜΟΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΤΡΟ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ · ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ · ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ · ΜΕΤΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ - ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM. · ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ R-C |
Βιβλιογραφία |
“Εργαστήριο Φυσικής Ι”, e-class (Μαθήματα ανοικτού τύπου), Παν/μιο Πατρών “Ανάλυση πειραματικών δεδομένων - Θεωρία σφαλμάτων“ Σωτ.. Σακκόπουλου, Παν/κές Παραδόσεις, Παν/μιο Πατρών “Εργαστήριο Φυσικής Ι”, Σωτ. Σακκόπουλου, Παν/κές Παραδόσεις, Παν/μιο Πατρών. “Probability and Statistics”, Murray Spiegel (Greek translation) “Leçons de Marie Curie”, Ed. Bénédicte Leclercq (Greek translation) |
PCC102 |
Θερμότητα – Κυματική – Οπτική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Θερμότητα · Θερμοκρασία και θερμότητα · Θερμικές ιδιότητες της ύλης · Το πρώτο θερμοδυναμικό αξίωμα · Το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα
2. Κυματική · Μηχανικά Κύματα · Ήχος και Ακουστική
3. Οπτική · Η φύση και η διάδοση του φωτός · Γεωμετρική οπτική και οπτικά όργανα · Συμβολή · Περίθλαση |
Βιβλιογραφία |
1. Young H.D, Πανεπιστημιακή Φυσική, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1994. 2. Serway R.A., Physics for Scientists and Engineers, (Ελληνική έκδοση), Βιβλιοπωλείο Κορφιάτη, Αθήνα, 1992. 3. Resnik R., Halliday D., Krane K.S., Φυσική, Έκδοση Γ. & Α. Πνευματικός, 2009. |
ΜCC104 |
Διανυσματική Ανάλυση |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Άλγεβρα των διανυσμάτων 2. Διανυσματικές συναρτήσεις 3. Βαθμωτά πεδία - Κατευθύνουσα παράγωγος - Βάθμωση 4. Διανυσματικά πεδία - Απόκλιση - Στροβιλισμός 5. Επικαμπύλια ολοκληρώματα 6. Διπλά ολοκληρώματα 7. Τριπλά ολοκληρώματα 8. Επιφανειακά ολοκληρώματα 9. Τα θεωρήματα Green, Stokes και Gauss 10. Μέγιστα και ελάχιστα |
Βιβλιογραφία |
1.«Διανυσματική Ανάλυση», Δ. Σουρλάς, Εκδόσεις Συμμετρία 2010 2.«Διανυσματικός Λογισμός», J. Marsden, A. Tromba, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2005 3.«Διανυσματικός Λογισμός», G. Thomas, R.Finney, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης 1997 4."Calculus one and several variables", S. Salas, E. Hille, J. Anderson, Εκδόσεις John Wiley 1986 |
ΜCC106 |
Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Βασικές έννοιες των Διαφορικών Εξισώσεων, (Δ.Ε.). 2. Ύπαρξη και μοναδικότητα της λύσης μιας Δ.Ε. 1ης τάξης. 3. Διαφορικές εξισώσεις 1ης τάξης. 4. Ολοκληρωτικός παράγοντας 5. Γραμμικές Δ.Ε. n τάξης. 6. Ο μετασχηματισμός Laplace και οι εφαρμογές του. 7. Μερικές περιπτώσεις διαφορικών εξισώσεων. 8. Εξισώσεις Euler. 9. Μέθοδος των σειρών. 10. Συστήματα διαφορικών εξισώσεων. 11. Εξισώσεις διαφορών. |
Βιβλιογραφία |
1.«Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις», Δ. Σουρλάς, Εκδόσεις Συμμετρία 2010 2.«Στοιχειώδεις Διαφορικές Εξισώσεις και προβλήματα συνοριακών τιμών» W. Boyce, R. Diprima, Παν/κές Εκδόσεις Ε.Μ.Π 2008. 3.«Διαφορικές Εξισώσεις», Σ. Τραχανάς, Παν/κές Εκδόσεις Κρήτης, 1989. 4.«Διαφορικές εξισώσεις» Θωμάς Κυβεντίδης, Εκδόσεις Ζήτη 1987 5.«Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις» Ν. Σταυρακάκης, Εκδόσεις Παπασωτηρίου 1997. |
PLC108 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Υπολογισμός της επιτάχυνσης της βαρύτητας. 2. Θεώρημα διατήρησης της μηχανικής ενέργειας και υπολογισμός της ροπής αδράνειας του δίσκου του Maxwell. 3. Εύρεση του μέτρου στρέψης του σύρματος. 4. Προσδιορισμός του ιξώδους υγρού με το ιξωδόμετρο του Oswald. 5. Μέτρησης της αντίστασης διαφόρων σωμάτων σε πεδίο ροής. 6. Συμπεριφορά πτέρυγας αεροπλάνου μέσα σε πεδίο ροής. 7. Ορμή, ελαστική κρούση, πλαστική κρούση. 8. Αρμονικές ταλαντώσεις-διακροτήματα. |
Βιβλιογραφία |
Μηχανική R. Serway Μηχανική D. Halliday-R.Resnick Μηχανική H.Young Μηχανική K. Aλεξόπουλος |
CLC110 |
Προγραμματισμός Η/Υ ΙΙ - Εργαστήριο |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός με τη γλώσσα C++: Δομές Δεδομένων. Τάξεις και Αντικείμενα. Υπερφόρτωση συναρτήσεων. Υπερφόρτωση Τελεστών. Κληρονομικότητα. Πολυμορφισμός. Εργαστηριακή εξάσκηση στον δομημένο προγραμματισμό με τις γλώσσες Fortran και C++ και στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό με τη γλώσσα C++. |
Βιβλιογραφία |
Δ. Μπακάλης, «Προγραμματισμός Η/Υ ΙΙ - Εργαστηριακές Ασκήσεις», 2013. |
PCC201 |
Ηλεκτρομαγνητισμός Ι |
Περιεχόμενα μαθήματος |
•H Ηλεκτρική αλληλεπίδραση: Ιστορική αναδρομή - Ηλεκτρικό φορτίο / Ιδιότητες ηλεκτρικού φορτίου - Πυκνότητες φορτίου - Νόμος του Coulomb •To Στατικό Ηλεκτρικό πεδίο στο κενό: Διανυσματική περιγραφή (Ένταση , Ροή του Ηλεκτρικού Πεδίου και Νόμος του Gauss) - Βαθμωτή περιγραφή (Δυναμικό και Διαφορά Δυναμικού) - Οριακές συνθήκες για την Ένταση και το Δυναμικό - Ενέργεια του ηλεκτροστατικού πεδίου - Ηλεκτρικά Δίπολα - Κίνηση φορτισμένων σωματιδίων σε στατικά ηλεκτρικά πεδία και εφαρμογές •Αγωγοί σε ηλεκτροστατική ισορροπία: Απομονωμένοι αγωγοί (γενικές ιδιότητες και χωρητικότητα) - Αγωγοί σε εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο - Πυκνωτές και συνδεσμολογίες πυκνωτών •Διηλεκτρικά: Γενικές Ιδιότητες- Διηλεκτριικά σε εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο / Πόλωση - Νόμος του Gauss παρουσία πολωμένων διηλεκτρικών -Πυκνωτές με διηλεκτρικά •Αγωγιμότητα: Η έννοια του ηλεκτρικού ρεύματος - Αγωγιμότητα στα στερεά - Αντίσταση και νόμος του Ohm - Εξίσωση συνεχείας Συνδεσμολογία αντιστάσεων - Αποτελέσματα ηλεκτρικού ρεύματος και εφαρμογές •Ηλεκτρεγερτική δύναμη (ΗΕΔ) και κυκλώματα συνεχούς ρεύματος: Κυκλώματα μιας ΗΕΔ - Σύνθετα κυκλώματα και κανόνες Kirchhoff - Χρονοκυκλώματα RC •Η Μαγνητική αλληλεπίδραση και οι πηγές της: Ιστορική αναδρομή - Φυσικοί μαγνήτες - Ηλεκτρικό ρεύμα και μαγνητική αλληλεπίδραση •Το Στατικό Μαγνητικό πεδίο στο κενό: Μαγνητική Επαγωγή - Νόμοι Biot / Savart και Αmpere - Ροή του Μαγνητικού Πεδίου - Νόμος του Gauss στον Μαγνητισμό - Ενέργεια του μαγνητοστατικού πεδίου - Μαγνητικά Δίπολα - Κίνηση φορτισμένων σωματιδίων σε ομογενή στατικά μαγνητικά πεδία και εφαρμογές - Το μαγνητικό πεδίο της Γής •Μαγνητικά πεδία στην Ύλη: Παραμαγνητισμός - Σιδηρομαγνητισμός - Διαμαγνητισμός •Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή: Βασικές εκδηλώσεις του φαινομένου - Νόμος του Faraday και κανόνας του Lenz •Αυτεπαγωγή και Αμοιβαία Επαγωγή: Βασικές έννοιες - Κύκλωμα RL - Ηλεκτρικές ταλαντώσεις •Εναλλασσόμενα ρεύματα: Γενικά χαρακτηριστικά - Κυκλώματα εναλλασσόμενου ρεύματος - Μετασχηματιστές •Ηλεκτρομαγνητισμός: Εξισώσεις Maxwell και Ηλεκτρομαγνητικά κύματα |
Βιβλιογραφία |
1) R.A.Serway "Physics for scientists & engineers", Tόμος ΙΙ Ηλεκτρομαγνητισμός Μετάφραση στα Ελληνικά Λ.Κ.Ρεσβάνης, Έκδοση Λ.Κ.Ρεσβάνη 2) H.D.Young"Πανεπιστημιακή Φυσική, Τόμος Β"Ηλεκτρομαγνητισμός, Κυματική, Οπτική,Μετάφραση στα Ελληνικά απο ομάδα Πανεπιστημιακών, Εκδόσεις Παπαζήση 3) Σημειώσεις του διδάσκοντος σε προχωρημένα θέματα |
ΜCC203 |
Ειδικά Μαθηματικά |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις – Σειρές Fourier – Ολοκλήρωμα Fourier – Μετασχηματισμός Fourier – Μιγαδική Ανάλυση : 1. Εισαγωγικές έννοιες. 2. Το μονοδιάστατο κύμα. 3. Εγκάρσια ταλάντωση ελαστικού νήματος. 4. Ροή θερμότητας σε δοθείσα διεύθυνση. 5. Εξίσωση της συνέχειας. 6. Η μέθοδος χωρισμού των μεταβλητών. Εφαρμογές. 7. Η κυματική εξίσωση σε πολικές και σφαιρικές συντεταγμένες. 8. Το πρόβλημα των ιδιοτιμών Ly=λy. Θεωρία Sturm-Liouville. 9. Η εξίσωση του Laplace σε καρτεσιανές, πολικές, κυλινδρικές και σφαιρικές.συντεταγμένες. Το πρόβλημα του Dirichlet. 10. Το ολοκλήρωμα Fourier. Εφαρμογές. 11. Διάδοση κύματος κατά μήκος ελαστικής χορδής απείρου μήκους. 12. Η εξίσωση Poisson - Helmholtz. 13. Μετασχηματισμοί Fourier. 14. Μιγαδικοί αριθμοί. 15. Μιγαδικές συναρτήσεις. 16. Παραγώγιση μιγαδικής συνάρτησης. 17. Μιγαδική ολοκλήρωση. 18. Οι ολοκληρωτικοί τύποι του Cauchy και σχετικά θεωρήματα. 19. Σειρές Taylor-Laurent και ολοκληρωτικά υπόλοιπα. 20. Σύμμορφη απεικόνιση. |
Βιβλιογραφία |
1) «Εξισώσεις της μαθηματικής φυσικής, η μέθοδος Fourier στην επίλυση των διαφορικών εξισώσεων με μερικές παραγωγούς», Γ. Καραχάλιος, Β. Λουκόπουλος, Εκδόσεις Διαδρομές, 2013. 2) «Μερικές ΔιαφορικέςΕξισώσεις, Σειρές Fourier & Προβλήματα Συνοριακών Τιμών, Μιγαδικές Συναρτήσεις», Π. Χατζηκωνσταντίνου, Εκδ. Συμμετρία, (2008). 3) «Μερικές ΔιαφορικέςΕξισώσεις, Σειρές Fourier & Προβλήματα Συνοριακών Τιμών», Στέφανος Τραχανάς, Παν/κές Εκδ. Κρήτης (Ηράκλειο 2004). |
ΕCC205 |
Ηλεκτρονική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Βασικά στοιχεία Φυσικής Ημιαγωγών Διατάξεων. 2. Δίοδοι: βασικές αρχές και εφαρμογές, 3. Διπολικά Τρανζίστορ (BJT): βασικές αρχές και εφαρμογές. 4. Σχεδίαση απλών ενισχυτών με χρήση BJT: ενισχυτής κοινού-εκπομπού και ενισχυτής κοινού-συλλέκτη. 5. Τελεστικοί Ενισχυτές: βασικές αρχές και εφαρμογές. 6. Εισαγωγή στα Ψηφιακά Κυκλώματα. 7. Εισαγωγή στην ανάλυση κυκλωμάτων με χρήση του SPICE. |
Βιβλιογραφία |
1.Γ. Χαριτάντης: «Ηλεκτρονικά», Εκδόσεις Αράκυνθος, Αθήνα 2013 (ISBN: 978-960-94744-08-05). 2.R. Jaeger: «Μικροηλεκτρονική» Τόμος Α, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη 1999 (ISBN: 960-7219-82-1). |
CCC207 |
Εισαγωγή στη Θεωρία Πιθανοτήτων και τη Στατιστική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Περιγραφική στατιστική. Βασικές αρχές της θεωρίας πιθανοτήτων. Τυχαίες μεταβλητές και κατανομές. Αναμενόμενη τιμή και γεννήτριες συναρτήσεις. Οριακά θεωρήματα. Βασικές έννοιες της στατιστικής συμπερασματολογίας. Σημειοεκτιμητική. Εκτίμηση με διαστήματα εμπιστοσύνης. Έλεγχοι υποθέσεων. Ανάλυση κατηγοροποιημένων δεδομένων. Παλινδρόμηση και συσχέτιση. |
Βιβλιογραφία |
1. «Πιθανότητες και Στατιστική», M.R. Spiegel – Μετ.: Σ.Κ. Περσίδης, ΕΣΠΙ, Αθήνα. 2. «Στατιστική Μεθοδολογία», Δ.Α. Ιωαννίδης, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη. 3. «Εισαγωγή στις Πιθανότητες και τη Στατιστική», Χ.Χ. Δαμιανού, Ν.Δ. Παπαδάτος και Χ.Α. Χαραλαμπίδης, Εκδόσεις Συμμετρία, Αθήνα. 4. «Εφαρμογές Πιθανότητες και Στατιστική», Ι. Κουτρουβέλης, Εκδόσεις Γκότση, 2015, Πάτρα. |
PLC211 |
Εργαστήριο Φυσικής ΙΙΙ |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Διαμήκη και εγκάρσια κύματα Μελέτη εγκάρσιων κυμάτων σε χορδή και μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα με διάφορες μεθόδους. 2. Θερμικές ιδιότητες στερεών. Εύρεση του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας μονωτών και του συντελεστή γραμμικής διαστολής αγωγών. 3. Προσδιορισμός του λόγου γ=cp/cv με τις μεθόδους Clements-Desormes, Ruchardt και Rinkel. Προσδιορισμός του λόγου γ των ειδικών θερμοτήτων cp και cv του αέρα και κατ' επέκταση η κατανόηση της κινητικής θεωρίας των αερίων 4. Φασματοσκοπία ορατού με φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής και φράγματος περίθλασης Βαθμονόμηση των οργάνων (με λυχνίες Hg και Na αντίστοιχα) και μελέτη φασμάτων εκπομπής (από λυχνίες ατομικών και μοριακών αερίων) και απορρόφησης (έγχρωμα φίλτρα). 5. Φασματοσκοπία ορατού με Η/Υ Ποσοτική μελέτη των φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης από διάφορες φωτεινές πηγές, διάφανα υλικά ή έγχρωμα υγρά. Χρησιμοποιείτε φασματόμετρο εφοδιασμένο με ανιχνευτή CCD και Η/Υ. 6. Μελέτη φαινομένων πόλωσης φωτός Μελέτη γραμμικά και κυκλικά πολωμένου φωτός. Φαινόμενο Kerr, χρωματική πόλωση. 7. α) Μέτρηση εστιακής απόστασης φακών β)Μελέτη οπτικών ινών και γ) Ενεργειακές πηγές Εύρεση της εστιακής απόστασης συγκλινόντων και αποκλινόντων φακών. Μελέτη της διάδοσης πληροφορίας (σήματα ή ομιλία) με οπτικές ίνες και την χρήση διαμορφωμένου φωτός, από λυχνίες led και laser. Επίδειξη διάφορων εναλλακτικών ενεργειακών πηγών (φωτοκύτταρα, θερμοηλεκτρικά στοιχεία, αυτοκίνητο Η2). 8. Μελέτη Ηλεκτρομαγνητικών Κυμάτων, Συμβολόμετρο Μichelson Μελέτη ανάκλασης, πόλωσης και περίθλασης μικροκυμάτων. Χρήση του συμβολόμετρου Μichelson για την μέτρηση μήκους κύματος. |
Βιβλιογραφία |
H. D. Young, Παν/κή Φυσική, Τόμος Α & Β. R.A. Serway, Physics for Scientists and Engineers, Τόμος IΙΙ (Μετάφραση Λ. Κ. Ρεσβάνης)). Ε. Hecht & A. Zajac, Optics, Addison-Wesley Publishing Co. Κ. Δ. Αλεξόπουλου, Οπτική. |
PCC202 |
Σύγχρονη Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Ι. Τι είναι Κλασική και τι Σύγχρονη Φυσική ΙΙ. Προβλήματα που έκαναν αναγκαία την εισαγωγή της Κβαντικής Θεωρίας. ΙΙΙ. Λεπτομερής περιγραφή της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος -Φωτόνια . ΙV. Φαινόμενα αλληλεπίδρασης ύλης-ακτινοβολίας ( Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, φαινόμενο Compton, ακτινοβολία πεδήσεως-ακτίνες Χ) V. Ατομικά φάσματα- το φάσμα του ατόμου του υδρογόνου - Ατομικό πρότυπο του Bohr VI. Κβαντικές ιδιότητες υλικών σωμάτων: Δυϊσμός σωματίου-κύματος, υλικά κύματα, αρχή της αβεβαιότητος VΙΙ. Προέλευση και ερμηνεία των υλικών κυμάτων - Κυματική εξίσωση - Εξίσωση του Schrodinger - Κβαντικές καταστάσεις, κβαντικοί αριθμοί VΙΙΙ. Διερεύνηση της εξίσωσης του Schrodinger : Φυσικοί και μαθηματικοί περιορισμοί των λύσεων (οριακές συνθήκες) - Εφαρμογές σε απλά μονοδιάστατα παραδείγματα ΙΧ. Η εξίσωση Schrodinger σε 3 διαστάσεις: Ημι-ποιοτική περιγραφή του ατόμου του υδρογόνου και των κβαντικών αριθμών n, l, ml. Επέκταση σε άλλα άτομα X. Ιδιότητες των κβαντικών αριθμών της στροφορμής - Πρόσθεση στροφορμών. ΧΙ. Το σπιν και οι κβαντικοί αριθμοί του σπιν- Πείραμα Stern-Gerlach XII. Οι κβαντικοί αριθμοί των ατόμων - Περιοδικό σύστημα των στοιχείων ΧΙΙΙ, Ποιοτική κβαντική περιγραφή: Μόρια, συστήματα μορίων , μακροσκοπικά συστήματα (στερεά, υγρά, αέρια) |
Βιβλιογραφία |
1) «Σύγχρονη Φυσική» , R. A. Serway, C. J. Moses, C. Moyer Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης , 2) «Εισαγωγή στην Σύγχρονη Φυσική» Πανεπιστημιακές σημειώσεις Α. Ζδέτση (Μέρος των σημειώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και ευρεία βιβλιογραφία διαφόρων επιπέδων, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του διδάσκοντος και του μαθήματος) |
PCC204 |
Εισαγωγή στην Πυρηνική – Σωματιδιακή Φυσική & Σχετικότητα |
Περιεχόμενα μαθήματος |
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ I. Τα πειραματικά δεδομένα που οδήγησαν στις Αρχές της Σχετικότητας του Einstein. 1. Ανάλυση του Πειράματος των Michelson-Morley. 2. Οι Αρχές της Σχετικότητας. II. Ο Μετασχηματισμός Lorentz. 1. Κατασκευή του Μετασχηματισμού Lorentz. με χρήση των νοητικών πειραμάτων του Einstein. 2. Μετασχηματισμοί των ταχυτήτων. III. Ο Χώρος Minkowski. 1. Γεωμετρική εικόνα του Μετασχηματισμού Lorentz.. 2. Η έννοια των τετραδιανυσμάτων. 3. Τα τετραδιανύματα της ταχύτητας και της ορμής. 4. Μετασχηματιμός ορμών και ενεργειών. IV. Συναλλοίωτη διατύπωση των Φυσικών Νόμων. 1. Εφαρμογές σε πειράματα κρούσης. 2. Σχετικιστική διατύπωση του Ηλεκτρομαγνητισμού 3. Σύντομη παρουσίαση της Εξίσωσης Dirac. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ I. Πειράματα Σκέδασης. 1. Το Πείραμα του Rutherford και η ανακάλυψη των πυρήνων και των πυρηνικών δυνάμεων. 2. Μέγεθος και σχήμα των Πυρήνων. 3. Δομή των πυρήνων και κατανομή των νουκλεονίων. II. Ευστάθεια των πυρήνων. 1. Πειραματική καμπύλη Ενέργειας σύνδεσης, και περίσσιας νετρονίων. 2. Απόδειξη του ημιεμπειρικού τύπου των πυρηνικών μαζών. 3. Εφαρμογές στην σύντηξη και την σχάση. 4. Καμπύλες ευστάθειας των πυρήνων. III. Αστάθεια των πυρήνων και Ραδιενέργεια 1. Ο νόμος των ραδιενεργών διασπάσεων. 2. Περιγραφή των ιδιοτήτων των ακτινοβολιών α, β και γ. 3. Εφαρμογές της ραδιενέργειας. IV. Πυρηνικές δυνάμεις 1. Η φύση των πυρηνικών δυνάμεων- Το Δυναμικό Yukawa. 2. Πιόνια, ρο μεσόνια. ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΩΝ. I. Πρώτη ταξινόμηση των σωματίων II. Οι τέσσερις βασικές αλληλεπιδράσεις III. Λεπτόνια, μεσόνια, βαρυόνια. αδρόνια. IV. Το μοντέλο των Παρτονίων. V. Το μοντέλο των Quarks. VI. Κβαντική Χρωμοδυναμική. VII. Τρέχοντα ερωτήματα και το Πείραμα του CERN. |
Βιβλιογραφία |
1. «Εισαγωγή στην Ειδική Σχετικότητα», σελίδες 225 Wolfgang Rindler, Leader Books. 2. «Σύγχρονη Φυσική», σελίδες 591, Raymond A. Serway, Clement J. Moses, Curt A. Moyer. ΜετάφρασηΓ. Ζουπάνος, Ε. Λιαροκόπης, Σ. Παπαδόπουλος, Κ. Ράπτης.ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ΅ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ. 3 Σημειώσεις: «Εισαγωγή στην Ειδική Θεωρία Σχετικότητας», σελίδες 90, Δημήτρης Π.Κ. Γκίκας. |
PCC206 |
Κυματική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Απλή και αποσβενόμενη απλή αρμονική κίνηση 2. Εξαναγκασμένες Ταλαντώσεις. 3. Συζευγμένες ταλαντώσεις. 4. Εγκάρσια και Διαμήκη Κύματα. 5. Κύματα σε περισσότερες από μια διαστάσεις. 6. Κύματα σε γραμμές μεταφοράς. 7. Πόλωση. 8. Κύματα στην Οπτική. Συμβολή και περίθλαση. |
Βιβλιογραφία |
1. Κύματα και Ταλαντώσεις, του K. U. Ingard, Εκδόσεις ΕΜΠ. 2. Φυσική των Ταλαντώσεων και των Κυμάτων, του H. J. Pain, Εκδόσεις Συμμετρία (Μετάφραση ΕΜΠ) 3. Vibrations and Waves, French A. P. 4. ΚΥΜΑΤΙΚΗ, του F. S. Crawford, Τόμος ΙΙΙ της Σειράς Γενικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Berkeley, Εκδόσεις ΕΜΠ. |
PCC208 |
Κλασική Μηχανική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Κινηματική υλικού σημείου 2. Αρχές Νευτώνειας Μηχανικής 3. Μονοδιάστατες κινήσεις - Ταλαντώσεις 4. Πεδία κεντρικών δυνάμεων 5. Συστήματα υλικών σημείων 6. Κίνηση σε μη-αδρανειακό σύστημα αναφοράς 7. Δεσμοί κινήσεως - Αρχή των δυνατών έργων - Αρχή του D' Alembert 8. Εξισώσεις Lagrange και εφαρμογές 9. Κανονικές εξισώσεις (Εξισώσεις Hamilton) και εφαρμογές |
Βιβλιογραφία |
1) «ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ», Γ. Καραχάλιος, Β. Λουκόπουλος, Εκδόσεις Διαδρομές, 2013. 2) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, Γεωργίου Α. Κατσιάρη, Πάτρα 1994. 3) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Δ. Χατζηδημητρίου, ΤΟΜΟΣ Α', Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, 1983 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. 4) «ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», Ιωάννη Δ. Χατζηδημητρίου, Τόμος Β, Εκδ. Γιαχούδη-Γιαπούλη (2000). |
ELC210 |
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εισαγωγή στο πρόγραμμα SPICE. 2. Μετρήσεις με παλμογράφο. 3. Μελέτη απλών RC κυκλωμάτων. 4. Εφαρμογές διόδων. 5. Τροφοδοτικές διατάξεις. 6. Χαρακτηριστικές διπολικών τρανζίστορ. 7. Ενισχυτής με διπολικά τρανζίστορ. 8. Τελεστικός Ενισχυτής. |
Βιβλιογραφία |
1. Κ. Ψυχαλίνος, Γ. Οικονόμου, «Εργαστηριακές Ασκήσεις Ηλεκτρονικών Μετρήσεων», Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών, 2007. 2.Γ. Χαριτάντης: «Ηλεκτρονικά Ι», Εκδόσεις Αράκυνθος, 2006. 3.R. Jaeger: «Μικροηλεκτρονική», Τόμος Α, Εκδόσεις Τζιόλα, 1999. |
PLC212 |
Εργαστήριο Φυσικής IV |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Α. Εισαγωγή Αντιστάσεις -Βολτόμετρα - Αμπερόμετρα. (Υποχρεωτικό συμπλήρωμα όλων των ασκήσεων) Β. Ασκήσεις. 1. Μελέτη βασικών οργάνων και κατασκευή πολυμέτρου. 2. Μέτρηση μαγνητικού πεδίου κυκλικών βρόχων και πηνίων. 3. Εύρεση του λόγου e/me του ηλεκτρονίου 4. Μελέτη ηλεκτροστατικών πεδίων. 5. Υπολογισμός της διαφοράς φάσης μεταξύ τάσης και έντασης με βαττόμετρο. Ανυσματικά διαγράμματα. 6. Μελέτη βρόχου υστέρησης. 7. Μελέτη κυκλωμάτων με εναλλασσόμενα ρεύματα. 8. Χαρακτηριστικές καμπύλες μετασχηματιστή. |
Βιβλιογραφία |
1. Πανεπιστημιακή Φυσική, H. D. Young, Τόμος Β: Ηλεκτρομαγνητισμός- Οπτική- Σύγχρονη Φυσική, Εκδόσεις Παπαζήση 2. Φυσική, Halliday-Resnick, Μέρος Β, Γ.Α.Πνευματικός επιστημονικές και τεχνι-κές εκδόσεις 3. Σειρά Πανεπιστημιακής Φυσικής (Berceley), τόμος 2ος, E.M. Purcell, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ 4. Θεμελιώδης Πανεπιστημιακή Φυσική τόμος ΙΙ, Alonso/Finn, Ρεσβάνης-Φίλλιπας 5. Ηλεκτρισμός τόμος Β, Κ. Αλεξόπουλος |
PLC301 |
Εργαστήριο Φυσικής V |
Περιεχόμενα μαθήματος |
ΑΤΟΜΙΚΗ 1. Μελέτη της περίθλασης δέσμης ηλεκτρονίων 2. A. Νόμος και σταθερά Stefan-Boltzmann B. Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο 3. Πείραμα Frank-Hertz 4. A. Συντονισμός Spin ηλεκτρονίων (ESR) B. Μελέτη της σειράς Balmer του Υδρογόνου 5. Α. Σκέδαση Rutherford Β. Μελέτη ακτινοβολίας α
ΠΥΡΗΝΙΚΗ 6. A. Εξασθένηση ακτινοβολίας β και γ διαμέσου υλικών Β. Φασματοσκοπία ακτίνων α 7. Α. Φασματοσκοπία ακτίνων γ με αναλυτή ενός καναλιού (SCA) Β. Φασματοσκοπία ακτίνων γ με αναλυτή πολλών καναλιών (MCA) 8. Η τεχνική μετρήσεων ταυτοχρονισμού (coincidence) |
Βιβλιογραφία |
Εργαστηριακός Οδηγός και παραπομπές από εκεί σε ειδική βιβλιογραφία για κάθε άσκηση. Γενική: A.C. Melissinos, J. Napolitano, Experiments in Modern Physics, 2nd edition (Academic Press, N.Y. 2003). D.W. Preston and E.R. Deitz, The art of Experimental Physics (Wiley, N.Y. 1991), G.F. Knoll, Radiation Detection and Measurement ( Wiley, N.Y. 1979) |
PLC303 |
Κβαντική Φυσική Ι |
Περιεχόμενα μαθήματος |
• Μαθηματική περιγραφή Υλικών κυμάτων. Εξίσωση Schrödinger. • Βασικές στατιστικές έννοιες. • Στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης. • Ανάπτυξη της Στατιστικής ερμηνείας. Τελεστές για τα φυσικά μεγέθη. • Ολοκλήρωση της στατιστικής ερμηνείας. • Η μετρητική διαδικασία στην Κβαντομηχανική. • Ερμιτιανότητα & Διατήρηση της πιθανότητας. • Χρονική εξέλιξη Κβαντομηχανικού συστήματος. • Οι 5 θεμελιώδεις προτάσεις της Κβαντομηχανικής (ανακεφαλαίωση). • Ερμιτιανοί τελεστές: ένα δεύτερο κοίταγμα (έννοια συζυγίας, μοναδιαίοι). • Αναπαράσταση τελεστών με μήτρες. • Γενικές ιδιότητες των φυσικών μεγεθών στην Κβαντομηχανική. • Οι γενικές συνέπειες της χρονικής εξέλιξης ενός Κβαντομηχανικού συστήματος (νόμος, διατηρήσιμα μεγέθη). • Θεώρημα του Ehrenfest. • Μονοδιάστατη σκέδαση (ορθογώνιο σκαλοπάτι δυναμικού). • Ορθογώνιο φράγμα δυναμικού. • Τετραγωνικά δυναμικά (εισαγωγή). • Απειρόβαθο πηγάδι δυναμικού. • Τετραγωνικό πηγάδι δυναμικού. • δ- δυναμικό. • Σύστημα δύο επιπέδων. • Αρμονικός ταλαντωτής. • 2- και 3- διάστατα κβαντικά συστήματα • Άτομο του υδρογόνου |
Βιβλιογραφία |
(1) "ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ", Στέφανος Τραχανάς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (έκδοση 2009). (2) "Quantum Mechanics", Walter Greiner, Berndt Muller, New York, Springer, 1994. (3) "Quantum Mechanics", Eugen Merzbacher, New York, John Wiley & Sons, Inc., 1998. (4) "Quantum Mechanics: non-relativistic theory", L.D. Landau, E.M. Lifshitz, Oxford : Butterworth - Heinemann, 1977. (5) "Introduction to Quantum Mechanics", David J. Griffiths, Person Prentice Hall, London, 1995. (6) "Quantum Mechanics", B.H. Bransden and C.J. Joachain, , Person Prentice Hall, London, 2000. (7) "Quantum Mechanics", Nouredine Zettili, Person Prentice Hall New York, John Wiley & Sons, Inc., 2004. (8) "Applied Quantum Mechanics", A.F.J. Levi, Cambridge , Cambridge University Press, 2003. (9) "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ", Στέφανος Τραχανάς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (έκδοση 2005). (10) "Problems in quantum mechanics" F. Constantinescu and E. Magyari, Oxford, Pergamon Press, 1978. |
PLC305 |
Θερμική και Στατιστική Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εισαγωγή στη μακροσκοπική θεωρία της Θερμοδυναμικής. Προσδιορισμός των σχέσεων μεταξύ των μακροσκοπικών μεταβλητών ενός συστήματος. 2. Ορισμός της πιθανότητας μίας μικροκατάστασης. Θερμοδυναμική ισορροπία. Αυθόρμητη μετάβαση στη Θερμοδυναμική ισορροπία ενός απομονωμένου συστήματος. Στατιστικός ορισμός της εντροπίας. Νόμος της μέγιστης εντροπίας απομονωμένου συστήματος σε θερμοδυναμική ισορροπία. Μικροκανονική ολότητα. 3. Θερμική ισορροπία, Κανονική ολότητα, η.προσθετικότητα της εντροπίας. Θεμελιώδης ταυτότητα της Θερμοδυναμικής. Θερμοκρασία. Συνθήκη θερμικής ευστάθειας. Νόμος της ελάχιστης ελεύθερης ενέργειας. 4. Συστήματα ανεξάρτητων και διακρίσιμων σωματιδίων. 5. Κλασικό ιδανικό αέριο. 6. Η θεωρία του παραμαγνητικού συστήματος. Η θερμική ψύξη. Αρνητική θερμοκρασία. 7. Η θεωρία της θερμοχωρητικότητας των μονωτικών κρυστάλλων. 8. Συνήθη μακροσκοπικά συστήματα με άπειρες κβαντικές καταστάσεις - Αρμονικός Ταλαντωτής 9. Συστήματα με πεπερασμένο πλήθος μικροκαταστάσεων - Σύστημα 2 ενεργειακών επιπέδων 10. Ανοικτά μακροσκοπικά συστήματα - Στατιστική των Ανοικτών συστημάτων - Χημική Ισορροπία - Μεγαλοκανονική Ολότητα. 11. Στατιστική ανεξάρτητων, διακρίσιμων, σωματιδίων - Κατανομή Maxwell Boltzmann 12. Στατιστική ανεξάρτητων, μη διακρίσιμων, σωματιδίων με ημιακέραιο spin - Κατανομή Fermi Dirac 13. Στατιστική ανεξάρτητων, μη διακρίσιμων, σωματιδίων με ακέραιο spin – Κατανομή Bose Einstein 14. Ιδανικό αέριο φερμιονίων 15. Ιδανικό αέριο μποζονίων - Συμπύκνωση Bose Einstein 16. Στατιστική κλασσικών μακροσκοπικών συστημάτων - Μικροκαταστάσεις στον Χώρο των Φάσεων |
Βιβλιογραφία |
1) Ι. Δ. Βέργαδος - Η. Σ. Τριανταφυλλόπουλος "Στατιστική Φυσική", Εκδόσεις Συμεών, 1991. 2) F. Mandl "Στατιστική Φυσική", 2η έκδοση, Εκδόσεις Α.Γ.Πνευματικός, 2013. 3) Ε. Ν. Οικονόμου "Στατιστική Φυσική & Θερμοδυναμική", ΙΤΕ-Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2002. 4) Χαράλαμπος Ζεγκίνογλου "Στατιστική Φυσική της θερμοδυναμικής ισορροπίας", Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2004. 5) Reif F. "Berkeley Physics Course vol 5 : "Statistical Physics", McGraw-Hill, 1965. 6) Reif F., "Fundamentals of Statistical and Thermal Physics", McGraw-Hill, 1965. 7) Kittel C., Kroemer H., "Thermal Physics" 2nd ed., CBS Publishers & Distributors, 1980. 8) L. D. Landau and E. M. Lifshitz, "Statistical Physics Part 1" 3rd ed., Pergamon. 9) An Introduction to Thermodynamics and Statistical Mechanics, K. Stowe, 2nd Edition, Cambdridge University Press, 2007. 10) Introduction to Statistical Physics, K. Huang, CRC Press, 2001. 11) Statistical Physics I - Equilibrium Statistical Mechanics, M. Toda, R. Kubo and N. Saito, 2nd Edition, Springer, 1998. 12) Statistical Mechanics, R. K. Pathria and P. D. Beale, 3rd Edition, Academic Press, 1996. 13) Statistical Physics of Particles, M. Kardar, Cambdridge University Press, 2007. |
ACC307 |
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Δομή και Σύσταση της Ατμόσφαιρας Κατακόρυφη κατανομή της πίεσης και της θερμοκρασίας του αέρα, Περιοχές, μάζα και πάχος της ατμόσφαιρας, Γενικές μορφές της υδροστατικής εξίσωσης, Προέλευση και εξέλιξη της ατμόσφαιρας της Γης 2. Αλληλεπίδραση της Ακτινοβολίας και της Ατμόσφαιρας Νόμοι ακτινοβολίας του μέλανος σώματος, Ενεργός θερμοκρασία, Φαινόμενο του θερμοκηπίου, Όζον και μηχανισμοί παραγωγής-καταστροφής, Φυσικής της σκεδαζόμενης ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρας, Απορροφητικότητα-ανακλαστικότητα-διαπερατότητα στην ατμόσφαιρα, 3. Ρύπανση της Ατμόσφαιρας Ευστάθεια της ατμόσφαιρας και αδιαβατική θερμοβαθμίδα, Δυναμική θερμοκρασία, Ταξινόμηση θερμοκρασιακών αναστροφών, Τοπικά συστήματα αύρας, Μετεωρολογικό ύψος αναμείξεως, Αέριοι ρύποι και αιωρούμενα σωματίδια 4. Ατμοσφαιρικές Αναταράξεις και Διάχυση των Αερίων Ρύπων Μοριακό ιξώδες, Ιξώδες των στροβίλων, Υπολογισμός της στροφής του ανέμου στον οριακό στρώμα της ατμόσφαιρας, Κριτήριο του Richardson, Διάχυση κατά Fick, Θύσανος διάχυσης και διασποράς σε διάφορες ατμοσφαιρικές συνθήκες 5. Η Ατμόσφαιρα σε Κίνηση Εξίσωση της κίνησης, Ενεργειακές εξισώσεις, Γεωστροφική ροή – Γεωδυναμικό, Ισοβαρικές επιφάνειες και θερμικός άνεμος, Ζωνική ροή, Εξίσωση της συνέχεια, Μέθοδος των διαταραχών και κύματα βαρύτητας, Πλανητικά ατμοσφαιρικά κύματα |
Βιβλιογραφία |
1. Εισαγωγικά Μαθήματα στη Φυσική της Ατμόσφαιρας», Χ. Ζερεφός, Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2009. 2. «Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Φυσική» , Α. Αργυρίου και Μ. Γιαννούλη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Αράκυνθος. |
ACC309 |
Εισαγωγή στην Αστρονομία και την Αστροφυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εισαγωγικά: Απαραίτητες έννοιες από (i) τη σφαιρική αστρονομία, (ii) τη μηχανική (βαρύτητα, νόμοι του Newton, νόμοι του Kepler), (iii) τη φυσική του φωτός, και (iv) τη φυσική του μέλανος σώματος. 2. Τηλεσκόπια. 3. Ηλιακό Σύστημα: Ο Ήλιος (Ι). Εσωτερικοί πλανήτες. Δορυφόροι των πλανητών. Εξωτερικοί πλανήτες και οι δορυφόροι τους. Εξωπλανητική ζώνη Kuiper. 4. Φυσική των αστέρων: Ο Ήλιος (ΙI). Ενεργειακοί μηχανισμοί στο εσωτερικό των αστέρων. Γέννηση. Εξέλιξη (πριν την κύρια ακολουθία, επί της κύριας ακολουθίας, μετά την κύρια ακολουθία). Θάνατος (λευκοί νάνοι, αστέρες νετρονίων και pulsars, μέλανες οπές, άλλοι εξωτικοί αστέρες). 5. Κοσμολογία: Ο Γαλαξίας μας. Γαλαξίες. Σμήνη και υπερσμήνη γαλαξιών. Ενεργοί γαλαξίες. Κβάζαρς. Κοσμολογικές θεωρίες (αρχή και εξέλιξη του Σύμπαντος). |
Βιβλιογραφία |
1. α) Εισαγωγή στη Σύγχρονη Αστρονομία Χ. Βάρβογλη & Ι. Σειραδάκη, : 1994, Εκδόσεις Γαρταγάνη, Θεσσαλονίκη. β) Αστροφυσική Shu H. Frank Τόμος (ΙΙ) 2003 (Γαλαξίες, Ηλιακό Σύστημα), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2. Αστροφυσική Shu H. Frank.Τόμος Ι 2004 (Αστέρες) & Τόμος ΙΙ (Γαλαξίες, Ηλιακό Σύστημα) 2003. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 3. «Εισαγωγή στην Αστρονομία και Αστροφυσική» Ε-Π Χριστοπούλου & Χ. Γούδης, Πανεπιστημιακές Σημειώσεις Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών 4. «Εισαγωγή στην Κοσμολογία» Β. Γερογιάννης, Πανεπιστημιακές Σημειώσεις Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών. |
PCC302 |
Κβαντική Φυσική ΙΙ |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Οι βασικές αρχές της κβαντικής θεωρίας. χώροι Χίλμπερτ, τελεστές, φάσματά τελεστών, κβαντικές πιθανότητες, χρονική εξέλιξη και μετρήσεις. 2. Πρότυπα συστήματα. Κβαντικές συμμετρίες, κβαντική περιγραφή στροφορμής, σύνθεση στροφορμών, συντελεστές Γκλεμπς-Γκορντάν, εξίσωση Σρέντινγκερ σε 3 διαστάσεις για διάφορα δυναμικά, αλληλεπίδραση σωμάτιων με ΗΜ πεδίο, σωμάτια με σπιν. 3. Σύνθετα συστήματα. Η περιγραφή σύνθετων συστημάτων, φερμιόνια και μποζόνια, απαγορευτική αρχή του Πάουλι, αέριο Φέρμι. 4. Μαθηματικές τεχνικές και εφαρμογές. Θεωρία διαταραχών και μεταβολών, θεωρία μέσου πεδίου. Εφαρμογές σε ατομικά συστήματα (πραγματικό άτομο υδρογόνου, ατόμο ηλίου, φαινόμενα Στάρκ και Ζέμαν, θεωρία τροχιακών και περιοδικό σύστημα, θεωρία Τόμας-Φέρμι). |
Βιβλιογραφία |
1. Χ. Αναστόπουλος, Κβαντική Μηχανική (Σημειώσεις Πανεπιστημίου Πατρών, 2016). 2. Σ. Τραχανάς, "Κβαντομηχανική ΙΙ", Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. 3. S. Gasiorowitz, Κβαντική Φυσική (Κλειδάριθμος, 2015). |
PCC304 |
Φυσική Στερεάς Καταστάσεως |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Γενικές ιδιότητες των Μετάλλων. Αέριο ελευθέρων ηλεκτρονίων. Κλασσική προσέγγιση. Υπόδειγμα Drude. Sommerfeld. Όρια του υποδείγματος αερίου ελευθέρων ηλεκτρονίων. Κρυσταλλικά και άμορφα στερεά. Κρυσταλλικά πλέγματα. Κρυσταλλική δομή. Το αντίστροφο πλέγμα. Περίθλαση ακτίνων Χ από ένα πλέγμα. Συνθήκη Bragg. Σκέδαση ακτίνων Χ από ένα κρύσταλλο (θεωρία Laue) Σκέδαση ακτίνων Χ από ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο. Σκέδαση ακτίνων Χ από ένα άτομο. Παράγων δομής. Πειραματικός προσδιορισμός της κρυσταλλικής δομής με σκέδαση ακτίνων Χ, ηλεκτρονίων και νετρονίων. Κρυσταλλικοί δεσμοί. Ελαστική και πλαστική παραμόρφωση-νόμος του Hooke. Αποτυχία του στατικού υποδείγματος. Ταλαντώσεις πλέγματος. Φωνόνια. Πυκνότητα καταστάσεων σε ένα πλέγμα. Ακριβής θεωρία της γραμμομοριακής θερμότητας. Οπτικές ιδιότητες του πλέγματος στην περιοχή του υπερύθρου. Ιοντικοί κρύσταλλοι. Μη αρμονική προσέγγιση (αναρμονικότητα). Προέλευση ενεργειακών ζωνών. Κυματοσυναρτήσεις ηλεκτρόνιου σε περιοδικό δυναμικό. Ενεργειακές ζώνες σε ένα σύστημα σχεδόν ελευθέρων ηλεκτρονίων (nearly free electron theory approximation). Ενεργειακές ζώνες για ισχυρώς δέσμια ηλεκτρόνια . (tight - binding approximation). Μέταλλα - μονωτές - ημιαγωγοί. Πυκνότητα κατά- στάσεων. Επιφάνεια Fermi. Το ηλεκτρόνιο Βloch. Ενεργός μάζα. Οπές. Πειραματικός προσδιορισμός της δομής των ενεργειακών ζωνών. Δομή ενεργειακών ζωνών στους ημιαγωγούς. Συγκέντρωση φορέων σε ένα ημιαγωγό λόγω προσμίξεων. Συγκέντρωση φορέων σε ένα ημιαγωγό με αντιστάθμιση. Ηλεκτρική αγωγιμότητα των ημιαγωγών - ευκινησία. Μηχανισμοί σκέδασης φορέων. Φαινόμενο Hall στους ημιαγωγούς. |
Βιβλιογραφία |
Γ.Δ. Πρίφτη, Α.Α. Βραδή, Δ.Λ. Αναστασόπουλου: Εισαγωγή στη Φυσική Στερεάς Καταστάσεως (Πάτρα 2009) Μ. ALI OMAR: Elementary Solid State Physics(Addison Wesley 1975) N. W. ASHCROFT and N. D. MERMIN, (1976): Solid State Physics Holt, Rinehart and Winston. J. C. BLAKEMORE, (1985): Solid State Physics, 2nd ed., Cambridge University Press, Cambridge,G. BURNS, (1985): Solid State Physics, Academic Press, London, R. H. BUBE, (1994): Εισαγωγή στη Φυσική της Στερεάς Κατάστασης, ΕΣΠΙ, Αθήνα. Μετάφραση του Electrons in Solids, 3rd ed., Academic Press, New York (1992). G. BUSCH and H. SCHADE, (1976): Lectures on Solid State Physics, Pergamon Press. J.R. CHRISTMAN, (1988): Fundamentals of Solid State Physics, J. Wiley, New York. R. J. ELLIOT and A. F. GIBSON, (1974): An Introduction to Solid State Physics, Macmillan. H. E. HALL (1974): Solid State Physics, "The Manchester Physics Series", J. Wiley. H. IBACH and H. LUTH, (1991): Solid State Physics: An introduction to Theory and Experiment, Springer-Verlag, Berlin. C. KITTEL, (1976): Introduction to Solid State Physics, J. Wiley. R. LEVY, (1978): Αρχές της Φυσικής Στερεάς Καταστάσεως, Εκδόσεις Γ. Πνευματικού, Αθήνα. Μετάφραση του Principles of Solid State Physics, Academic Press, London (1968). |
PCC306 |
Ηλεκτρομαγνητισμός ΙΙ |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Ανασκόπηση της Ηλεκτροστατικής, Ειδικές Τεχνικές Υπολογισμού του Ηλεκτρικού Δυναμικού Η εξίσωση Laplace, η μέθοδος των ειδώλων, διαχωρισμός των μεταβλητών, ανάπτυγμα πολυπόλου. 2. Ηλεκτροστατικά Πεδία στη Ύλη Πόλωση, το πεδίο ενός πολωμένου σώματος, η ηλεκτρική μετατόπιση, γραμμικά διηλεκτρικά. 3. Μαγνητοστατική Απόκλιση και στροβιλισμός του B, το μαγνητικό διανυσματικό δυναμικό. 4. Μαγνητοστατικά Πεδία στη Ύλη Μαγνήτιση, το πεδίο ενός μαγνητισμένου σώματος, το βοηθητικό πεδίο H. 5. Ηλεκτροδυναμική Ηλεκτροκινητήρια δύναμη, ο νόμος του Faraday, οι εξισώσεις του Maxwell, εισαγωγή του δυναμικού στην ηλεκτροδυναμική, ενέργεια και ορμή στην ηλεκτροδυναμική. 6. Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα Η κυματική εξίσωση, ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε μη-αγώγιμα και αγώγιμα μέσα. 7. Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία Καθυστερημένα δυναμικά, ανάπτυγμα πολυπόλου, ακτινοβολία ηλεκτρικού και μαγνητικού διπόλου. |
Βιβλιογραφία |
«Εισαγωγή στην Ηλεκτροδυναμική», του David J. Griffiths και «Electromagnetism», των G. L. Pollack και D. R. Stump. |
EEC422 |
Ατομική και Μοριακή Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Ατομική Φυσική: Κλασσική αντιμετώπιση της εκπομπής ακτινοβολίας. Η εξίσωση του Schrodinger και το άτομο του Υδρογόνου. Μεταβάσεις μεταξύ των ενεργειακών σταθμών & εκπομπή ακτινοβολίας. Κβαντική θεώρηση των ακτινοβολούντων διπόλων - Ηλεκτροδιπολικές μεταβάσεις & μεταβάσεις ανωτέρας τάξεως. Μέσος χρόνος ζωής του ατόμου στη διεγερμένη στάθμη. Εύρος και σχήμα των φασματικών γραμμών. Φυσικό πλάτος γραμμής και αιτίες διεύρυνσης. Το μοντέλο των φλοιών και τα άτομα των αλκαλίων. Προσέγγιση κεντρικού πεδίου. Περιοδικός πίνακας. Ενεργά δυναμικά. Λεπτή υφή. Αλληλεπίδραση σπιν-τροχιάς. Συνολική στροφορμή. Σύζευξη LS και jj. Υπερλεπτή υφή. Επίδραση εξωτερικών πεδίων στο άτομο. Φαινόμενα Zeeman, Paschen-Back & Stark. Ασκήσεις. Μοριακή Φυσική: 1) Θεωρία χημικού δεσμού Προσέγγιση Born-Oppenheimer. Θεώρημα Hellman - Feynman. Θεώρημα Virial. Εισαγωγή στην Κβαντομηχανική θεωρία του χημικού δεσμού. Ιόν του μορίου υδρογόνου. Μόριο H2. Μέθοδος δεσμού σθένους (Heitler – London) και μέθοδος μοριακών τροχιακών (ΜΟ). Ομοπυρηνικά διατομικά μόρια. Ομοιοπολικός δεσμός. Ηλεκτρόνιο μέσα σε αξονικά συμμετρικό πεδίο. Περιγραφή διατομικών μορίων με τις μεθόδους των μοριακών τροχιακών και του δεσμού σθένους. Συμβολισμός καταστάσεων διατομικών μορίων. Ολική στροφορμή ηλεκτρονίων. Ετεροπυρηνικά διατομικά μόρια. Ετεροπολικός δεσμός. Πολυατομικά μόρια - ορίζουσα Stater. Υβριδισμός των ατομικών τροχιακών. Συζυγή μόρια. Δεσμός υδρογόνου. Αλληλεπίδραση van der Waals. Δυνάμεις διασποράς London. 2) Μοριακά φάσματα Περιστροφή και ταλάντωση των διατομικών μορίων. Φάσματα περιστροφής. Φάσματα ταλαντώσεως. Φάσματα περιστροφής - ταλαντώσεως. Τρόποι ταλαντώσεως πολυατομικών μορίων. Φάσματα Raman. Μοριακές ηλεκτρονικές στάθμες. Φάσμα ηλεκτρονικών μεταπτώσεων. Αρχή Franck - Condon. Αποδιέγερση των μορίων - εκπομπή ακτινοβολίας. Ενέργεια ιονισμού και ηλεκτρονική συγγένεια των μορίων. |
Βιβλιογραφία |
A.M. Fox. Atomic Physics, www.mark-fox.staff.shef.ac.uk/PHY332/ Σ. Τραχανά: Κβαντομηχανική Ι, Πανεπ. Εκδ. Κρήτης, 2005 W. Demtroder: Atoms, Molecules & Photons, Springer-Verlang. 2006 "Εισαγωγή στη Μοριακή Φυσική", Π. Γιαννούλη. "Structure of Molecules and the Chemical bond", Y. K. Syrkin and M. E. Dyatkina, N. Y. Dover. "Quantum Theory of Molecular Electronic Structure Benjamin", του R. G. Parr. "Spectra of Diatomic Molecules", (I), G. Herzberg. "Infrared and Raman Spectra" (II), G. Herzberg. The Fundamendals of Atomic and Molecular Physics, R. L. Brooks, Springer, 2013. Physics of Atoms and Molecules, B. H. Bransden and C. J. Joachain, 2nd Edition, Pearson Education Ltd, 2003. Μοριακή Κβαντική Μηχανική, P. W. Atkins, 2η Έκδοση, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1999 Φυσικοχημεία, Peter Atkins and Julio De Paula, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2014 |
MSC401 |
Ειδικά Θέματα Φυσικής Στερεάς Καταστάσεως |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Δυναμική πλέγματος. Ελαστική και πλαστική παραμόρφωση. Νόμος του Hooke. Αποτυχία του στατικού υποδείγματος. Ταλαντώσεις του πλέγματος (αρμονική προσέγγιση, συνεχές μέσον). Γραμμομοριακή ειδική θερμότητα. Κλασσική θεώρηση. Κβαντική θεώρηση. Υπόδειγμα Einnstein. Υπόδειγμα Debye. Φωνόνια. Ταλαντώσεις του πλέγματος. Οπτικές ιδιότητες του πλέγματος στην περιοχή του υπερύθρου. Ιοντικοί κρύσταλλοι. Μη αρμονική προσέγγιση. Θερμική διαστολή. Θερμική αγωγιμότητα. Σκέδαση φωνονίων- θερμική αντίσταση του πλέγματος. Εξάρτηση του συντελεστή κ από τη θερμοκρασία. Μαγνητισμός και μαγνητικοί συντονισμοί. Διαμαγνητισμός. Παραμαγνητισμός. Σιδηρομαγνητισμός Αντισιδηρομαγνητισμός και σιδηριμαγνητισμός. Μαγνητισμός στα μέταλλα. Σιδηρομαγνητικές περιοχές. Παραμαγνητισμός- πυρηνικός μαγνητικός-σιδηρομαγνητικός συντονισμός. |
Βιβλιογραφία |
1. Γ.Δ. Πρίφτη, Α.Α. Βραδή, Δ.Λ. Αναστασόπουλου: Εισαγωγή στη Φυσική Στερεάς Καταστάσεως (Πάτρα 2009) 2.Μ.ALI OMAR: Elementary Solid State Physics (Addison Wesley 1975) 3.N. W. ASHCROFT and N. D. MERMIN, (1976): Solid State Physics Holt, Rinehart and Winston. 4.J. C. BLAKEMORE, (1985): Solid State Physics, 2nd ed., Cambridge University Press, Cambridge, 5.G. BURNS, (1985): Solid State Physics, Academic Press, London, 6.R. H. BUBE, (1994): Εισαγωγή στη Φυσική της Στερεάς Κατάστασης, ΕΣΠΙ, Αθήνα. Μετάφραση του Electrons in Solids, 3rd ed., Academic Press, New York (1992). 7.G. BUSCH and H. SCHADE, (1976): Lectures on Solid State Physics, Pergamon Press. J.R. CHRISTMAN, (1988): Fundamentals of Solid State Physics, J. Wiley, New York. 8.R. J. ELLIOT and A. F. GIBSON, (1974): An Introduction to Solid State Physics, Macmillan. 9.H. E. HALL (1974): Solid State Physics, "The Manchester Physics Series", J. Wiley. 10.H. IBACH and H. LUTH, (1991): Solid State Physics: An introduction to Theory and Experiment, Springer-Verlag, Berlin. 11.C. KITTEL, (1976): Introduction to Solid State Physics, J. Wiley. 12.R. LEVY, (1978): Αρχές της Φυσικής Στερεάς Καταστάσεως, Εκδόσεις Γ. Πνευματικού, Αθήνα. Μετάφραση του Principles of Solid State Physics, Academic Press, London (1968). |
MSC407 |
Επιστήμη των Υλικών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1.Κατηγορίες Υλικών (Μέταλλα, Κεραμικά, Πολυμερή, Σύνθετα Υλικά, Ημιαγώγιμα Υλικά, Νανοϋλικά, Βιοϋλικά) 2.Μηχανικές ιδιότητες 3.Θερμικές ιδιότητες 4.Ηλεκτρικές ιδιότητες 5.Οπτικές ιδιότητες 6.Μαγνητικές ιδιότητες 7.Διαλέξεις σε επιλεγμένες οικογένειες υλικών με τεχνολογικό ενδιαφέρον |
Βιβλιογραφία |
- «Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών», William D. Callister Jr. - «Properties of Materials», Mary Anne White |
MSC409 |
Εργαστήριο Τεχνικών Χαρακτηρισμού Υλικών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1.Φυσικές και Χημικές Μέθοδοι Ι (Τεχνικές Ηλεκτρονικής δέσμης) - Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διέλευσης (TEM) - Ηλεκτρονική Μικροσκοπία σάρωσης (SEM) 2.Φυσικές και Χημικές Μέθοδοι ΙI (Τεχνικές ακτίνων X ) - Περίθλαση ακτίνων Χ (XRD) (μελέτη κρυσταλλικής δομής στερεών- πολυμερών) - Ανακλαστικότητα ακτίνων Χ (XRR) (μελέτη της δομής πολυμερικών υμενίων) 3.Φυσικές και Χημικές Μέθοδοι ΙII (Τεχνικές ακίδας) - Μικροσκοπία Ατομικής Δύναμης (AFM) 4.Οπτικές Μέθοδοι - Φασματοσκοπία RAMAN - Φασματοσκοπία FTIR(μελέτη δομής και προσρόφησης πολυμερών) - Πολωτικό μικροσκόπιο (μελέτη οπτικών ιδιοτήτων και ηλεκτρο-οπτικής απόκρισης ανισότροπων μέσων) - Φασματοσκοπία UV-Vis (παρασκευή νανοσωματιδίων και φασματοσκοπική μελέτη) 5.Φαινόμενα Μεταφοράς - Φαινόμενα μεταφοράς σε χαμηλές θερμοκρασίες (μελέτη ηλεκτρικής αγωγιμότητας και φαιν. Hall σε μέταλλα και ημιαγωγούς) - Μελέτη DC αγωγιμότητας και φωτοαγωγιμότητας υλικών - Διηλεκτρική φασματοσκοπία (μελέτη διηλεκτρικής συμπεριφοράς σύνθετων υλικών) |
Βιβλιογραφία |
Σημειώσεις των διδασκόντων |
EEC419 |
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Μορφές ενέργειας. Ενεργειακές ανάγκες. Πηγές ενέργειας. Ενεργειακές μετατροπές. Ηλιακή ακτινοβολία. Αιολική ενέργεια. Γεωθερμία. Υδατοπτώσεις, παλίρροιες, κύματα. Άλλες ανανεώσιμες ή ήπιες ενεργειακές πηγές. Πυρηνική ενέργεια. Ηλιακή ενέργεια. Θερμική μετατροπή. Επίπεδοι συλλέκτες. Επιλεκτικές επιφάνειες. Συγκεντρωτικά συστήματα. Ηλιακές Λίμνες. Παθητικά ηλιακά συστήματα. Φωτοβολταϊκά στοιχεία. Φωτοηλεκτρική μετατροπή. Φωτογαλβανικά στοιχεία. Μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια με ενδιάμεσο θερμικό μετασχηματισμό. Αιολική Ενέργεια. Η φύση του ανέμου και η στατιστική περιγραφή του. Διαθέσιμη ισχύς του ανέμου. Τύποι αιολικών μηχανών. Απόδοση αιολικής μηχανής οριζόντιου άξονα και απώλειες. Χρήση των αιολικών μηχανών για ηλεκτροπαραγωγή. Ενεργειακοί υπολογισμοί-διαστασιολόγηση. Μέθοδοι ελέγχου των ανεμογεννητριών. Αιολικά πάρκα. Υδροηλεκτρική Ενέργεια. Υπολογισμός του διαθέσιμου υδροδυναμικού. Καμπύλη διάρκειας παροχών. Μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Τύποι υδροστροβίλων. Ενεργειακοί υπολογισμοί-διαστασιολόγηση. Βιομάζα. Βιολογική μετατροπή και αποθήκευση ενέργειας. Τεχνολογίες ενεργειακών μετασχηματισμών της βιομάζας. Αποθήκευση θερμικής ενέργειας. Χημική αποθήκευση. Άλλες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας. Φυσική των μη συμβατικών πηγών ενέργειας. Εξοικονόμηση ενέργειας. Ηλεκτροχρωμικά υλικά. Το υδρογόνο ως καύσιμο. Fuel cells. Παραγωγή υδρογόνου. Ενεργειακά συστήματα. Οικονομική ανάλυση ενεργειακών συστημάτων. Μελλοντικές κατευθύνσεις στην ανάπτυξη ενεργειακών πηγών. |
Βιβλιογραφία |
1) Π. Γιαννούλη, "Νέες Πηγές Ενέργειας", Πανεπιστημιακές εκδόσεις Παν/μίου Πατρών (6η έκδοση 2009). 2) J. A. Duffie and W. A. Beckman, "Solar Engineering of Thermal Processes". 3) J. Twidell and T. Weir, "Renewable Energy Resources". 4) J. F. Kreider and F. Kreith, "Solar Energy Handbook". 5) D. Le Gourieres: "Wind Power Plants. Theory and Design". 1982, Pergamon Press, ISBN: 0-08-029967-9. 6) R. Gash, J. Twele (Eds): "Wind Power Plants. Fundamentals, Design, Construction and Operation", 2002, Solarpraxis A.G., ISBN: 1-902916-37-9. 7) Δ. Παπαντώνης: «Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα», 2001, Εκδόσεις Συμεών, ISBN: 960-7888-23-5. 8) C. L. Martin, D.Y. Goswami (Ed): "Solar Energy Pocket Reference". 2005, ISES, ISBN: 978-1-84407-306-1. 9) D.Y. Goswami (Ed): "Wind Energy Pocket Reference". 2007, ISES, ISBN: 978-1-84407-539-3. |
EEC427 |
Μηχανική των Ρευστών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1.Γενικές έννοιες και ορισμοί. 2.Στατική των ρευστών. 3.Κινηματική των ρευστών. 4.Ανάλυση της κινήσεως του ρευστού. 5.Εξίσωση συνεχείας και ροϊκή συνάρτηση. 6.Ιδανικά ρευστά – Εξισώσεις κινήσεως και ολοκληρώματα αυτών. 7.Πραγματικά ρευστά – Κινηματικές εξισώσεις αυτών. 8.Ολοκληρωτικές εξισώσεις κινήσεως. 9.Εξίσωση ενέργειας. 10.Θεωρία οριακού στρώματος. 11.Θεωρία θερμικού οριακού στρώματος. 12.Τυρβώδης ροή, Μοντέλα Τύρβης. 13.Ειδικά θέματα ρευστομηχανικής (ευστάθεια ροής, MHD, FHD, πολυφασική ροή). |
Βιβλιογραφία |
1) «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ», William F. Hughes and John A. Brighton (Σειρά Schaum), Εκδόσεις Τζιόλα , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2005 2) «Μηχανική Ρευστών», Α. Γούλας, Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη 3) «Μηχανική Ρευστών»,Ι. Δ. Δημητρίου, Τεύχος Α, Εκδ. Γ. Φούντας Προτεινόμενη βιβλιογραφία: 4) «Μηχανική των ρευστών», Τσαγγάρης Σ., Εκδόσεις Συμεών, Αθήνα 1995. 5) «Μηχανική των Ρευστών», Αθ. Α. Αργυρίου, Παν/κές Παραδόσεις, (Πάτρα 2006) 6) «Ρευστομηχανική Ι,ΙΙ», Ν. Καφούσιας, Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών, Πάτρα 1990. 7) «Boundary-Layer Theory», H. Schlichting, K. Gersten, Springer, 2000. 8) «Fluid Mechanics», L.D. Landau and E.M. Lifshitz, Butterworth-Heinemann Ltd, 1987. |
EEC421 |
Φυσική Ατμόσφαιρας Ι – Μετεωρολογία (+Εργαστήριο) |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Θεωρία 1. Η ατμόσφαιρα της γης Εισαγωγικές έννοιες, Μέγεθος της ατμόσφαιρας, Σύσταση κατώτερης ατμόσφαιρας, Ηλιακή και γήινη ακτινοβολία, Θερμοκρασία, Πίεση, Απλά ατμοσφαιρικά μοντέλα, Υδρατμοί. 2. Θερμοδυναμική της ατμόσφαιρας Καταστατική εξίσωση, Θερμοδυναμικά αξιώματα, Σημαντικές θερμοδυναμικές μεταβολές στην ατμόσφαιρα, Στατική της ατμόσφαιρας, Ισορροπία στην ατμόσφαιρα, Κατακόρυφη θερμοβαθμίδα & ευστάθεια, Δυναμική θερμοκρασία & ευστάθεια. 3. Φυσική νεφών Συμπύκνωση των υδρατμών, Θεωρίες σχηματισμού της βροχής, Ταξινόμηση των νεφών. 4. Δυναμική της ατμόσφαιρας Δυνάμεις που καθορίζουν την κίνηση, Εξισώσεις κίνησης, Κίνηση ανέμου στο οριακό στρώμα, Γενική Κυκλοφορία της Ατμόσφαιρας, Άνεμοι στην επιφάνεια του πλανήτη, Άνεμοι στην τροπόσφαιρα – Δακτύλιοι Ηadley, Μακρά κύματα στην τροπόσφαιρα (κύματα Rossby). 5. Καιρικά συστήματα Χαρακτηριστικά αερίων μαζών, Μέτωπα – Είδη μετώπων, Υφέσεις, Αντικυκλώνες, Κυκλογένεση. 6. Σύγχρονα Θέματα Πρόγνωση του καιρού, Κλιματική αλλαγή. Εργαστήριο 1. Πρότυπη ατμόσφαιρα. 2. Κατακόρυφη μεταβολή των ατμοσφαιρικών παραμέτρων ραδιοβόλισης. 3. Θερμοδυναμικά διαγράμματα. 4. Χάρτες καιρού. 5. Ατμοσφαιρικοί σύνθετοι δείκτες. 6. Ατμοσφαιρικές δυνάμεις & άνεμοι. |
Βιβλιογραφία |
Γενική Μετεωρολογία, Χ.Σ. Σαχσαμάνογλου, Τ.Ι. Μακρογιάννη, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1998. Μαθήματα Γενικής Μετεωρολογίας, Ι. Μακρογιάννη, Χ.Σ. Σαχσαμάνογλου, Εκδόσεις Χάρις, Θεσσαλονίκη, 2004. Μαθήματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Α.Α. Φλόκα, Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1994. Atmospheric Science: An Introductory Survey, J.M. Wallace, P.V. Hobbs, Academic Press, London, 2006. Meteorology for Scientists and Engineers, R. Stull, University of British Columbia, 2011. |
ΕΕΕ423 |
Ατμοσφαιρική Ρύπανση |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1.Ηλιακή ακτινοβολία και δομή της ατμόσφαιρας Απορρόφηση, σκέδαση, διάδοση της ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα, κατακόρυφη κατανομή των συστατικών της ατμόσφαιρας 2. Χημικές ενώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης Ιδιότητες, Πηγές εκπομπής, Πρωτογενείς και δευτερογενείς ρύποι, Φωτοχημικό νέφος 3. Αιωρούμενα σωματίδια Ιδιότητες, Πηγές εκπομπής, Μηχανισμοί δημιουργίας και εξέλιξης, Οπτικές ιδιότητες, Άμεση και έμμεση επίδραση στην κλιματική αλλαγή 4. Τεχνικές μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Λήψη και ανάλυση δειγμάτων, διαφορική οπτική απορρόφηση, τηλεπισκόπηση με τη χρήση δέσμης laser 5. Ατμοσφαιρική διάχυση και διασπορά Ατμοσφαιρική διασπορά, Τυρβώδης διάχυση, Περιγραφή κίνησης ρευστών, Μοντέλα ατμοσφαιρικής διασποράς, Μοντέλο θυσάνου του Gauss |
Βιβλιογραφία |
1.«Ατμοσφαιρική ρύπανση με στοιχεία μετεωρολογίας», Μ. Λαζαρίδη. Εκδόσεις Τζιόλα, 2005 2.«Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Επιπτώσεις, έλεγχος και εναλλακτικές τεχνολογίες», Ι. Γεντεκάκης, εκδόσεις Τζιόλα, 2003 3."Atmospheric Pollution", M.Z. Jacobson, Cambridge University Press, 2002 4."Atmospheric Chemistry and Physics: from air pollution to climate change", J.H. Seinfield, S.N. Pandis, John Wiley & Sons, 2006 |
PΗC431 |
Οπτικοηλεκτρονική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Διάδοση Φωτός σε Οπτικές Ίνες Ρυθμοί (τρόποι) διαδόσεως, διασπορά και διαπλάτυνση οπτικών παλμών,αντιστάθμιση για την διασπορά της ταχύτητας ομάδας. 2. Διάδοση, Διαμόρφωση και Ταλαντώσεις Λέϊζερ σε Οπτικούς Κυματοδηγούς: Ρυθμοί διαδόσεως, θεωρία συζευγμένων ρυθμών, ζεύκτες, διαμορφωτές, λέϊζερ κατανεμημένης αναδράσεως, υπέρ-ρυθμοί και συστοιχίες λέϊζερ. 3. Θεωρία Ενίσχυσης Οπτικής Ακτινοβολίας: Τελεστής πίνακα πυκνότητας, χρόνο-εξαρτημένη θεωρία διαταραχών,γραμμική πόλωση, υπολογισμός του συντελεστή ενισχύσεως σε ένα ατομικό λέϊζερ, ενισχυτής οπτικής ίνας με προσμίξεις Ερβίου. 4. Λέϊζερ Ημιαγωγών: Ενίσχυση σε ημιαγώγιμα μέσα, λέϊζερ διπλής ετεροεπαφής, άμεση διαμόρφωση ρεύματος. 5. Λέϊζερ Κβαντικών Φρεατίων και Κουκκίδων: Η φυσική των κβαντικών φρεατίων, δισδιάστατα και μονοδιάστατα υλικά, λέιζερ κάθετης κοιλότητας επιφανειακής εκπομπής, λέιζερ κβαντικών κουκίδων. |
Βιβλιογραφία |
«Πανεπιστημιακές Παραδόσεις Φωτονικής (Oπτικοηλεκτρονικής)», Α. Θ. Γεώργας «Photonics», των A. Yariv και P. Yeh (Oxford, 2007). |
PΗC433 |
Εφαρμοσμένη Οπτική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Ανασκόπηση της Ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας, φως και φωτόνια. Αλληλεπίδραση Η/Μ Ακτινοβολίας και Ύλης. Οπτικές ιδιότητες των μετάλλων και των διηλεκτρικών υλικών. Διάθλαση. Σκέδαση. Εξισώσεις Fresnel. Ατμοσφαιρική Οπτική. Διάθλαση του Φωτός σε Σφαιρική Επιφάνεια. Πίνακες Μεταφοράς και Πίνακες Jones. Πόλωση, πολωτές, διχρωϊσμός, διπλοθλαστικότητα, οπτική ενεργότητα. Φαινόμενα Faraday, Kerr και Pockels. Μαθηματική περιγραφή της πόλωσης. Συμβολή οπτικών κυμάτων, συμβολομετρία. Συμβολόμετρα: Mickelson, Mach - Zehnder, Sagnac, Fabry-Perot, Twyman-Green. Εφαρμογές. Περίθλαση Fresnel και Fraunhofer. |
Βιβλιογραφία |
Διδακτικά βιβλία: 1) «Εφαρμοσμένη Οπτική με θέματα Οπτικοηλεκτρονικής & Laser», Δ. Ζευγώλη. Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη 2007 2) «Μαθήματα Οπτικής», Γ. Ασημέλλη. Εκδόσεις Σύγχρονη Γνώση, Αθήνα 2006. Προτεινόμενη Βιβλιογραφία: 1) «Optics», Ε. Hecht (Addison Wesley Editίon) 2) «Introduction to Optics», Frank Pedrotti, Leno Pedrotti, (Pearson International Edition). |
PHC435 |
Αρχές λειτουργίας των Laser (Εργαστηριακές Aσκήσεις Laser) |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Αρχές λειτουργίας των Laser 1. Εισαγωγικές έννοιες Αυθόρμητη και εξαναγκασμένη εκπομπή- Αναστροφή πληθυσμών, Απορρόφηση, Διεύρυνση φασματικών γραμμών, Συντελεστής κέρδους. 2. Ενεργειακά επίπεδα και μεταβάσεις –Κορεσμός Σύστημα δύο, τριών, και τεσσάρων επιπέδων-Κορεσμός κέρδους 3. Λειτουργία του laser Συνθήκες λειτουργίας ενός Laser, ισχύς εξόδου, Γιγαντοπαλμοί με την τεχνική της μεταβολής του παράγοντα Q, μεταβολή του παράγοντα κέρδους, Ενισχυμένη Αυθόρμητη Εκπομπή (ASE) 4. Οπτικά Αντηχεία Αντηχείο Fabry-Perot, Διαμήκεις και εγκάρσιοι ρυθμοί στα οπτικά αντηχεία, σταθερότητα οπτικών αντηχείων, έλεγχος των τρόπων ταλάντωσης. 5. Λειτουργία ενός ρυθμού- Συμφωνία. Φασματικός συντονισμός του laser και πολυρυθμική ταλάντωση, Fabry Perot Etalon, Λειτουργία σε ένα διαμήκη ρυθμό, Συμφωνία, χωρική και χρονική. 6. Κλείδωμα ρυθμών. Θεωρητική ανάλυση, Μέθοδοι κλειδώματος ρυθμών, οπτικό φαινόμενο kerr, αυτοδιαμόρφωση φάσης (SPM). 7. Στένεμα παλμών. Διασπορά της ομαδικής ταχύτητας (GVD), Συμπίεση παλμού με αλληλεπίδραση της (SPM) με την (GVD), Σολιτόνια, Τεχνικές μέτρησης πολύ στενών παλμών, Ενίσχυση πολύ στενών παλμών. 8. Lasers αερίων και υγρών. Απαιτήσεις καλής λειτουργίας, Lasers αερίων, Lasers υγρών, lasers χρωστικών. 9. Lasers Στερεών. Lasers ημιαγωγών, Lasers στερεάς κατάστασής, Lasers οπτικών ινών Εργαστηριακές Ασκήσεις Laser Άσκηση 1: To laser He - Ne. Άσκηση 2: Σύζευξη της δέσμης ενός laser σε οπτική ίνα. Άσκηση 3: Οπτική Fourier- χωρικά φίλτρα Άσκηση 4: Το laser Nd:YAG Άσκηση 5: Παραγωγή δεύτερης αρμονικής σε laser Nd:YAG |
Βιβλιογραφία |
«Laser Φυσική και Τεχνολογία» Π Περσεφόνη, Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2001 «Αρχες των lasers» O Svelto. Μετάφραση Σεραφετινίδη Κουρούκλη «Quantum Electronics». Yariv « An Introduction to Lasers and Masers». A. S. Siegman. « Optics» A. Hecht. «Εργαστηριακές ασκήσεις laser» Β. Γιαννέτα ( Παν/κες σημειώσεις ) |
TAC445 |
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Πυρηνική Φυσική 1) Βασικές ιδιότητες του πυρήνα και της πυρηνικής δύναμης 2) α, β και γ ραδιενεργός διάσπαση 3) Νόμοι της ραδιενεργού διάσπασης 4) Εισαγωγή στους ανιχνευτές ακτινοβολίας 5) Πυρηνικά μοντέλα 6) Πυρηνικές αντιδράσεις 7) Σύντομη περιγραφή βασικών πειραμάτων της πυρηνικής φυσικής: Φαινόμενο Mossbauer, πείραμα Goldhaber,κ.α 8) Εφαρμογές: α)Αρχή λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, β) Στοιχεία ηλιακής πυρηνικής φυσικής. Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων 1) Εισαγωγή στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων. 2) Λεπτόνια, κουάρκς και φορείς αλληλεπιδράσεων. 3) Μεσόνια και Βαρυόνια. 4) Κινηματική Αλληλεπιδράσεων. 5) Συμμετρίες και Νόμοι Διατήρησης. 6) Εισαγωγή στις θεωρίες βαθμίδας. 7) Μοντέλο παρτονίων. 8) Συντονισμοί. 9) Διαγράμματα Feynman. 10) Καθιερωμένο Πρότυπο. 11) Μηχανισμός Higgs. |
Βιβλιογραφία |
- Εισαγωγή στα Στοιχειώδη Σωμάτια και την Κοσμολογία, Ι.Βέργαδος, Σ. Λώλα και Η. Τριανταφυλλόπουλος, Εκδόσεις Συμμετρία. - Σημειώσεις Πυρηνικής Φυσικής, Σ. Δεδούσης, Μ. Ζαμάνη, Α. Σαμψωνίδης, Παν/μιο Θεσσαλονίκης. |
TAC447 |
Αστροφυσική Ι |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Βασικές έννοιες Αστροφυσικής: Φωτεινότητα, Θερμοκρασία επιφάνειας, Εξισώσεις διάδοσης ακτινοβολίας, εξισώσεις Boltzman, Saha, θεωρία φασματικών γραμμών, διαπλάτυνση. Αστρικές μάζες. Διπλοί αστέρες. Αποστάσεις αστέρων. Σχέση περιόδου λαμπρότητας. Διαφορική περιστροφή του Γαλαξία Δομή και Εξέλιξη των αστέρων: Δυναμική ισορροπία. Αστρικό πλάσμα. Ευστάθεια. Θερμική ισορροπία. Μοντέλα του εσωτερικού των αστέρων. Πηγές ενέργειας στο εσωτερικό των αστέρων. Φυσική των πυρηνικών αντιδράσεων. Σύνθεση στοιχείων. Καταστατική εξίσωση του αστρικού πλάσματος. Εκφυλισμένη ύλη. Εξέλιξη των αστέρων από την κύρια ακολουθία. Εξέλιξη ανοικτών και σφαιρωτών σμηνών. Βιοαστρονομία (το πρόβλημα της ζωής στο Σύμπαν). Μέθοδοι ανίχνευσης πλανητικών συστήματων στο Γαλαξία. Πρόσφατες ανακαλύψεις. Εξίσωση Drake. |
Βιβλιογραφία |
1) «Βασικές Έννοιες Αστροφυσικής», Χ. Γούδη, Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών 2) «Αστέρες και Μεσοαστρική Ύλη» Χ. Γούδη, Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών 3) «Κοσμικές Διαδρομές», Χ. Γούδη |
TAC449 |
Υπολογιστική Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Απαραίτητες έννοιες από την αριθμητική ανάλυση (ρίζες μή γραμμικών εξισώσεων, παρεμβολή με πολυώνυμα και splines, ελάχιστα τετράγωνα, αριθμητική παραγώγιση και ολοκλήρωση, γραμμικά και μή γραμμικά συστήματα εξισώσεων, συνήθεις διαφορικές εξισώσεις). 2. Συστήματα συνήθων διαφορικών εξισώσεων. 3. Προβλήματα αρχικών και οριακών τιμών για συνήθεις διαφορικές εξισώσεις. 4. Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα. 5. Bελτιστοποίηση, μοντελοποίηση, προσομοίωση. 6. Μερικές διαφορικές εξισώσεις. 7. Μέθοδοι Monte - Carlo. 8. Ειδικά θέματα. |
Βιβλιογραφία |
1.G. E. Forsythe., M. A. Malcolm, C. B. Moler, Αριθμητικές μέθοδοι και προγράμματα για μαθηματικούς υπολογισμούς, Παν/κές Εκδόσεις Κρήτης, 2006.Δ. Γεωργίου, Αριθμητική Ανάλυση, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2008. 2.K. Atkinson, Elementary Numerical Analysis, John Wiley & Sons, 1985. 3.I. Jacques, C. Judd, Numerical Analysis, Chapman and Hall, 1987. |
TAE451 |
Εργαστηριακή Αστρονομία |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Σφαιρικά Τρίγωνα, Συστήματα Συντεταγμένων, Χρήση διαγραμμάτων, Αστερισμοί-Ουρανογραφία, Πλανήσφαιρο, Ηλιακά Ρολόγια, Εξάντας, Ομοίωμα Ουράνιας Σφαίρας, Τηλεσκόπια, Κίνηση Πλανητών, Στοιχεία Τροχιάς Πλανητών, Διαφορική Περιστροφή του Ήλιου. |
Βιβλιογραφία |
1) Β. Ν. Ζαφειρόπουλου, και Α. Ι. Φλογαϊτη, Ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, Εκδ. Πανεπιστ. Πατρών, Πάτρα 2009. 2) Β. Ν. Ζαφειρόπουλου, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, Εκδ. Πανεπιστ. Πατρών, Πάτρα 2009. 3) Β. Ν. Ζαφειρόπουλου, ΟΡΓΑΝΑ, ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ Εκδ. Πανεπ. Πατρών, Πάτρα 2010. 4) Β. Ν. Ζαφειρόπουλου, ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ, Εκδ. Πανεπ. Πατρών, Πάτρα 2009. |
TAE469 |
Ειδικά Θέματα Κβαντομηχανικής και Εφαρμογών Κβαντικής Φυσικής |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Συμμετρίες στην κβαντική μηχανική. Εισαγωγή σε θεωρία ομάδων. Μοναδιαίες αναπαραστάσεις. 2. Σχετικιστικές συμμετρίες. Η ομάδα Πουανκαρέ και οι μοναδιαίες αναπαραστάσεις της. Κυματικές εξισώσεις. 3. Συστήματα πολλών σωματιδίων, χώροι Φοκ, βασικές έννοιες κβαντικών πεδίων. 4. Θεωρία σκέδασης. Ο πίνακας S. Μέθοδος μερικών κυμάτων. Προσέγγιση Born. 5. Διάσπαση ασταθών συστημάτων. Κανόνας Φέρμι. Μέθοδος τυχαίας φάσης και μέθοδος Βίγκνερ Βάισκοπφ. |
Βιβλιογραφία |
1. Χ. Αναστόπουλος, Κβαντική Μηχανική (Σημειώσεις Πανεπιστημίου Πατρών, 2016). 2. Σ. Τραχανάς, "Κβαντομηχανική ΙΙ", Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. 3. L. E. Ballentine, Quantum Mechanics: a Modern Development (World Scientific, 1998) |
TAE503 |
Ειδικά Θέματα Πιθανοτήτων και Στατιστικής |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Πιθανότητες: Προσομοίωση τυχαίων μεταβλητών, στοχαστικές διαδικασίες, θεωρία πληροφορίας. Στατιστική: Μη παραμετρικοί έλεγχοι υποθέσεων, ανάλυση διασποράς, χρονολογικές σειρές και μέθοδοι πρόβλεψης, έλεγχος ποιότητας. Εφαρμογές: Προσομοίωση φυσικών συστημάτων, διαδικασίες Wiener και Ito, κανάλια – κώδικες, σχεδίαση πειραμάτων, πρότυπα συμπεριφοράς – πρόβλεψης. |
Βιβλιογραφία |
Σημειώσεις του διδάσκοντα. |
TAE463 |
Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Αυτόνομες Διαφορικές Εξισώσεις 1ης τάξης 2. Γραμμικά Συστήματα στο επίπεδο 3. Μη Γραμμικά Συστήματα στο επίπεδο 4. Οριακοί κύκλοι 5. Χαμιλτονιανά Συστήματα, Παράγωγα Συστήματα, Συναρτήσεις Lyapunov και ευστάθεια 6. Θεωρία Διακλαδώσεων 7. Αυτόνομα Συστήματα τριών διαστάσεων και Χάος 8. Απεικονίσεις Poincare και μη αυτόνομα Συστήματα στο επίπεδο 9. Διακριτά Γραμμικά Δυναμικά Συστήματα 10. Μη Γραμμικά Διακτιτά Συστήματα 11. Μιγαδικές επαναληπτικές Απεικονίσεις 12. Φράκταλς |
Βιβλιογραφία |
1.«Δυναμικά Συστήματα και Εφαρμογές», Δ. Σουρλάς, Πανεπιστημιακές Σημειώσεις 2009. 2.«Δυναμικά Συστήματα και Χάος» Α και Β Τόμος, Α. Μπούντης, Εκδόσεις Παπασωτηρίου 1995. 3.«Μη Γραμμικές Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις», Α. Μπούντης, Εκδόσεις Πνευματικού, 1997. 4.«Ο θαυμαστός κόσμος των Fractals», Α. Μπούντης, Εκδόσεις Leader Books, 2004. 5."Dynamical Systems with Applications using Maple" S. Lynch, Birkhauser 2000. 6."Differential Equations and Dynamical Systems" , L. Perko, Springer, 2000. 7."Dynamics and Bifurcations", J. Hale, H. Kocak, Springer-Verlag, 1991. 8."Nonlinear Oscilations, Dynamical Systems and Bifurcations of Vector Fields" J. Guckenheimer, P. Holmes, Springer,1983. 9."Chaos, An Introduction to Dynamical Systems", K. Alligoog, T. Sauer, J. Yorke, Springer, 1997. 10."Differential Equations, Dynamical Systems and an Introduction to Chaos", M. Hirsch, S. Smale, R. Devaney, Elsevier Academic Press, 2004. |
ELC471 |
Θεωρία Σημάτων και Κυκλωμάτων |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1 Σήματα 2 Στοιχεία κυκλωμάτων. 3 Τεχνικές ανάλυσης κυκλωμάτων 4. Απόκριση κυκλωμάτων σε δυναμικές διεγέρσεις 5. Ημιτονική ανάλυση 6. Ανάλυση Fourier 7. Ανάλυση με μετασχ. Laplace 8. Απόκριση συχνότητας 9. Συζευγμένα κυκλώματα - μετασχηματιστές |
Βιβλιογραφία |
1. Σπύρου Δ. Φωτόπουλου: «Συνοπτική ΘΕΩΡΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ», Εκδόσεις INSPIRATION, 2009. 2. G. Rizzoni: «Ανάλυση κυκλωμάτων και σημάτων», Τομ.1, Μετ. Χ. Χρηστίδης, Εκδ. Παπαζήση |
ELC475 |
Αναλογικά Ηλεκτρονικά |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Ενισχυτές μιας βαθμίδας. Ενισχυτές πολλών βαθμίδων. 2. Διαφορικός Ενισχυτής. 3. Τελεστικός Ενισχυτής. 4. Ενισχυτές με MOS transistors. 5. Καθρέπτες ρεύματος-Πηγές ρεύματος. 6. Συνάρτηση μεταφοράς-Απόκριση συχνότητας. 7. Συχνοτική απόκριση ενισχυτών. 8. Γραμμικές εφαρμογές Τελεστικού Ενισχυτή. 9. Μη γραμμικές εφαρμογές Τελεστικού Ενισχυτή. 10. Ανατροφοδότηση - Ευστάθεια Συστημάτων. 11. Αρμονικοί Ταλαντωτές . |
Βιβλιογραφία |
1. P. Gray, P. Hurst, S. Lewis, R. Meyer: «Ανάλυση και σχεδίαση αναλογικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων», Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα 2007 (ISBN: 978-960-461-071-6). 2.R. Jaeger: «Μικροηλεκτρονική» Τόμος Β, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη 1999 (ISBN: 978-7219-83-Χ). 3. Γ. Χαριτάντης: «Ηλεκτρονικά», Εκδόσεις Αράκυνθος, Αθήνα 2013 (ISBN: 978-960-9474-08-5). 4.Κ. Ψυχαλίνος: «Αναλογικά Ηλεκτρονικά», Διδακτικές Σημειώσεις Παν/μίου Πατρών, 2008. |
ELC470 |
Ψηφιακά Ηλεκτρονικά |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εισαγωγή στην Ψηφιακή Λογική 2. Δυαδικά Συστήματα 3. Άλγεβρα Boole 4. Λογικές Πύλες 5. Απλοποίηση συναρτήσεων Boole. 6. Συνδυαστική Λογική 7. Αθροιστές, Συγκριτές, Αποκωδικοποιητές, Πολυπλέκτες 8. Σύγχρονη Ακολουθιακή Λογική 9. Καταχωρητές και Μετρητές 10. Μονάδες Μνήμης 11. Διατάξεις Προγραμματιζόμενης Λογικής 12. Οικογένειες Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Ψηφιακής Λογικής 13. Γλώσσες Περιγραφής Υλικού (Εισαγωγή στη Verilog/VHDL) |
Βιβλιογραφία |
1. M. Morris Mano, M. Ciletti: «Ψηφιακή Σχεδίαση», 5η έκδοση, Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2013. 2. W. Kleitz, «Ψηφιακά Ηλεκτρονικά», (8η έκδοση), Εκδόσεις Τζιόλα, 2012. 3. J. Wakerly: «Ψηφιακή Σχεδίαση: Αρχές και Πρακτικές», 3η έκδοση, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2004 4. S. Brown, Z. Vranesic: «Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων με τη γλώσσα VHDL», 3η έκδοση, Εκδόσεις Α. Τζιόλα, 2011. |
ELE483 |
Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες |
Περιεχόμενα μαθήματος |
•Εισαγωγή στη Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων Σειρές Fourier και Μετασχηματισμός Fourier, Γραμμικά Συστήματα και Φίλτρα, Ενέργεια, Ισχύς, Φασματική Πυκνότητα, Θόρυβος και Τυχαίες διαδικασίες. •Αναλογικές Επικοινωνίες Διαμόρφωση Πλάτους - Αποδιαμόρφωση, , Υπερετερόδυνος δέκτης, Θόρυβος στην ΑΜ, Ραδιόφωνο ΑΜ, Τηλεόραση, Πολυπλεξία Συχνότητας, Μετασχηματισμός Hilbert, Διαμόρφωση μίας Πλευρικής. Διαμόρφωση Γωνίας - Διαμόρφωση Συχνότητας, Φάσης, Αποδιαμόρφωση, Θόρυβος στην FM, Ραδιόφωνο FΜ, Βρόχος Κλειδώματος Φάσης. •Διαμόρφωση Παλμών Διαμορφώσεις Παλμών, Μετατροπή Αναλογικού Σήματος σε Ψηφιακό, Δειγματοληψία, Κβάντιση, Παλμοκωδική Διαμόρφωση, Προσαρμοστικό Φίλτρο, Κωδικοποιητές Γραμμής, Μορφοποίηση Παλμών, Χρονική Πολυπλεξία. •Πληροφορία και Ψηφιακή Μετάδοση Μέτρο Πληροφορίας, Χωρητικότητα Καναλιού, Πιθανότητα Σφάλματος στην Μετάδοση, Γεωμετρική Αναπαράσταση Σήματος, Τεχνικές Ψηφιακής Διαμόρφωσης (ASK,PSK,FSK,QAM, τεχνικές ευρέως φάσματος). |
Βιβλιογραφία |
1.Γ. Καραγιανίδης: «Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα», Εκδόσεις Τζιόλα, 2009. 2.S. Haykin: «Συστήματα Επικοινωνίας», Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 1994. |
NME491 |
Πειράματα Επίδειξης Φυσικής Ι |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Πειράματα & διατάξεις για την επίδειξη πειραμάτων Μηχανικής & Θερμότητας. Ειδικότερα: Διατήρηση της Μηχ. Ενέργειας, Κύριοι άξονες αδρανείας. Στροφή περί κύριο άξονα αδρανείας. Στροφή περί ελεύθερο άξονα. Βαθμός σταθερότητας. Ροπή αδρανείας, Θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης. Στροφορμή - διατήρηση της στροφορμής. Μετάπτωση, Κλόνηση. Ταλαντώσεις. Εξαναγκασμένη ταλάντωση - συντονισμός. Σύνθεση ταλαντώσεων, διακροτήματα, σχήματα Lissajous. Κυματική - Ακουστική (κύματα & στάσιμα κύματα). Κυματικά φαινόμενα. Ελαστικότητα, σκληρότητα. Τριβή. Ελαστική κρούση. Στρεφόμενα συστήματα. Υδροστατική. Αεροστατική. Επιφανειακή τάση, τριχοειδικά φαινόμενα. Βαρομετρικός τύπος. Ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου. Νόμος Boyle Mariotte. Υδροδυναμική - Αεροδυναμική (νόμος συνεχείας & νόμος Bernoulli). Εφαρμογές. Νόμος Poiseuille. Στρόβιλοι. Θερμότητα. Θερμόμετρα. Μεταβολή διαστάσεων με τη θερμοκρασία. Μετατροπές φάσεων. Θερμική αγωγιμότητα. Τρόποι διάδοσης της θερμότητας. Απορρόφηση και εκπομπή ακτινοβολίας. |
Βιβλιογραφία |
« Οι Έννοιες της Φυσικής» P. G. Hewitt. Παν. Εκδ. Κρήτης «Φυσική, Μηχανική, θερμοδυναμική» H.D. Young, Εκδ. Παπαζήση, 1994. Fundamental University Physics. Alonso -Finn. Addison-Wesley Pub. Co. "Physics" Resnick, Halliday, Krane, (4th ed.) John Wiley & Sons, Inc. N.Y. (1992). |
NME503 |
Σχολική Συμβουλευτική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Lewin και η δυναμική της ομάδας. Rogers και οι ομάδες συνάντησης. Moreno και το ψυχόδραμα. Ομάδες για παιδιά και εφήβους και τα πλεονεκτήματα της εργασίας σε ομαδικό πλαίσιο. Ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες νέων: ορισμός και διαφορές με άλλους τύπους ομάδας. Θεραπευτικοί παράγοντες. Σχεδιασμός και λειτουργία ενός ψυχοεκπαιδευτικού ομαδικού προγράμματος για νέους. Συντονισμός του ομαδικού προγράμματος. Αξιολόγηση της πορείας και της αποτελεσματικότητας μιας ομάδας. Δύσκολες περιπτώσεις μέσα στην ομάδα και κατάλληλος συντονιστικός χειρισμός. Βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες έκφρασης/επικοινωνίας, παιχνιδιών, ρόλων και δραματοποίησης. |
Βιβλιογραφία |
Σύγγραμμα Α: Βασιλόπουλος, Σ., Μπρούζος, Α., Μπαούρδα, Β. (2016) Ψυχοεκπαιδευτικά ομαδικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους. Εκδόσεις Gutenberg. Σύγγραμμα Β: Βασιλόπουλος, Σ., Κουτσοπούλου, Ι., & Ρέγκλη, Δ. (2011). Ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες για παιδιά. Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα. |
ΝΜΕ497 |
Εισαγωγή στη Γεωφυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εισαγωγή στη Γεωφυσική Εισαγωγικές γεωφυσικές έννοιες. Κλάδοι τις γεωφυσικής. Στάδια γεωφυσικής έρευνας. 2. Σεισμικές Μέθοδοι Αρχές, Εισαγωγικά στοιχεία. Ελαστικές σταθερές, Σεισμικά κύματα και διάδοση τους. Σεισμική διάθλαση. Σεισμική ανάκλαση. 3. Βαρυτική μέθοδος Γενικά χαρακτηριστικά του Βαρυτικού Πεδίου της Γης. Θεωρητικές Εξισώσεις του Βαρυτικού Πεδίου. Το σχήμα της Γης. Μετρήσεις βαρυτικού πεδίου. Βαρυτόμετρα. Διορθώσεις βαρυτικών μετρήσεων. Βαρυτικές ανωμαλίες απλών σωμάτων. 4. Μαγνητικές μετρήσεις. Μαγνητικό Πεδίο της Γης. Θεωρητικές Εξισώσεις Μαγνητικού Πεδίου στις Γεωμαγνητικές μετρήσεις. Παλαιομαγνητισμός. Μαγνητικές μετρήσεις. μαγνητόμετρα. Διορθώσεις μαγνητικών μετρήσεων Μαγνητικές ανωμαλίες απλών σωμάτων. 5. Γεωηλεκτρικές μέθοδοι. Διάδοση ηλεκτρικού ρεύματος στην Γη. Αντίσταση – Ειδική ηλεκτρική αντίσταση- φαινόμενη ειδ. ηλεκτρική αντίσταση. Διατάξεις μετρήσεις,. Γεωηλεκτρικές μετρήσεις Δεδομένα –ανάλυση Μέθοδος Φυσικού δυναμικού. Μέθοδος επαγόμενης πόλωσης. 6. Ηλεκτρομαγνητικές μέθοδοι. Βασικές αρχές. Ηλεκτρομαγνητικές μέθοδοι φυσικού πεδίου. Ηλεκτρομαγνητικές μέθοδοι ελεγχόμενης πηγής. Γεωραντάρ 7. Γεωφυσικές διαγραφίες σε γεωτρήσεις. Βασικές αρχές. Κυριότερες εφαρμογές και μέθοδοι. |
Βιβλιογραφία |
1. «Εφαρμοσμένη Γεωφυσική», Τσελέντης Γ-Α., Παρασκευόπουλος Π., Εκδόσεις Liberal Books, Αθήνα, 2013. 2. «Εισαγωγή στη Γεωφυσική», Β. Παπαζάχος, Εκδ. Ζήτη, 2008. |
ΝΜΕ499 |
Φυσικοχημεία |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Ιδιότητες μειγμάτων και διαλυμάτων. Θερμοδυναμική και Θερμοχημεία. Χημική ισορροπία. Κινητική χημικών αντιδράσεων. Ηλεκτροχημικά στοιχεία. Ηλεκτροχημική κινητική. |
Βιβλιογραφία |
1) «Φυσικοχημεία», Γ. Καραϊσκάκη, εκδ. Π. Τραυλός , Αθήνα 1998. 2) «Φυσικοχημεία» ,P. W. Atkins, Τόμοι 1 & 2, Παν/κές Εκδ. Κρήτης |
MSE402 |
Ειδικά Θέματα Στατιστικής Φυσικής |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εφαρμογές στατιστικών συλλογών σε ειδικά θέματα Στερεάς Κατάστασης: Θεωρία Debye για τη Θερμοχωρητικότητα Στερεών Σωμάτων. Αέριο Φωνονίων. Ακτινοβολία Μέλανος Σώματος - Aέριο Φωτονίων. 2. Εφαρμογές των κβαντικών στατιστικών Fermi Dirac και Bose Einstein σε ιδανικά αέρια φερμιονίων και μποζονίων. Εφαρμογές στην Αστροφυσική: Λευκοί Νάνοι και Αστέρες Νετρονίων. Συμπύκνωση Bose-Einstein. Υπερρευστότητα. 3. Ισορροπία Φάσεων - Διαγράμματα και Μετατροπές Φάσεων. Μοντέλο Ising. Θεωρία Μέσου Πεδίου. Κρίσιμα Φαινόμενα. Προσέγγιση Landau. 4. Κλασσική Στατιστική Μηχανική. Θεώρημα Ισοκατανομής της Ενέργειας. Εφαρμογές σε κρυσταλλικά στερεά και μονo/πολυατομικά μόρια. 5. Πραγματικά Κλασσικά Αέρια. Ο ρόλος των αλληλεπιδράσεων. Επέκταση Συμπυκνωμάτων. Συντελεστές virial. |
Βιβλιογραφία |
Dugdale, J. S., "Entropy and Low Temperature Physics", Hutchinson University Library, (1966). Kittel C., Kroemer H., "Thermal Physics", CBS Publishers & Distributors, (1980). Mandl F., "Statistical Physics", John Wiley & Sons, (1984). Pryde J. A., "The Liquid State", Hutchinson University Library, (1966). Reif F., "Fundamentals of Statistical and Thermal Physics", McGraw-Hill, (1965). Rosser W. G. V., "An Introduction to Statistical Physics", Ellis Horwood, (1982). Ι. Δ. Βέργαδος - Η. Σ. Τριανταφυλλόπουλος "Στατιστική Φυσική", Εκδόσεις Συμεών, 1991. Ε. Ν. Οικονόμου "Στατιστική Φυσική & Θερμοδυναμική", ΙΤΕ-Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2002 Statistical Physics I - Equilibrium Statistical Mechanics, M. Toda, R. Kubo and N. Saito, 2nd Edition, Springer, 1998. Statistical Mechanics, R. K. Pathria and P. D. Beale, 3rd Edition, Academic Press, 1996. Statistical Physics of Particles, M. Kardar, Cambdridge University Press, 2007. |
MSE404 |
Φυσική των Πολυμερών, Σύνθετων και Υγροκρυσταλλικών Υλικών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Περιγραφή και ταξινόμηση των πολυμερών. Μηχανισμοί πολυμερισμού και μακρομοριακή αρχιτεκτονική. Ορισμός μοριακών βαρών και πολυδιασποράς. Στατιστική μακρών και εύκαμπτων αλυσίδων. Έννοιες και προσεγγίσεις scaling. Διαλύματα και μείγματα πολυμερών. Θεωρία Flory-Huggins. Μεταβάσεις φάσεων. Εισαγωγή στην δυναμική μακρομορίων. Εισαγωγή στα κολλοειδή και σύνθετα υλικά. Διαμοριακές δυνάμεις και μακροσκοπικές ιδιότητες. Υγροκρυσταλλικά υλικά. Αυτό-οργάνωση αμφίφιλων μορίων. Υγροκρυσταλλική κατάσταση και υγροκρυσταλλικές φάσεις. Μοριακή οργάνωση και παράμετροι τάξης. Θερμοτροπικοί και λυοτροπικοί υγροί κρύσταλλοι. Ηλεκτρικές, μαγνητικές, οπτικές, μηχανικές ιδιότητες των συμβατικών υγρών κρυστάλλων. Μέθοδοι χαρακτηρισμού υγροκρυσταλλικών υλικών. Βασικές εφαρμογές των υγρών κρυστάλλων. Μακρομοριακοί και υπερμοριακοί υγροί κρύσταλλοι. Η υγροκρυσταλλική μοριακή οργάνωση στη Βιολογία. |
Βιβλιογραφία |
Δομή και Ιδιότητες Μακρομορίων, Ν. Καλφόγλου, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών, 1995. Επιστήμη και Τεχνολογία Πολυμερών, Κ. Παναγιώτου, Εκδόσεις Πήγασος-2000, Θεσσαλονίκη 1996. Polymer Physics, M. Rubinstein and R.H. Colby, Oxford University Press, Oxford 2006. Επιστήμη και Τεχνολογία Υγροκρυσταλλικών Υλικών, Δ.Ι. Φωτεινού, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2009. |
MSE406 |
Υλικά και Διατάξεις Μικροηλεκτρονικής |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Μέρος Α: Υλικά και Διατάξεις Στερεάς κατάστασης 1)Στερεοί Αγωγοί, Μονωτές και Ημιαγωγοί: Φαινομενολογική εισαγωγή στη θεωρία ενεργειακών ζωνών στα στερεά. Διαγράμματα Ε-x. Το μοντέλο Kronnig-Penney. Διαγράμματα Ε-κ. 2)Αγωγοί: Μοντέλο ελευθέρων ηλεκτρονίων, θερμιονική εκπομπή, φαινόμενα επαφής μεταξύ μετάλλων. 3)Ημιαγωγοί: Ενδογενείς και εξωγενείς ημιαγωγοί. Ανάπτυξη ομοιόμορφα νοθευμένων υποστρωμάτων ημιαγωγών (μέθοδοι Czochralski και MBE). Στατιστική φορέων αγωγιμότητας σε ισορροπία. Γένεση και επανασύνδεση φορέων εκτός ισορροπίας. Ρεύματα ολισθήσεως και διαχύσεως σε ημιαγωγούς. Εξίσωση συνεχείας. 4) Ανάπτυξη υμενίων σε Ημιαγωγούς και μορφοποίησή τους στη Μικρο/νανοκλίμακα: Ανάπτυξη μεταλλικών Υμενίων. Ανάπτυξη μονωτικών υμενίων. Λιθογραφία και εγχάραξη. 5) Ανομοιόμορφη νόθευση Ημιαγωγών: Διάχυση από την αέριο φάση και ιοντική εμφύτευση. Επαφές p-n. 6) Η ιδανική επαφή Μετάλλου - Μονωτή - Ημιαγωγού (MIS): Ορισμός και βασικά μεγέθη. Η επαφή υπό συνθήκες εξωτερικής πόλωσης. Χωρητικότητα της ιδανικής επαφής MIS. 7) Ρεαλιστικές επαφές MOS: Ατέλειες των μονωτών και επίδραση στην χωρητικότητα. 8) Το Τρανζίστορ MOSFET: Φαινομενολογική περιγραφή της αρχής λειτουργίας του. Σμίκρυνση του MOSFET. Παρασιτικά φαινόμενα σε MOSFET μικρού καναλιού.Η τεχνολογία CMOS. Μέρος Β: Οργανικοί Ημιαγωγοί και Οργανικές Οπτοηλεκτρονικές-Φωτονικές Διατάξεις 1) Οργανικοί Ημιαγωγοί: Αγώγιμα Συζυγή Πολυμερή και Μικρά Οργανικά Μόρια. Θερμικές και Οπτικές Ιδιότητες. Ηλεκτρονική Δομή και Ηλεκτρονικές Ιδιότητες. Διεγερμένες Καταστάσεις (Εξιτόνια). Φωτοφωταύγεια. Μηχανισμοί Αγωγιμότητας και Μεταφοράς Φορτίου - Επίδραση εμπλουτισμού. Συσχέτιση χημικής δομής και οπτοηλεκτρονικών ιδιοτήτων. 2) Οργανικές Οπτοηλεκτρονικές-Φωτονικές Διατάξεις: Δίοδοι Εκπομπής Φωτός (OLEDs), Φωτοβολταϊκές Κυψελίδες (OPVs), Τρανζίστορ Επίδρασης Πεδίου (OFETs), Lasers. Τεχνολογίες Κατασκευής Λεπτών Υμενίων και Διατάξεων, Αρχές Λειτουργίας των Διατάξεων, Μηχανισμοί Γήρανσης. |
Βιβλιογραφία |
1) Δ.Σκαρλάτος, «Υλικά με Εφαρμογές στη Μικροηλεκτρονική (Φυσική και Τεχνολογία)», Πανεπιστημιακές Σημειώσεις, Πάτρα 2011. 2) S. M. Sze. "Semiconductor Devices : Physics and Technology", 2nd Ed., Wiley, (2002). 3) Polymers for microelectronics and nanoelectronics Qinghuang Lin, R. A. Pearson, Jeffrey C. Hedrick Americal Chemical Society, 2004. 4) Λ. Παλίλης, «Υλικά και Διατάξεις Μαλακής Συμπυκνωμένης Ύλης», Σημειώσεις. 5) Organic Electronics: Materials, Processing, Devices and Applications Franky So (ed.) Taylor and Francis, 2010. 6) Organic Electronics - Materials, Manufacturing and Applications Hagen Klauk (ed.) Wiley-VCH, Weinheim, 2006. |
EEC424 |
Εργαστήρια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Μελέτη επίπεδου ηλιακού συλλέκτη. Υπολογισμός της οπτικής απόδοσης και των απωλειών. 2. Μελέτη φωτοβολταϊκού στοιχείου. Μέτρηση χαρακτηριστικής I-V, μέτρηση και υπολογισμός των χαρακτηριστικών ηλεκτρικών μεγεθών του. 3. Μελέτη της συμπεριφοράς των φωτοβολταϊκών στοιχείων ως συνάρτηση της έντασης του φωτισμού και της θερμοκρασίας του. Μέτρηση της φασματικής απόκρισης με μονοχρωμάτορα. 4. Μέτρηση ηλιακής ακτινοβολίας με πυρανόμετρο και ακτινόμετρο. Φίλτρα φασματικής κατανομής. Ηλεκτρονικοί ολοκληρωτές ηλιακής ακτινοβολίας. 5. Συγκέντρωση ηλιακής ακτινοβολίας με φακούς FRESNEL. Εστιακή απόσταση. Μέτρηση λόγου συγκέντρωσης ακτινοβολίας. Εφαρμογές. 6. Μελέτη της μεταβολής της θερμικής αντίστασης δομικών υλικών συναρτήσει του πάχους των. Υπολογισμός του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας του υλικού τοίχου και του συντελεστή μεταφοράς θερμότητας χώρου. Χρήση ειδικού εξομοιωτή. 7. Μέτρηση ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμου και κατασκευή σχετικών διαγραμμάτων. 8. Μέτρηση παραμέτρων φωτοβολταϊκών πλαισίων υπό συνθήκες ηλιοφάνειας. Φόρτιση συσσωρευτών για αυτόνομα συστήματα. Επίδραση της θερμοκρασίας στην απόδοση. 9. Ανεξάρτητη μελέτη ειδικών θεμάτων. Σχετική κατασκευή, συλλογή και επεξεργασία πειραματικών δεδομένων. Τα διαθέσιμα θέματα ανήκουν στις περιοχές: i) αιολική ενέργεια, ii) φωτοβολταϊκά, iii) θερμικοί συλλέκτες, iv) θερμοκήπια, v) ηλιακές λίμνες, vi) θερμικές απώλειες, vii) γεωθερμία |
Βιβλιογραφία |
1) "Εργαστηριακές Ασκήσεις", Σημειώσεις Π. Γιαννούλη - Γ. Αθανασούλη - Ι. Τρυπαναγνωστόπουλου. 2) "Νέες Πηγές Ενέργειας", Π. Γιαννούλη. 3) «Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας», Σημειώσεις Ι. Τρυπαναγνωστόπουλου |
EEE428 |
Φυσική Ατμόσφαιρας ΙΙ (+ Εργαστήριο) |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Θεωρία 1. Η Ηλιακή και Γήινη Ακτινοβολία Νόμοι της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος, Ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, Αλληλεπίδραση μεταξύ ατμόσφαιρας και ηλιακής ακτινοβολίας, Εξασθένιση της ηλιακής ακτινοβολίας, Η γήινη ακτινοβολία 2. Βασικές Μετεωρολογικές Μετρήσεις στην Ατμόσφαιρα Βασικές αρχές μετρήσεων, Θερμοκρασία, Υγρασία, Άνεμος, Πίεση, Υετός, Ακτινοβολία 3. Μετρήσεις Ποιότητας του Αέρα Σημαντικοί αέριοι ρύποι και τρόποι μέτρησης 4. Μετρήσεις στα στρώματα της Ατμόσφαιρας Ραδιοβολίδα, Οζοντοβολίδα, Ατμοσφαιρική στήλη 5. Ατμοσφαιρική Τηλεπισκόπιση Τηλεπισκόπιση με ακτίνες laser, Διαφορική οπτική απορρόφηση, Δορυφορική τηλεπισκόπιση Εργαστήριο 1. Προσδιορισμός της υγρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα 2. Προσδιορισμός της κατακόρυφης βαροβαθμίδας και θερμοβαθμίδας 3. Άμεση, διάχυτη και ολική ακτινοβολία 4. Οπτικό πάχος και διαπερατότητα της ατμόσφαιρας 5. Φασματική κατανομή της ηλιακής ακτινοβολίας 6. Βαθμονόμηση ακτινομέτρου 7. Δορυφορική τηλεπισκόπιση |
Βιβλιογραφία |
1. Ατμοσφαιρική Τεχνολογία, Δ. Μελάς, Α. Μπάης, Δ. Μπαλής, εκδόσεις Κάλλιπος. 2.Ατμοσφαιρική ρύπανση με στοιχεία μετεωρολογίας, Μ. Λαζαρίδη. Εκδόσεις Τζιόλα. 3.Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Επιπτώσεις, έλεγχος και εναλλακτικές τεχνολογίες, Ι. Γεντεκάκης, εκδόσεις Τζιόλα. 4.Atmospheric Pollution, M.Z. Jacobson, Cambridge University Press. |
EEE430 |
Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Ηλιακή ακτινοβολία στο όριο της ατμόσφαιρας και στο έδαφος. Βασικές αρχές συλλογής, θερμικής μετατροπής και αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας. 2. Ηλιακοί συλλέκτες και συστήματα για θέρμανση ρευστών σε χαμηλές θερμοκρασίες. 3. Θερμοσιφωνικές συσκευές θέρμανσης νερού με επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες. Ολοκληρωμένες συσκευές συλλέκτη-αποθήκης θερμού νερού. 4. Οπτικές και θερμικές ιδιότητες συστημάτων συγκέντρωσης της ηλιακής ακτινοβολίας. 5. Αποθήκευση ενέργειας, θέρμανση, ψύξη, παραγωγή έργου και ηλεκτρισμού με ηλιακή ενέργεια. 6. Αυτόνομα και συνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα. Συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, υβριδικά φωτοβολταϊκά/θερμικά και άλλες διατάξεις με χρήση φβ. 7. Λειτουργική και αισθητική ένταξη παθητικών και ενεργητικών ηλιακών συστημάτων στα κτίρια. 8. Εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας στη βιομηχανία, στον αγροτικό τομέα και αλλού. 9. Συνδυασμένα συστήματα ηλιακής ενέργειας με ανεμογεννήτριες, βιομάζα, γεωθερμία, κλπ. 10. Παράμετροι εφαρμογής των συστημάτων ηλιακής ενέργειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 11. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση των συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. |
Βιβλιογραφία |
1. Ι. Τρυπαναγνωστόπουλου Σημειώσεις «Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας» 2. Π. Γιαννούλη «Νέες Πηγές Ενέργειας» Εκδ. Παν/μίου Πατρών 3. Κ. Μπαλαράς, Α. Αργυρίου. Φ. Καραγιάννης « Συμβατικές και Ήπιες Μορφές Ενέργειας» ΣΕΛΚΑ-4Μ-ΤeΚΔΟΤΙΚΗ 4. Ι. Φραγκιαδάκης «Φωτοβολταϊκά Συστήματα» Εκδ. ΖΗΤΗ 5. J. A. Duffie and W. A. Beckman, "Solar Engineering of Thermal Processes" 6. J. F. Kreider and F. Kreith, "Solar Energy Handbook" 7. U. Eicker "Solar Technologies for buildings", Edition WILEY |
PHE436 |
Εισαγωγή στην Κβαντική Οπτική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Ανασκόπηση της Κβαντομηχανικής Χρόνο-εξαρτημένη θεωρία διαταραχών, αλληλεπίδραση πεδίων με άτομα δύο καταστάσεων, ο αρμονικός ταλαντωτής - τελεστές δημιουργίας και καταστροφής. 2. Ο Τελεστής Πίνακα Πυκνότητας Εξίσωση κίνησης, απόσβεση ατομικών καταστάσεων, ηλεκτρονική πόλωση ενός ατόμου, διφωτονική αλληλεπίδραση. 3. Κβάντωση του Ηλεκτρομαγνητικού (ΗΜ) Πεδίου Σύμφωνες καταστάσεις του πεδίου, συναρτήσεις αλληλοσυσχετίσεως, και ιδιότητες συμφωνίας ΗΜ πεδίων. 4. Αλληλεπίδραση Ατόμων με Κβαντωμένα ΗΜ Πεδία Δεύτερη κβάντωση, η θεωρία των Wigner-Weisskopf για την αυθόρμητη εκπομπή, κβαντικά διακροτήματα στον φθορισμό. 5. Φθορισμός υπό Συντονισμένη Διέγερση Σύμφωνη και ασύμφωνη σκέδαση, το τρίκορφο φάσμα αυθόρμητης εκπομπής υπό ισχυρή διέγερση, αυτοσυσχέτιση της εντάσεως, αντί-ομαδοποίηση φωτονίων, συμπιεσμένες καταστάσεις του ΗΜ πεδίου. |
Βιβλιογραφία |
«Πανεπιστημιακές Παραδόσεις: Εισαγωγή στην Κβαντική Οπτική», Α.Θ. Γεώργας «Quantum Optics», M. O. Scully and M. S. Zubairy (Cambridge, 1997). «Quantum Optics: An Introduction», M. O. Fox (Oxford, 2006). |
PHE438 |
Εφαρμογές των Lasers |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Τα λέιζερ σαν πηγές φωτός: Ιδιότητες ακτινοβολίας λέιζερ, Αρχές λειτουργίας των λέιζερ, Πηγές λέιζερ για φασματοσκοπία. Η σκέδαση των οπτικών ακτινοβολιών: Rayleigh, Mie, Raman, Brillouin. Εισαγωγή στην Φασματοσκοπική Οργανολογία: Το οπτικό φράγμα και η περίθλαση, Φακοί, Κάτοπτρα, Φίλτρα, Πολωτές, Μονοχρωμάτορας-φασματογράφος, Ανιχνευτικές διατάξεις φωτονίων (φωτοπολλαπλασιαστές, φωτοδίοδοι, diode arrays, CCD, ICCD, ημιαγωγικοί ανιχνευτές για το IR, streak camera). Μετρητικές διατάξεις ηλεκτρικών σημάτων: Lock-in amplifiers, Boxcar integrators. Φασματοσκοπίες λέιζερ: Φασματοσκοπία Φθορισμού Επαγόμενου από Λέιζερ (LIF), Φασματοσκοπία πολυ-φωτονικού ιονισμού (MPI), Φασματοσκοπία Raman, Φασματοσκοπία Υπερύθρου (IR). Φασματοσκοπία πλάσματος επαγόμενου από λέιζερ. Ψύξη ατομικών δεσμών με λέιζερ. Συμπύκνωση Bose-Einstein. Εισαγωγή στη μη-γραμμική οπτική: μη-γραμμική επιδεκτικότητα, κυματική περιγραφή μη-γραμμικών οπτικών αλληλεπιδράσεων, μη-γραμμική απορρόφηση και διάθλαση, παραγωγή δεύτερης και τρίτης αρμονικής στα λέιζερ, μη-γραμμικά οπτικά υλικά, οι ολο-οπτικές διαδικασίες. Οπτική παγίδευση και εφαρμογές στη βιολογία και ιατρική.
Βιο-φωτονική: αλληλεπίδραση ακτινοβολίας λέιζερ με ιστό, οι φωτοδυναμικές θεραπείες του καρκίνου. Εισαγωγή στη Βιο-νανο-φωτονική: εφαρμογές κβαντικών τελειών, μεταλλικών νανοσωματιδίων στην οπτική ιατρική διάγνωση. |
Βιβλιογραφία |
1) «Optics and Photonics: An Introduction», F. Graham Smith, T. A. King, D. Wilkins, 2nd Ed., John Wiley & Sons, 2007. 2) «Laser Spectroscopy: Basic concepts and Instrumentation», W. Demtroder, 3rd Ed., Springer 2003. 3) «Introduction to Optics», F. L. Pedrotti, L. S. Pedrotti, 2nd Ed., Prentice Hal International, 1997. 4) «Lasers: Principles and Applications», J. Wilson, J.F.B. Hawkes, Prentice Hall 5) «Physics of Optoelectronics», Michael A. Parker, Taylor & Francis Group, 2005. 6) «Introduction to Biophotonics», P. N. Prasad, John Wiley & Sons, 2003. 7) «Fundamentals of Photonics», Saleh Teich, Wiley. 8) Άρθρα επισκόπησης από τα περιοδικά Nature, Science και Physics Today. 9) «Εφαρμογές των Laser στη Φυσική, Χημεία και Επιστήμη των Υλικών», Σ. Κουρή, Σημειώσεις Παν/μίου Πατρών. |
TAC446 |
Κοσμολογία |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Απαραίτητες έννοιες από την αστροφυσική. 2. Μεταβλητοί αστέρες και η κοσμολογική σημασία τους. 3. Ο Γαλαξίας. 4. Γαλαξίες. 5. Δομή και ιδιότητες του σύμπαντος σε μεγάλη κλίμακα. 6. Παρατηρήσεις κοσμολογικής σημασίας. 7. Κοσμολογικές υποθέσεις και θεωρίες. 8. Νευτώνεια και σχετικιστικά κοσμολογικά μοντέλα. 9. Νέες κοσμολογικές απόψεις και θεωρίες. |
Βιβλιογραφία |
1. Frank H. Shu , Αστροφυσική - Δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος, Τόμος ΙΙ: Γαλαξίες - Ηλιακό Σύστημα, Παν/κές Εκδόσεις Κρήτης, 2003. 2. Β. Γερογιάννη, Κοσμολογία, Σημειώσεις Παν/μίου Πατρών. 3. E. R. Harrison, Cosmology, Cambridge University Press, 1981. 4. R. D'Inverno, Introducing Einstein's Relativity, Oxford University Press, 1995. 5. J. N. Islam, An introduction to mathematical cosmology, Cambridge University Press, 1993. |
TAC448 |
Μοντέρνα Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Ο κβαντισμός του ΗΜ πεδίου, σύμφωνες και συμπιεσμένες καταστάσεις. 2. Θεωρία φωτοανίχνευσης. 3. Αλληλεπίδραση ΗΜ πεδίου με άτομα, ταλαντώσεις Ράμπι, μοντέλο Βίγκνερ-Βάισκοπφ, η οπτική εξίσωση μάστερ και οι λύσεις της. 4. Κβαντικά συστήματα πολλών φερμιονίων, η άλγεβρα της αντιμετάθεσης, χώρος Φοκ και καταστάσεις αυτού, μη-σχετικιστικά πεδία. 5. Θεωρία και εφαρμογές κβαντικής πληροφορίας. 6. Υπερρευστότητα, υπεραγωγιμότητα. |
Βιβλιογραφία |
1. Χ. Αναστόπουλος, Κβαντική Μηχανική (Σημειώσεις Πανεπιστημίου Πατρών, 2016). 2. « Κβαντικοί Υπολογιστές , Βασικές Έννοιες.», Καραφυλλίδης Ι., Κλειδάριθμος. 3. P. L. Taylor and O. Heinonen, A Quantum Approach to Condensed Matter Physics (Cambridge University Press, 2002). 4. D. Walls and G. Milburn, Quantum Optics (Springer, 2008). |
ΤΑΕ454 |
Αστροφυσική ΙΙ |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Γένεση και εξέλιξη των αστέρων διαφορετικών μαζών. Μεταβλητοί αστέρες. Περιστρεφόμενοι αστέρες. Μαγνητικοί αστέρες, Καινοφανείς. Υπερκαινοφανείς. Λευκοί νάνοι. Παλμικοί αστέρες. Μελανές οπές. Μεσοαστρική ύλη (συμπλέγματα περιοχών ΗΙΙ- μοριακά νέφη, πλανητικά νεφελώματα, υπολείμματα υπερκαινοφανών). Κοσμικά μαγνητικά πεδία, Κοσμικές ακτίνες . |
Βιβλιογραφία |
«Αστέρες και μεσοαστρική ύλη» Χ.Γούδη, Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών |
ΤΑΕ458 |
Ειδικά Θέματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και Πεδίων |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Βαθμωτά, φερμιονικά και διανυσματικά πεδία και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις: 1 Εξίσωση Klein-Gordon, εξίσωση Dirac, μετασχηματισμοί βαθμίδας. 2 Χωροχρονικές συμμετρίες, θεώρημα Noether, ρεύματα και φορτία. 3 Ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις, αβελιανό μοντέλο Higgs. 4 Σπάσιμο συμμετριών βαθμίδας, θεώρημα Goldstone, μηχανισμός Higgs. 5 Θεωρίες Yang-Mills, μη-αβελιανές συμμετρίες βαθμίδας, κβαντική χρωμοδυναμική. 6 Καθιερωμένο Πρότυπο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. 7 Επεκτάσεις Kαθιερωμένου Προτύπου και αναζήτηση τους σε επιταχυντές. Στοιχεία Αστροσωματιδιακής Φυσικής-Κοσμολογίας: 1 Βαρυτικές Αλληλεπιδράσεις και Εξισώσεις Einstein. 2 Θεωρία μεγάλης έκρηξης και πρώτα στάδια σύμπαντος. Νουκλεοσύνθεση. 3 Σκοτεινή ύλη και ενέργεια. Φυσική νετρίνων. 4 Μεταβολές φάσης στο σύμπαν, λεπτογένεση-βαρυογένεση, πληθωρισμός. |
Βιβλιογραφία |
1. Σωματιδιακή και Κοσμολογική Φυσική, Κ. Βαγιονάκης,ISBN 9602331313, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2003. 2. Εισαγωγή στα Στοιχειώδη Σωμάτια και στην Κοσμολογία, Ι.Βέργαδος, Σ.Λώλα, Η.Τριανταφυλλόπουλος, ΙSBN: 9789609986908, Εκδόσεις Happy Box, Αθήνα, 2011. |
ΤΑΕ450 |
Εργαστηριακή Αστροφυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Συνεχές φάσμα αστέρα, Υπολογισμός Φωτεινότητας, θερμοκρασίας και ακτίνας αστέρα 2. Φωτομετρικό σύστημα UBV, Υπολογισμός δεικτών χρώματος B-V 3. Φασματικοί τύποι αστέρων. Διάγραμμα HR, 4. Φωτομετρία των Πλειάδων, απόσταση ηλικία αστρικών σμηνών (CLEA) 5. Ροή ηλιακής ενέργειας. Περιστροφή του Ήλιου. Εύρεση περιόδου περιστροφής με βάση τις ηλιακές κηλίδες (CLEA) 6. Υπολείμματα υπερκαινοφανών. Το νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula). 7. Η προέλευση των χημικών στοιχείων. Φασματοσκοπία ακτίνων Χ της Cas με τον ΧΜΜ Newton (CLEA) 8. Υπολογισμός της ταχύτητας διαστολής του Σύμπαντος, της ηλικίας του και της απόστασης κοντινών γαλαξιών (Σταθερά Hubble) 9. Ανάλυση αστρονομικών εικόνων με το ΜaxΙΜ DL.Στοιχεία CCD κάμερας. Απεικόνιση με σύνθεση τριών χρωμάτων. 10. Παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου. 11. Παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου 12. Παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου |
Βιβλιογραφία |
Κάθε εβδομάδα οι φοιτητές παραλαμβάνουν το υλικό που πρέπει να προετοιμάσουν για το επόμενο εργαστήριο το οποίο βρίσκεται και στην ιστοσελίδα του μαθήματος. |
ΤΑΕ506 |
Ειδικά Θέματα Μηχανικής |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Α. Κλασική Θεωρία Πεδίων 1. Εξισώσεις ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. 2. Ακτινοβολία ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. 3. Κίνηση σωματιδίου σε βαρυτικό πεδίο. 4. Εξισώσεις βαρυτικού πεδίου. Β. Μηχανική του Συνεχούς Μέσου 1. Εισαγωγή και βασικές έννοιες Στοιχεία τανυστικού λογισμού. Βασικές αρχές και μέθοδοι της μηχανικής του συνεχούς μέσου. 2. Κινηματική συνεχούς μέσου Μελέτη της κίνησης του συνεχούς μέσου κατά Lagrange και Euler. Τανυστής παραμόρφωσης. Τανυστής ρυθμού μεταβολής παραμόρφωσης. Κατανομή ταχυτήτων. 3. Δυναμική συνεχούς μέσου Διάνυσμα και τανυστής τάσης. Εξισορρόπηση ορμής και στροφορμής. Εξισώσεις κίνησης του συνεχούς μέσου. 4. Γραμμικό ελαστικό σώμα. 5. Ιδανικό ρευστό. 6. Νευτώνειο ρευστό. Γ. Στοιχεία Αναλυτικής Μηχανικής 1. Λογισμός μεταβολών – Αρχή του Hamilton. 2. Κανονικοί μετασχηματισμοί- Εξισώσεις Hamilton-Jacobi. 3. Κινηματική και δυναμική του στερεού σώματος. |
Βιβλιογραφία |
1. L. D. Landau and E. M. Lifshitz, The Classical Theory of Fields, Pergamon Press, 1971 2. «Εισαγωγή στη Μηχανική των Συνεχών Μέσων», Ι.Δ.Χατζηδημητρίου, Γ. Μπόζη, Β΄ Έκδοση, Εκδ. Α. Τζιόλα. 3. «ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ , ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ», Γ.Α. Κατσιάρη, Πάτρα 1994. 4. «A Course in Continuum Mechanics», L. Sedov. 5. « Continuum Mechanics», P. Chadwick. |
ELC472 |
Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Ψηφιακές διεργασίες -Εισαγωγή 2. Σήματα και συστήματα διακριτού χρόνου 3. Μετασχηματισμός Fourier διακριτού χρόνου-DTFT 4. Μετασχηματισμός -z 5. Διακριτός Μετασχηματισμός Fourier-DFT 6. Σχεδιασμός FIR φίλτρων 7. Σχεδιασμός IIR φίλτρων 8. Φίλτρα Διάμεσης τιμής 9. Προσαρμοζόμενα Φίλτρα |
Βιβλιογραφία |
· Σ.Δ. Φωτόπουλου «Εισαγωγή στην Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος» Εκδ. Πανεπ. Πατρών 2008 · P.A. Lynn and W. Fuerst, «Introductory Digital Signal Processing With Computer Applications», J.Wiley and Sons Ltd, 1989 · Ανδρέας Αντωνίου «Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος» Εκδόσεις Τζιόλα, 2009 |
ELC473 |
Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική των Μικροϋπολογιστών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εισαγωγή (αρχιτεκτονική μικροϋπολογιστή, αρτηρίες/δίαυλοι) 2. Κωδικοποίηση πληροφορίας (αριθμοί σταθερής/κινητής υποδιαστολής, χαρακτήρες/σύμβολα, εντολές) 3. Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας – ΚΜΕ (αριθμητική/λογική μονάδα, μονάδα ελέγχου, αρχείο καταχωρητών) 4. Είδη αρχιτεκτονικών (σωρού, συσσωρευτή, καταχωρητή) 5. Πρ/σμος σε Συμβολική Γλώσσα (σύνολο εντολών, τρόποι διευθυνσιοδότησης/προσπέλασης, σωρός, υπορουτίνες) 6. Μνήμη (τεχνολογίες, διασύνδεση, ιεραρχία, κρυφή μνήμη) 7. Περιφερειακά (μονάδες εισόδου/εξόδου, διακοπές/polling, παράδειγμα ελεγκτή σειριακής επικοινωνίας) 8. Παράδειγμα σχεδίασης μίας πολύ απλής ΚΜΕ με 4 εντολές 9. Εισαγωγή στους μικροελεγκτές (arduino) |
Βιβλιογραφία |
1) Π. Παπάζογλου, Μικροεπεξεργαστές (Αρχές και Εφαρμογές), Εκδόσεις Τζιόλα, 2015. 2) Ι. Κάβουρας, Οργάνωση Συστημάτων Υπολογιστών (7η έκδοση), Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2007. |
ELC474 |
Εργαστήριο Αναλογικών Ηλεκτρονικών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εξομοίωση κυκλωμάτων με το Capture SPICE. Τοπολογίες ενισχυτών μιας βαθμίδας. 2. Τοπολογίες ενισχυτών δυο βαθμίδων. Διαφορικός Ενισχυτής. 3. Τελεστικός Ενισχυτής. 4. Κυκλώματα φίλτρων 1ης και 2ης τάξης. 5. Κυκλώματα συγκριτών. 6. Κυκλώματα πολυδονητών. 7. Μελέτη αρμονικών ταλαντωτών. |
Βιβλιογραφία |
· Κ. Ψυχαλίνος, Σ. Βλάσσης, Γ. Οικονόμου, «Αναλογικά Κυκλώματα: πειραματική μελέτη και εξομοίωση», Σημειώσεις Παν/μίου Πατρών, 2008. · Γ. Χαριτάντης, «Ηλεκτρονικά ΙΙ», Εκδόσεις Αράκυνθος, 2007. · Κ. Ψυχαλίνος, "Αναλογικά Ηλεκτρονικά", Σημειώσεις Παν/μίου Πατρών, 2008. |
ELE481 |
Εργαστήριο Ψηφιακών Ηλεκτρονικών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
• Απλές Λογικές Πύλες. • Κυκλώματα Συνδυαστικής Λογικής (ημιαθροιστής, πλήρης αθροιστής, συγκριτής, αποκωδικοποιητής, αποπολυπλέκτης, πολυπλέκτης, παράλληλος αθροιστής/αφαιρέτης). • Μανδαλωτές (Δισταθής Πολυδονητής) και Flip-flops. • Σύγχρονα Ακολουθιακά Κυκλώματα. • Σύγχρονοι και Ασύγχρονοι Προσθετικοί και Αφαιρετικοί Απαριθμητές. • BCD Απαριθμητές • Καταχωρητές ολίσθησης και παράλληλης φόρτωσης. • Μετρητές Johnson. • Μνήμες Ανάγνωσης-Μόνο (EPROM) και Τυχαίας Προσπέλασης (RAM). • Γλώσσες Περιγραφής Υλικού (Verilog/VHDL) και FPLDs. • Κυκλώματα Παραγωγής Χρονισμού (Ασταθής και Μονοσταθής Πολυδονητής). • Μετατροπείς Αναλογικού Σήματος σε Ψηφιακό (A/D) και Ψηφιακού σε Αναλογικό (D/A). • Απλές Ψηφιακές Πύλες με Transistors (MOS/BJT). |
Βιβλιογραφία |
1) Δ. Μπακάλης, Εργαστήριο Ψηφιακών Ηλεκτρονικών (Εργαστηριακές Ασκήσεις), Παν/μιο Πατρών, 2015. 2) W. Kleitz, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά (8η έκδοση), Εκδόσεις Α. Τζιόλα, 2011. 3) S. Brown, Z. Vranesic, Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων με τη Γλώσσα VHDL (3η έκδοση), Εκδόσεις Α. Τζιόλα, 2011. 4) M. Morris Mano & M. Ciletti, Ψηφιακή Σχεδίαση (5η έκδοση), Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2013. 5) J. Wakerly, Ψηφιακή Σχεδίαση: Αρχές και Πρακτικές (3η έκδοση), Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2004. |
ELE478 |
Μικροηλεκτρονική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Εισαγωγή στην τεχνολογία CΜΟS. Βασικές δομές αναλογικών και ψηφιακών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Φυσικός σχεδιασμός (layout design) ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. 2. Εισαγωγή στην τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με MOS transistors. Φυσική των MOS transistors. CMOS επεξεργασία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. 3. Ι/V χαρακτηριστικές MOS transistors. Φαινόμενα δεύτερης τάξης. Ενδογενείς χωρητικότητες. Μοντέλα ισχυρού και ασθενούς σήματος για MOS transistors. To layout των MOS transistors: βασικές τεχνικές και παράμετροι. 4. Ενισχυτές μιας βαθμίδας με MOS transistors: Βασικές αρχές. Βαθμίδα ενισχυτή κοινής πηγής (CS). Ακολουθητής τάσης (CD) . Βαθμίδα ενισχυτή κοινής πύλης (CG) . Βαθμίδες cascode. 5. Διαφορικοί ενισχυτές: Απλή έξοδος σε σχέση με διαφορική έξοδο. Διαφορικό ζεύγος με MOS transistors: Απoκρίσεις διαφορικού και κοινού σήματος. Διάφορες τοπολογίες διαφορικού ενισχυτή. 6. Κυκλώματα πόλωσης. Βασικές αρχές καθρεπτών ρεύματος. Διάφορες συνδεσμολογίες καθρεπτών ρεύματος. 7. Συχνοτική απόκριση ενισχυτών μιας βαθμίδας. Απόκριση διαφορικού ζευγαριού με MOS. Φαινόμενο Miller. 8. Τελεστικοί ενισχυτές: γενικές αρχές. Τελεστικός Ενισχυτής μιας βαθμίδας. Τελεστικός Ενισχυτής δύο βαθμίδων. 9. Συχνοτική απόκριση τελεστικών ενισχυτών. Περιθώριο φάσης-αντιστάθμιση συχνότητας. 10. Συστήματα με CMOS τελεστικούς ενισχυτές. 11. CMOS ψηφιακά κυκλώματα: χαρακτηριστικά και layout βασικών πυλών. 12. Εξάσκηση στον layout σχεδιασμό βασικών αναλογικών και ψηφιακών βαθμίδων. |
Βιβλιογραφία |
· Α. Sedra, K. Smith, «Μικροηλεκτρονικά Κυκλώματα», Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 1994. · Β. Razavi Behzad, «Design of analog CMOS integrated circuits», McGraw-Hill International edition, 2001. |
NME492 |
Πειράματα Επίδειξης Φυσικής ΙΙ |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Πειράματα & διατάξεις για την επίδειξη πειραμάτων Ηλεκτρισμού & Οπτικής. Ειδικότερα: Πειράματα Ηλεκτροστατικής. Στατικά φορτία εκ πιέσεως. Πυκνωτές - Διηλεκτρικά. Εφαρμογές. Ηλεκτρικό ρεύμα. Σύνδεση αντιστάσεων. Εξάρτηση της ηλεκτρικής αντίστασης από τη θερμοκρασία. Καταμεριστής τάσεως. Ροοστάτης. Ωμόμετρο. Ασφάλεια - βραχυκύκλωμα. Αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος ( θέρμανση Joule, πείραμα του Oersted, ηλεκτρόλυση, επίδραση του ρεύματος στους ζώντες οργανισμούς). Αλληλεπίδραση ρευμάτων. Μαγνητικό πεδίο (δυναμικές γραμμές). Δύναμη Lorentz. Ισοδυναμία πηνίου - μαγνήτη. Πειράματα επαγωγής. Φορά του επαγωγικού ρεύματος. Κανόνας του Lenz. Πειράματα αυτεπαγωγής. Ρεύματα πεδήσεως (Eddy currents). Συντονισμός σε κύκλωμα RLC. Μαγνήτηση - απομαγνήτηση σιδηρομαγνητικού υλικού. Μετάβαση του νικελίου από την σιδηρομαγνητική στην παραμαγνητική κατάσταση (σημείο Curie). Παραμαγνητικά ιόντα Mn μέσα σε ανομοιογενές μαγνητικό πεδίο. Αρχές λειτουργίας οργάνων (θερμικά, στρεπτού πλαισίου, μαλακού σιδήρου), Συχνόμετρο, όργανο μέτρησης μαγνητικού πεδίου, κλπ. Μετασχηματιστές. Εφαρμογές. Γεννήτριες εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος. Τριφασική γεννήτρια. Κινητήρες. Στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο. Υψίσυχνα ρεύματα & φαινόμενα επαγωγής, αυτεπαγωγής. Συντονισμός σε κυκλώματα LC. Μετασχηματιστής Tesla. Μικροκύματα. Ηλεκτρικές εκκενώσεις. Πειράματα γεωμετρικής οπτικής. Ανάλυση του φωτός με πρίσματα και φράγμα περιθλάσεως. Πειράματα κυματικής οπτικής (συμβολής, περίθλασης,πόλωσης). Διπλή διάθλαση, Πλακίδια καθυστερήσεως φάσεως, φωτοελαστικότητα. Οπτικά ενεργές ουσίες. |
Βιβλιογραφία |
« Οι Έννοιες της Φυσικής» P. G. Hewitt. Παν. Εκδ. Κρήτης «Φυσική, Τόμος ΙΙ» H.D. Young, Εκδ. Παπαζήση, 1994. Fundamental University Physics. Alonso - Finn. Addison-Wesley Pub. Co. "Physics" Resnick, Halliday, Krane, (4th ed.) John Wiley & Sons, Inc. N.Y. (1992). |
NME494 |
Διδακτική της Φυσικής |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Σημασία της κατανόησης των Φυσικών Επιστημών για τον καθένα πολίτη. Σκοποί και στόχοι της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. Μέθοδοι διδασκαλίας (σύγχρονες τάσεις). Διδακτικά βοηθήματα. Σχεδιασμός μαθήματος. Εργαστηριακή διδασκαλία. Εξοπλισμός. Εκπαίδευση ενός δασκάλου Φυσικών Επιστημών. Συγγενείς δραστηριότητες ενός δασκάλου Φυσικών Επιστημών. Συσχέτιση των Φυσικών Επιστημών με τις άλλες επιστήμες(διεπιστημονικότητα). Αξιολόγηση. Δια βίου μάθηση και Εκπαίδευση των «Δασκάλων Φυσικής». |
Βιβλιογραφία |
Κ. Ραβάνη: «Εισαγωγή στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών» M. Matthews: "Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες" Δ. Κολιόπουλου: «Θέματα διδακτικής Φυσικών Επιστημών». Εκδ. Μεταίχμιο.2004 M.S. Yadav: "Teaching of Science". Publ. Ltd. 1992. New Delhi |
NME495 |
Γενική Βιολογία |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Εισαγωγή στη σύγχρονη Βιολογία. Βιομόρια και μεταβολισμός. Τα μακρομόρια του κυττάρου (πρωτείνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊκά οξέα). Το κεντρικό δόγμα (αντιγραφή του DNA - μεταγραφή - γενετικός κώδικας - πρωτεϊνοσύνθεση). Ιοί. Προκαρυωτικό κύτταρο. Ευκαρυωτικό κύτταρο (πλασματική μεμβράνη και διαπερατότητα - κυτταρικά οργανίδια και δομές - μίτωση - μείωση). Ταξινόμηση των οργανισμών. Ανοσοβιολογία (ανοσία - ανοσοποιητικό σύστημα - αντιγόνα - αντισώματα - εμβόλια - οροί - συμπλήρωμα - αλλεργία - ιός του AIDS - αντιγόνα ιστοσυμβατότητας - ομάδες αίματος - σύστημα Rhesus). Αντιβιοτικά. Γενετική (Μεντελισμός - γονίδια και χρωμοσώματα - σύνδεση -διασκελισμός - μεταλλάξεις - μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA -ογκογονίδια - καρκινογένη - ακτινοβολίες και ζωή - γενετική μηχανική και εφαρμογές της). Στοιχεία Αναπτυξιακής Βιολογίας. Στοιχεία Οικολογίας. Προέλευση και Εξέλιξη των οργανισμών. |
Βιβλιογραφία |
1) «Γενική Βιολογία Ι. Από τα μόρια στο κύτταρο», Π. Κατσώρη. 2) «Εισαγωγή στη Σύγχρονη Γενετική», έκδοση Β, Σ. Αλαχιώτη. 3) «Βιολογία Κυττάρου», έκδοση Β, Β. Μαρμάρα. |
ΝΜΕ500 |
Ιατρική Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Αλληλεπίδραση ακτινοβολίας και ύλης. Φυσική της Ακτινοδιαγνωστικής, Ακτινοθεραπείας, Πυρηνικής Ιατρικής και Υπερηχογραφίας. Αρχές λειτουργίας απεικονιστικών συστημάτων στην Ιατρική (Υπερηχογράφοι, γ-κάμερα, Υπολογιστικός Τομογράφος, Τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων, τομογράφος πυρηνικού Μαγνητικού συντονισμού). Ειδικά θέματα φυσικής εφαρμοσμένης στην Ιατρική. |
Βιβλιογραφία |
1 «Στοιχεία Ιατρικής Μηχανικής (κινηματική - στατική - πραγματικά στερεά και οστά», Β. Πρώιμου και Π. Μπεζεριάνου. 2. «Στοιχεία Βιοηλεκτρισμού (παραγωγή - διάδοση - μέτρηση βιοδυναμικών)», Β. Πρώιμου. |
ΝΜΕ504 |
Ιστορία και Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Πρώτη Ενότητα (1η) 1. Από τον κλασικό Εμπειρισμό στον Λογικό Θετικισμό (‘Κύκλος της Βιέννης’, 1920-30). 2. Η μετάβαση στην ‘ιστορικιστική στροφή’ της δεκαετίας του 1960. 3. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της επιστημονικής έρευνας, οι στόχοι της, η σχέση της επιστημονικής γνώσης με τον κόσμο. Η διάκριση της επιστήμης από την μη-επιστήμη («ψευδο»-επιστήμες). 4. Η ιστορία των ιδεών γύρω από την ‘επιστημονική μέθοδο’. Επαγωγή. Διαψευσιοκρατία. 5. Φιλοσοφικές οπτικές για την ‘αλλαγή’ και την ‘πρόοδο’ στην επιστήμη. Ορθολογισμός. Σχετικισμός. 6. Η διαμάχη επιστημονικού ρεαλισμού και αντι-ρεαλισμού. Η παρέμβαση στο εργαστήριο. Θεωρία και παρατήρηση. 7. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ‘Ηπειρωτικής Φιλοσοφίας των Επιστημών’. Δεύτερη ενότητα (2η) 1. Ελληνική Αρχαιότητα. Η Αριστοτελική φυσική φιλοσοφία. 2. Τα πρώτα Μεσαιωνικά Πανεπιστήμια. Οι Ευρωπαϊκές φυσικές επιστήμες στον Μεσαίωνα. 3. Η ιστορία και η σημασία της ‘Επιστημονικής Επανάστασης’ του 16ου -17ου αιώνα στη Δύση. Επιστήμες και Διαφωτισμός. 4. Στοιχεία ιστοριογραφίας: για την ιστορία της ιστορίας της επιστήμης. Η πολιτισμική και κοινωνική ιστορία των επιστημών. 5. Από την Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης στις ‘Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας’. 6. Η κοινωνιολογία της επιστημονικής |
Βιβλιογραφία |
1. Πέτρος Μετάφας, Εισαγωγικές Σημειώσεις για τις Επιστήμες. Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία των Επιστημών. Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών 2016. 2. A.C. Crombie, Από τον Αυγουστίνο στον Γαλιλαίο (2 τόμοι), εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2006. 3. Michel Blay & Ευθύμιος Νικολαϊδης, Η Ευρώπη των Επιστημών. Η συγκρότηση ενός επιστημονικού χώρου, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης 2015. 4. Steven Shapin, Η Επιστημονική Επανάσταση, εκδ. Κάτοπτρο, Αθήνα 2003. 5. Chalmers A.F., Τι είναι αυτό που το λέμε Επιστήμη; Μια προσέγγιση της φύσης, του καθεστώτος και των μεθόδων της επιστήμης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1998. 6. Ian Hacking, Αναπαριστώντας και Παρεμβαίνοντας, Eισαγωγικά θέματα στη Φιλοσοφία της Φυσικής Eπιστήμης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ 2002. |
Στα πλαίσια των Εργαστηριακών μαθημάτων και της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικής αποφάσισε τη θεσμοθέτηση τρίμηνης πρακτικής άσκησης τελειόφοιτων του Τμήματος. Ανακοινώσεις και αναλυτικές πληροφορίες σχετικές με την πρακτική άσκηση, αναρτώνται τακτικά στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής.
Η σίτιση παρέχεται από το Εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας, το οποίο ευρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη, με την επίδειξη ειδικής ταυτότητας. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τη δωρεάν σίτιση, τη διαδικασία αίτησης καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος παρέχονται στη σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών (www.upatras.gr).
Οι φοιτητές στεγάζονται υπό προϋποθέσεις στη Φοιτητική Εστία τα κτίρια της οποίας βρίσκονται στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης. Η Φοιτητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας παρέχει διαμονή σε προπτυχιακούς φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση. Για σχετικές πληροφορίες οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών (www.upatras.gr) καθώς και στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας – Τμήμα Σίτισης.
Στους φοιτητές του Πανεπιστημίου παρέχεται δωρεάν υγειονομική περίθαλψη με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν παρέχεται από κάποιο άλλο ασφαλιστικό φορέα. Η περίθαλψη καλύπτει το χρονικό διάστημα που διαρκούν τα έτη φοίτησης που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξημένα κατά δύο (2) έτη. Για την παροχή βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης του Πανεπιστημίου Πατρών, οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματός τους. Επίσης, οι φοιτητές που δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από το Πανεπιστήμιο Πατρών, δικαιούνται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (Ε.Κ.Α.Α.), όταν ταξιδεύουν ή μένουν προσωρινά στο εξωτερικό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία.
Η Σύγκλητος, στην αριθ. 89/9.6.2016 συνεδρίασή της, καθόρισε την έναρξη και λήξη των μαθημάτων καθώς και των εξεταστικών περιόδων του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, ως εξής:
Εξετάσεις περιόδου Σεπτεμβρίου: |
29.8.2016 – 23.9.2016 |
Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου: |
3.10.2016 |
Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου: |
13.1.2017 |
Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου: |
23.1.2017 – 10.2.2017 |
Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: |
20.2.2017 |
Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου: |
2.6.2017 |
Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου: |
12.6.2017 - 30.6.2017 |
Μαθήματα, εργαστηριακές, κλινικές, φροντιστηριακές ασκήσεις και εκπαιδευτικές ασκήσεις υπαίθρου δεν θα πραγματοποιηθούν (Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Παν/μίου Πατρών – ΦΕΚ 1062/2004) τις παρακάτω αργίες:
· Παρασκευή 28.10.2016 (Εθνική εορτή 28ης Οκτωβρίου)
· Πέμπτη 17.11.2016 (Επέτειος Πολυτεχνείου)
· Τετάρτη 30.11.2016 (Εορτή Αγ. Ανδρέα)
· Σάββατο 24.12.2016 έως και Παρασκευή 6.1.2017 (Διακοπές Χριστουγέννων)
· Δευτέρα 30.1.2017 (Εορτή Τριών Ιεραρχών)
· Δευτέρα 27.2.2016 (Καθαρά Δευτέρα)
· Σάββατο 25.3.2017 (Εθνική εορτή 25ης Μαρτίου)
· Σάββατο 8.4.2017 έως και Κυριακή 23.4.2017 (Διακοπές Πάσχα)
· Δευτέρα 1.5.2017 (Πρωτομαγιά)
· Δευτέρα 5.6.2017 (Εορτή Αγίου Πνεύματος)
Το Τμήμα Φυσικής προσφέρει το δικό του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με πέντε ειδικεύσεις και επιπλέον συμμετέχει σε Διατμηματατικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με άλλα Τμήματα.
Το Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2016−2017 αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) (ΦΕΚ 2784/τ. ΔΕΥΤΕΡΟ/2014, ΦΕΚ 1362/τ. ΔΕΥΤΕΡΟ/2015 και ΦΕΚ 2677/τ. ΔΕΥΤΕΡΟ/2016).
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η δημιουργία επιστημόνων υψηλής στάθμης, με επαρκή εφόδια ώστε να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην πρόοδο της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, ανάπτυξης και εφαρμογών.
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις ακόλουθες ειδικεύσεις:
• Ενέργεια & Περιβάλλον
• Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία και Φυσική Περιβάλλοντος
• Θεωρητική, Υπολογιστική Φυσική και Αστροφυσική
• Φυσική των Υλικών
• Φωτονική – Lasers
• Ηλεκτρονική και Επικοινωνίες (Ραδιοηλεκτρολογία)
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Πληροφορικής και Η/Υ Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συναφών ειδικοτήτων.
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.
Για την απονομή του Μ.Δ.Ε. απαιτείται: Η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων, ή και του τρίτου εξαμήνου (αναλόγως της ειδίκευσης) και η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, το δεύτερο ή και τρίτο εξάμηνο, αναλόγως της ειδίκευσης. Τα μαθήματα μπορούν να διδαχθούν στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα, επίσης η συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας μπορεί να γίνει στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση οποιασδήποτε ειδίκευσης του Μ.Δ.Ε ανέρχονται σε ενενήντα (90).
Το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των μαθημάτων διαμορφώνεται ανά εξάμηνο και ανά ειδίκευση, όπως παρουσιάζεται στη συνέχεια.
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΜΑΘΗΜΑ |
Δ.Μ. |
ECTS |
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ |
||
A΄ ΕΞΑΜΗΝΟ |
||||||
ΕΕΝ102 |
Περιβαλλοντική Φυσική
|
3 |
12 |
Γ. Λευθεριώτης Αθ. Αργυρίου Αν. Καζαντζίδης |
||
|
Επιλογή από τον κατάλογο μαθημάτων επιλογής της ειδίκευσης |
3 |
6 |
|
||
|
Επιλογή από τον κατάλογο μαθημάτων επιλογής της ειδίκευσης |
3 |
6 |
|
||
|
Επιλογή από τον κατάλογο μαθημάτων επιλογής της ειδίκευσης |
3 |
6 |
|
||
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ |
||||||
|
Ενεργειακή Μετεωρολογία |
3 |
10 |
Αν. Καζαντζίδης |
||
|
Επιλογή από τον κατάλογο μαθημάτων επιλογής της ειδίκευσης |
3 |
6 |
|
||
|
Επιλογή από τον κατάλογο μαθημάτων επιλογής της ειδίκευσης |
3 |
6 |
|
||
ΕΕΝ204 |
Ερευνητική Μεθοδολογία |
6 |
8 |
|
||
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ |
||||||
ΕΕΝ301 |
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία |
15 |
30 |
|
||
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (σε παρένθεση το εξάμηνο διδασκαλίας) |
||||||
ΕLΕΝ11 |
Εφαρμογές Ηλιακής Ενέργειας (Θεωρία και εργαστήριο) (Α΄) |
3 |
6 |
Ι. Τρυπαναγνωστόπουλος
|
||
ΕLΕΝ12 |
Ενεργειακά Υλικά και Τεχνολογίες Υδρογόνου (Θεωρία και εργαστήριο) (Α΄) |
3 |
6 |
Π. Γιαννούλης, Γ. Λευθεριώτης, Λ. Παλίλης |
||
ΕLΕΝ13 |
Δυναμική Μετεωρολογία (Α΄) |
3 |
6 |
Ι. Κιουτσιούκης |
||
ΕLΕΝ14 |
Ατμοσφαιρικές Προσομοιώσεις (Β΄) |
3 |
6 |
Ι. Κιουτσιούκης |
||
ELΕΝ21 |
Ατομική και Μοριακή Φυσική (Β΄) |
3 |
6 |
Ευ. Βιτωράτος, Λ. Παλίλης |
||
ΕLΕΝ22 |
Φωτοβολταϊκά συστήματα (Θεωρία και εργαστήριο) (Β΄) |
3 |
6 |
Π. Γιαννούλης, Γ. Λευθεριώτης, Λ. Παλίλης |
||
ΕLΕΝ23 |
Αιολική Ενέργεια και ενέργεια του νερού (Β΄) |
3 |
6 |
Γ. Λευθεριώτης |
||
ΕLΕΝ24 |
Βιομάζα, Γεωθερμία και αποθήκευση ενέργειας (Β΄) |
3 |
6 |
Ι. Τρυπαναγνωστόπουλος |
||
ΕLΕΝ25 |
Αλληλεπίδραση Ακτινοβολίας-Ατμόσφαιρας (Α΄) |
3 |
6 |
Αν. Καζαντζίδης |
||
|
Εργαστηριακή Ανάλυση και Μελέτη Έργων Περιβάλλοντος (Α’) |
3 |
6 |
Ι. Μαναριώτης |
||
EEN102 |
Περιβαλλοντική Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Μετάδοση Θερμότητας · Γενική εισαγωγή στην αγωγή, μεταφορά, ακτινοβολία. · Αγωγή · Εξίσωση διατήρησης της ενέργειας για ένα στερεό · Αγωγή στη μόνιμη κατάσταση · Αγωγή στη δυναμική κατάσταση · ΜεταΦορά · Είδη και μηχανισμοί μεταΦοράς · Η έννοια του οριακού στρώματος · Αδιάστατοι αριθμοί – Διαστατική ανάλυση · Φυσική μεταϕορά - Εξαναγκασμένη μεταϕορά · Ακτινοβολία · Η θερμική ακτινοβολία - Ορισμοί - Αλληλεπίδραση σωμάτων και ακτινοβολίας · Νόμοι της ακτινοβολίας · Ανταλλαγή ακτινοβολίας μεταξύ μελάνων σωμάτων – Παράγοντας μορφής · Ανταλλαγή ακτινοβολίας μεταξύ μη μελάνων σωμάτων · Οθόνες - Οθόνες αδιαφανείς - Οθόνες μερικώς διαϕανείς - Φαινόμενο θερμοκηπίου Μηχανική των ρευστών. α) Εισαγωγή: Αρχή του συνεχούς μέσου, ιξώδες, οριακό στρώμα, Νευτώνεια ρευστά, ιδανικά ρευστά, στρωτή- τυρβώδης ροή, αριθμός Re. β) Στατική των ρευστών: Τανυστής τάσεων, διαφορική εξίσωση στατικής των ρευστών, ρευστά που ισορροπούν υπό την επίδραση του βάρους τους, εφαρμογές. γ) Κινηματική των ρευστών: Ρευματικές γραμμές , παράγωγος κατά τη ροή, απόκλιση, θεώρημα Gauss, εξίσωση συνέχειας, ρευματική συνάρτηση, στροβιλισμός, δυναμικό ταχύτητας, κυκλοφορία, θεώρημα Stokes, νόμος Biot-Savart. Ιδανικό ρευστό και παραδείγματα ροής: πηγή, καταβόθρα, διπολική πηγή, σημειακός στρόβιλος, ροή γύρω από κύλινδρο, άντωση. δ) Δυναμική των ρευστών. Εξίσωση ορμής, εξίσωση Euler, νόμος Stokes για το ιξώδες, εξισώσεις Navier- Stokes, εξίσωση ενέργειας, νόμος Bernoulli και εφαρμογές. ε) Ειδικά θέματα: Οριακά στρώματα στη στρωτή και τυρβώδη ροή, σύμμορφη απεικόνιση.
Πρόγνωση της Ηλιακής ενέργειας · Βασικές έννοιες · Εφαρμογές της πρόγνωσης ηλιακής ακτινοβολίας και παραγόμενης ισχύος (PV, CSP) · Περιγραφή ενός τυπικού συστήματος πρόγνωσης (μοντελοποίηση χρονοσειρών, κινήσεις νεφών, δορυφορικά δεδομένα, αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού) · Βάσεις δεδομένων ηλιακής ενέργειας και μεταβλητότητα του ηλιακού δυναμικού |
Βιβλιογραφία |
· Principles of Environmental Physics, J.L. Monteith and M. Unsworth, Second Edition, Arnold, London, 1990. · Environmental Physics, Egbert Boeker and Rienk van Grondelle, John Wiley and Sons, 1995. · The Climate Near the Ground, R. Geiger, Harvard University Press, Cambridge, Mass. 1965. · An Introduction to Environmental Biophysics, G.S. Campbell, Springer-Verlag, New York, 1977. · Boundary Layer Climates, T.R. Oke. Methuen, London, Second Edition, 1987. · Fundamentals of Soil Physics, D. Hillel, Academic Press, New York, 1980 · Soil Physics with Basic, G.S. Campbell, Elsevier, Amsterdam, 1986 · Man and his Thermal Environment, R.P. Clark and O.G. Edholm, Edward Arnold, London, 1985 · An Introduction to the Enviromental Physics of Soil , Water and Watersheds Calvin W. Rose (2004) Cambridge Univ. Press. · Thermodynamics of Natural Systems (Second Edition) Greg Anderson (2005) Cambridge Univ. Press. · Understanding Environmental Pollution (Second Edition) Marquita K.Hill (2004) Cambridge Univ. Press. · Χ. Γεωργαλάς. «Παραδόσεις Μηχανικής των Ρευστών». Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών, 1995. · Ν. Καφούσιας. «Μηχανική των Ρευστών». Εκδόσεις Παν/μίου Πατρών. · R. W. Fox, A.T. McDonald, P.J. Pritchard, “Introduction to fluid mechanics”, 2006, John Wiley & Sons. · S. Whitaker. “Introduction to fluid mechanics”, 1992, Krieger Pub. Co. · D.J. Tritton. “Physical Fluid Dynamics”. 1988, Oxford University Press. · J. Katz, A. Plotkin. “Low-speed aerodynamics”, 2001, Cambridge University Press · Αργυρίου Α. Α., Γιαννούλη Μ., (2010) Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική & Ενεργειακή Φυσική. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Αράκυνθος, Αθήνα. · Pitts D.R., Sisom L.E. Heat Transfer. McGraw-Hill, New York, 1977. · Siegel, R., Howell, J.R. Thermal radiation heat transfer, Hemisphere Publishing Corporation, Washington D.C., 1992. · Jan Kleissl, Solar energy forecasting and resource assessment Academic Press, 2013 |
ELEN11 |
Εφαρμογές Ηλιακής Ενέργειας (Θεωρία και εργαστήριο) |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Φυσική, μετρήσεις και υπολογισμοί επί της Ηλιακής Ακτινοβολίας Ηλιακή ακτινοβολία στο όριο της ατμόσφαιρας και στο έδαφος, σκίαση συσκευών ηλιακής ενέργειας, συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας. 2. Συλλογή, μετατροπή και αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Βασικές αρχές συλλογής, μετατροπής και αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας. Κατηγορίες συσκευών και διατάξεων ηλιακής ενέργειας. 3. Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας. Ηλιακοί Θερμικοί Συλλέκτες χαμηλών, μέσων και υψηλών θερμοκρασιών για θέρμανση ρευστών και άλλες χρήσεις, Φωτοβολταϊκά, Συγκεντρωτικά Ηλιακά Συστήματα, Υβριδικά φωτοβολταϊκά/θερμικά συστήματα και άλλες διατάξεις Αυτόνομα και συνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα. 4. Αποθήκευση ενέργειας και εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας Τρόποι και διατάξεις αποθήκευσης θερμότητας και ηλεκτρισμού, θέρμανση, ψύξη, παραγωγή έργου και ηλεκτρισμού με ηλιακή ενέργεια. 5. Παθητικά ηλιακά συστήματα και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια Λειτουργική και αισθητική ένταξη παθητικών και ενεργητικών ηλιακών συστημάτων στα κτίρια, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια. 6. Ηλιακή ενέργεια στη βιομηχανία, στον αγροτικό τομέα και αλλού. Διατάξεις θερμικών ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών κατάλληλες για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε βιομηχανικά κτήρια και διεργασίες, σε θερμοκήπια, ξηραντήρια, άντληση νερού, αφαλάτωση, κλπ. 7. Συνδυασμένα συστήματα ηλιακής ενέργειας με άλλες ΑΠΕ Συνδυασμός θερμικών ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, με καυστήρες βιομάζας, με ανεμογεννήτριες, κλπ. 8. Μέθοδοι υπολογισμού ηλιακών εγκαταστάσεων Αναφορά χαρακτηριστικών ηλιακών εγκαταστάσεων θερμικών ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών και υπολογισμός κάλυψης φορτίου. 9. Παράμετροι εφαρμογής των συστημάτων ηλιακής ενέργειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 10. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση των συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Εργαστηριακές Ασκήσεις Μετρήσεις και υπολογισμοί ηλιακής ακτινοβολίας, πειράματα και υπολογισμοί διατάξεων μετάδοσης θερμότητας, παροχής και πτώσης πίεσης ρευστών και ταχύτητας ανέμου, μετρήσεις και υπολογισμοί σε θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες και φωτοβολταϊκά. |
Βιβλιογραφία |
1. I. Τρυπαναγνωστόπουλου Σημειώσεις «Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας» 2. Π. Γιαννούλη «Νέες Πηγές Ενέργειας» Εκδ. Παν/μίου Πατρών 3. Κ. Μπαλαράς, Α. Αργυρίου. Φ. Καραγιάννης « Συμβατικές και Ήπιες Μορφές Ενέργειας» ΣΕΛΚΑ-4Μ-ΤeΚΔΟΤΙΚΗ 4. Ι. Φραγκιαδάκης «Φωτοβολταϊκά Συστήματα» Εκδ. ΖΗΤΗ 5. J. A. Duffie and W. A. Beckman, "Solar Engineering of Thermal Processes" 6. J. F. Kreider and F. Kreith, "Solar Energy Handbook" 7. U. Eicker “ Solar Technologies for buildings”, Edition WILEY |
ELEN12 |
Ενεργειακά Υλικά και Τεχνολογίες Υδρογόνου |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Εισαγωγή στα ενεργειακά υλικά. Συνοπτική περιγραφή των υλικών, διατάξεων και εφαρμογών. Ανάπτυξη του θεωρητικού υπόβαθρου. Α) Αλληλεπίδραση ακτινοβολίας και ύλης. Διαπερατότητα, ανακλαστικότητα, απορροφητικότητα, αφετική ικανότητα, φασματικοί μέσοι όροι. Β) Σχεδίαση οπτικών φίλτρων με τη μέθοδο χαρακτηριστικού πίνακα. Γ) Διηλεκτρικά Lorenz, θεωρία Drude για μέταλλα, νόμος Hagen-Rubens. Θεωρία ενεργού μέσου, νόμος Maxwell- Garnett. Μέθοδοι παρασκευής των ενεργειακών υλικών. Απόθεση υμενίων σε διατάξεις υψηλού κενού. Thermal deposition, Electron Beam Gun, Sputtering, Ion assisted Deposition, Chemical vapor Deposition και λοιπές μέθοδοι. Ηλεκτροχημική απόθεση και χρήση των σχετικών συσκευών. Μέθοδοι χαρακτηρισμού των ενεργειακών υλικών. Φασματοσκοπία διαπερατότητας, ανακλαστικότητας, DC-AC μέθοδοι. Χρήση σφαίρας ολοκλήρωσης, μέθοδος FTIR και εφαρμογές. Ελλειψομετρία. Συντεταγμένες χρώματος. Ηλεκτροχημικές τεχνικές (κυκλική βολταμμετρία και GITT). Μέτρηση αφετικής ικανότητας. Επιστρώσεις χαμηλής αφετικής ικανότητας (low-e coatings). Ημιαγωγοί με προσμίξεις (In2O3:Sn, SnO2:F, κλπ). Επάλληλα στρώματα Διηλεκτρικού/Μετάλλου/Διηλεκτρικού. Εφαρμογές. Επιλεκτικοί απορροφητές. Συνδυασμοί υλικών και ιδιότητες. Ηλεκτροχρωμικές–φωτοηλεκτροχρωμικές συσκευές. Παρουσίαση των υλικών και των ιδιοτήτων τους. Λειτουργία-απόδοση των συσκευών. |
Βιβλιογραφία |
· O.S. Heavens: Optical Properties of Thin Solid Films. · H. A. Macleod: Thin Film Optical Filters. 1986, Institute of Physics Publishing. · G. M. Gordon (ed): Solar Energy. The State of the Art. ISES Position Papers, 2001, James X James Publishers. · P. Somani (ed): Chromic Materials, Phenomena and their Technological Applications, 2010 Applied Science Innovations Ltd · M. Born and E. Wolf: Principles of Optics. 1999, Cambridge University Press. · T. J. Coutts (ed): Active and Passive Thin Film Devices. 1978, Academic Press. · S. Dushman and J. M. Lafferty (ed): Scientific foundations of vacuum technique. 1966, John Wiley & Sons. · J. Larminie and A. Dicks: Fuel Cell Systems Explained. 2003, John Wiley & Sons. · Δ. Ζευγώλης: Εφαρμοσμένη Οπτική. 2007, Εκδόσεις Τζιόλα. · Γ. Ασημέλλης: Μαθήματα Οπτικής. 2006, Εκδόσεις Ανίκουλα. |
ELEN13 |
Δυναμική Μετεωρολογία |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Στοιχεία θερμοδυναμικής στην ατμόσφαιρα a. Αδιαβατικές μεταβολές στην ατμόσφαιρα b. Θερμοδυναμικά διαγράμματα c. Ευστάθεια στην ατμόσφαιρα – χρήση θερμοδυναμικών διαγραμμάτων d. Έργο και κινητική ενέργεια στις κατακόρυφες ατμοσφαιρικές κινήσεις 2. Κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα a. Σχετική και απόλυτη κίνηση b. Δυνάμεις που προκαλούν την κίνηση c. Γενικές εξισώσεις κίνησης d. Ειδικές περιπτώσεις κίνησης 3. Μεταβολή του ανέμου και της βαροβαθμίδας a. Θερμικός άνεμος b. Οριζόντια μεταβολή της θερμοκρασίας c. Τοπικές θερμομετρικές μεταβολές d. Κατακόρυφη μεταβολή της θέσης και της έντασης των συστημάτων πίεσης 4. Χρονικές μεταβολές των παραμέτρων ροής a. Θεωρήματα Kelvin και Bjerkness b. Φυσική ερμηνεία της κυκλοφορίας – Εφαρμογή στην ανάπτυξη κατακόρυφης κυκλοφορίας (αύρες) c. Εξίσωση βαρομετρικής πίεσης – Θεωρία Bjerkness – Holboe d. Συνιστώσες οριζόντιας επιτάχυνσης e. Εφαρμογές της εξίσωσης του στροβιλισμού f. Θεωρία κυμάτων Rossby 5. Στοιχεία ατμοσφαιρικού οριακού στρώματος a. Η έννοια της τύρβης – Τυρβώδης διακύμανση b. Εξισώσεις κίνησης για τη μέση ροή c. Κατακόρυφη δομή του ανέμου d. Στρώμα Ekman |
Βιβλιογραφία |
Εισαγωγή στη Δυναμική Μετεωρολογία, Διονυσίου Μεταξά, Αριστείδη Μπαρτζώκα, Εκδόσεις Παν/μίου Ιωαννίνων, Ιωάννινα, 1993. An Introduction to Dynamic Meteorology, James Holton, Elsevier Academic Press, London, 2004. Dynamic Meteorology – A Basic Course, Adrian Gordon, Warwick Grace, Peter Schwerdtfeger, Roland Byron – Scott, Arnold Publishers, London, 1998. Fluid Mechanics of the Atmosphere, Robert A. Brown, Academic Press, New York, 1991. |
ELEN14 |
Ατμοσφαιρικές Προσομοιώσεις |
Περιεχόμενα μαθήματος |
1. Η διαδικασία μοντελοποίησης 2. Θεμελιώδεις Εξισώσεις: διατήρηση ενέργειας, μάζας & ορμής 3. Σύστημα συντεταγμένων - διακριτοποίηση 4. Φυσικές παραμετροποιήσεις: οριακό στρώμα, νέφη, ακτινοβολία, χημεία 5. Μέθοδοι επίλυσης 6. Τεκμηρίωση Ατμοσφαιρικών Μοντέλων 7. Προγνωστική Ικανότητα - Ensemble Forecasting |
Βιβλιογραφία |
Atmospheric Modeling, Data Assimilation and Predictability, Eugenia Kalnay. Cambridge University Press, (2002). Fundamentals of Atmospheric Modeling, Mark Z. Jacobson, Cambridge University Press, (2005). Atmospheric Chemistry and Physics: From Air Pollution to Climate Change, Wiley-Interscience, John H. Seinfeld and Spyros N. Pandis, (2006) Mesoscale Meteorological Modeling, Roger Pielke, Academic Press, (2001). |
ELΕΝ21 |
Ατομική και Μοριακή Φυσική |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Ατομική Φυσική. Περιγραφή μεθόδων Υπολογισμού Ενεργειακών σταθμών και εφαρμογών. Άτομα σε ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο. Ψύξη ατόμων και μορίων με δέσμη laser - Παγίδευση ατόμων και μορίων. Αλληλεπίδραση ατόμων και μορίων με ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεσμών laser. Συμπυκνώματα Bose Einstein. Μοριακή Φυσική. Περιγραφή μεθόδων Υπολογισμού Ενεργειακών σταθμών και εφαρμογών. Φασματοσκοπία διατομικών και πολυατομικών μορίων. Μόρια σε ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο. Ανάπτυξη του θεωρητικού υπόβαθρου για την Αλληλεπίδραση ακτινοβολίας και ύλης. Πολυατομικά Μόρια. Μοριακή Συμμετρία. Θεωρία Ομάδων. Περιστροφικές, Δονητικές και Ηλεκτρονιακές Μοριακές Μεταβάσεις. Ηλεκτρικές και Μαγνητικές Ιδιότητες Μορίων. |
Βιβλιογραφία |
A.M. Fox. Atomic Physics, www.mark-fox.staff.shef.ac.uk/PHY332/ Σ. Τραχανά: Κβαντομηχανική Ι, Πανεπ. Εκδ. Κρήτης, 2005 W. Demtroder: Atoms, Molecules & Photons, Springer-Verlang. 2006 "Εισαγωγή στη Μοριακή Φυσική", Π. Γιαννούλη. "Structure of Molecules and the Chemical bond", Y. K. Syrkin and M. E. Dyatkina, N. Y. Dover. "Quantum Theory of Molecular Electronic Structure Benjamin", του R. G. Parr. "Spectra of Diatomic Molecules", (I), G. Herzberg. "Infrared and Raman Spectra" (II), G. Herzberg. Μοριακή Κβαντική Μηχανική, P. W. Atkins, 2η Έκδοση, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1999. Physics of Atoms and Molecules, B. H. Bransden and C. J. Joachain, 2nd Edition, Pearson Education Ltd, 2003. Φυσικοχημεία, Peter Atkins and Julio De Paula, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2014. |
ELEN22 |
Φωτοβολταϊκά συστήματα (Θεωρία και εργαστήριο) |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Εισαγωγή. Βασικοί νόμοι. Eπαφή p-n. P-n junction σε μονοκρύσταλλο πυριτίου με προσμίξεις φωσφόρου και βορίου. Συντελεστής απορρόφησης της ακτινοβολίας. Αλλά υλικά CdTe, GaAs, InP. Ιδανικό Φωτοβολταϊκό. Αντίσταση σε σειρά και παράλληλη. Απόδοση και απώλειες. Φωτοβολταϊκά κρυσταλλικού, πολυκρυσταλλικού και άμορφου πυριτίου. Φωτοβολταϊκά ετεροεπαφών. Φωτοβολταϊκά Λεπτών υμενίων Μικρομορφικό Πυρίτιο. Multijunction Solar Cells Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών Φωτοηλεκτροχημικά Φωτοβολταϊκά. Μετρήσεις χαρακτηριστικών στο εργαστήριο και σε εγκαταστάσεις. LCA και οικονομοτεχνικές μελέτες. |
Βιβλιογραφία |
Nanostructured Materials for Solar Energy Conversion. Edited by Tetsuo Soga, Elsevier 2006 Handbook of Photovoltaic Science and Engineering. Antonio Luque (Editor), Steven Hegedus (Editor), John Wiley & Sons Ltd, Chichester, England 2003 Physics of solar cells. Jenny Nelson. Imperial College Press, London, 2003. Fundamentals of solar cells A L Fahrenbruch and R H Bube Academic Press New York, London, 1983. |
ELEN23 |
Αιολική Ενέργεια και ενέργεια του νερού |
Περιεχόμενα μαθήματος |
Α. ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1. Το αιολικό δυναμικό. Η φύση του ανέμου. Το ατμοσφαιρικό οριακό στρώμα. Χρονική - χωρική διασπορά του ανέμου και η στατιστική περιγραφή της. Τύρβη, ένταση και φάσματα. Μέτρηση ταχύτητας και κατεύθυνσης του ανέμου. Εκτίμηση του διαθέσιμου και τεχνικά-οικονομικά εκμεταλλεύσιμου αιολικού δυναμικού. 2. Αιολικές μηχανές. Ιστορική αναδρομή. Ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα. Είδη αιολικών μηχανών. Πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα. Σύγχρονες τάσεις: Υπεράκτια αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες πόλης. 3. Αεροδυναμική των αιολικών μηχανών οριζόντιου άξονα. Η έννοια του «ιδανικού ρευστού». Διατμητικές τάσεις, οριακό στρώμα. Αεροτομές σε 2 και 3 διαστάσεις. Ενεργοποιητής δίσκος και όριο Betz. Θεωρία στοιχείου πτέρυγας. Θεωρία στροβίλων. Αεροδυναμική σχεδίαση: Βέλτιστο προφίλ πτερυγίου και πρόβλεψη των επιδόσεων της αιολικής μηχανής. 4. Αιολικές μηχανές για ηλεκτροπαραγωγή. Διερεύνηση παραμέτρων σχεδίασης: Διάμετρος ρότορα, ταχύτητα περιστροφής, αριθμός πτερυγίων, θέση του ρότορα σε σχέση με τον πύργο, μηχανισμοί ελέγχου ισχύος, μηχανισμοί μετάδοσης, ηλεκτρικές μηχανές. Ενεργειακοί υπολογισμοί, συντελεστής αποδοτικότητας. 5. Αιολικά πάρκα. Κανόνες χωροθέτησης των αιολικών πάρκων. Αλληλεπίδραση μηχανών. Οικονομικά των ανεμογεννητριών. Περιβαλλοντικά οφέλη και προβλήματα. Β. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1. Υδροηλεκτρική Ενέργεια. Υδρολογική ανάλυση. Λεκάνες απορροής. Μέτρηση της παροχής. Υπολογισμός του διαθέσιμου υδροδυναμικού. Καμπύλη διάρκειας παροχών. Μεγάλοι-μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Σχεδίαση και κατασκευή υδροηλεκτικών: Έργα πολιτικού μηχανικού (έργα υδροληψίας: φράγμα, εξαμμωτής δεξαμενή φόρτισης. Έργα μεταφοράς: αγωγοί, δεξαμενή ανάπλασης, διώρυγα φυγής). Υδροστροβίλοι: Εξισώσεις λειτουργίας και βαθμοί απόδοσης. Τύποι υδροστροβίλων. Αυτοματισμοί λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών. Ενεργειακοί υπολογισμοί-διαστασιολόγηση. 2. Ενέργεια από κύματα και ρεύματα. Διαθέσιμο δυναμικό. Τύποι μηχανών. Ενεργειακοί υπολογισμοί-διαστασιολόγηση. |
Βιβλιογραφία |
1. D. Le Gourieres: “Wind Power Plants. Theory and Design”. 1982, Pergamon Press, ISBN: 0-08-029967-9. 2. E. H. Lysen: “Introduction to Wind Energy”, 1983, CWD. Διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στη διεύθυνση: http://www.uce-uu.nl/ >Energy Topics >Introduction to wind energy. 3. T. Burton, D. Sharpe, N. Jenkins, E. Bossanyi: “Wind Energy Handbook”. 2001, John Wiley & Sons LTD, ISBN: 978-0-471-48997-9. 4. R. Gash, J. Twele (Eds): “Wind Power Plants. Fundamentals, Design, Construction and Operation”, 2002, Solarpraxis A.G., ISBN: 1-902916-37-9. 5. D.Y. Goswami (Ed): “Wind Energy Pocket Reference”. 2007, ISES, ISBN: 978-1-84407-539-3. 6. M. O. L. Hansen: “Aerodynamics of Wind Turbines”, 2008, Earthscan, ISBN: 978-1-84407-438-9. 7. J. F. Manwell, J. G. McGowan, A.L.Rogers: “Wind Energy Explained”, 2009, John Wiley & Sons LTD, ISBN: 978-0-470-015000-1. 8. S. Stankovic, N. Campbell, A. Harries: “Urban Wind Energy”, 2009, Earthscan, ISBN: 978-1-84407-282-8. 9. Δ. Παπαντώνης: «Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα», 2001, Εκδόσεις Συμεών, ISBN: 960-7888-23-5. |